Τι ζητά ο ΣΒΕ από την κυβέρνηση - Τα προβλήματα του κλάδου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ζητά ο ΣΒΕ από την κυβέρνηση - Τα προβλήματα του κλάδου
Το υπέρογκο κόστος ενέργειας, η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού και οι ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας, αναδεικνύονται ως οι κυριότερες προκλήσεις του κλάδου της βιομηχανίας, που τέθηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του ΣΕΒ, Λουκία Σαράντη.

Το υπέρογκο κόστος ενέργειας, η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού και οι ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας, αναδεικνύονται ως οι κυριότερες προκλήσεις του κλάδου της βιομηχανίας, που τέθηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του ΣΕΒ, Λουκία Σαράντη.

«Οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Είναι απαραίτητη η συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας, στο πλαίσιο του οποίου η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», τόνισε η κυρία Σαράντη κατά την τοποθέτησή της.

«Για να τελεσφορήσει όμως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και αφορούν στο υπέρογκο κόστος ενέργειας, στην αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού και στις ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας. α πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, ένα χρονίζον ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή του τόπου», επεσήμανε η ίδια.

Επίσης, σημείωσε την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κλάδος της βιομηχανίας παρόλες τις αντιξοότητες και τις πρωτοφανείς προκλήσεις των 15 τελευταίων ετών, αλλά και του σύνθετου και αβέβαιου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα.

Τέλος, η κα Σαράντη χαρακτήρισε πολύ θετική την παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr, καθότι μπορεί να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη στρατηγική υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομών, που ειδικά στην Περιφέρεια είναι αναγκαία.

Κίνητρα για επενδύσεις, διασύνδεση πρωτογενούς - δευτερογενούς τομέα, στοχευμένα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης

Ως εκ των παραπάνω, για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και την περιφερειακή σύγκλιση, ο ΣΒΕ προτείνει να ισχύσουν οι ακόλουθες κατευθύνσεις – προτεραιότητες:

1. Η θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων στις Περιφέρειες, και ειδικά παραγωγικών επενδύσεων, για τη μείωση της αστυφιλίας, και την αποκέντρωση του πληθυσμού και τη μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της στην περιφέρεια.

2. Η ανασυγκρότηση Βιομηχανικών Κλάδων και Περιοχών.

3. Η ανάπτυξη διασυνδέσεων του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα σε κάθε Περιφέρεια, για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

4. Η θεσμοθέτηση στοχευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των αναγκαίων ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις, με έμφαση στη βιομηχανία (ο ΣΒΕ έχει καταθέσει ειδικές προτάσεις στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων reskilling & upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία»).

5. Η ανάδειξη και ενίσχυση συγκριτικών πλεονεκτημάτων παραγωγικών τομέων και κλάδων σε καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

6. Η ανάπτυξη νέας γνώσης για την παραγωγή καινοτομίας και τεχνολογίας και για τη διασύνδεσή του παραγωγικού ιστού με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

7. Η θεσμοθέτηση ειδικών λειτουργικών κινήτρων για Περιφέρειες, όπως η Θράκη και η Ήπειρος, μετά από αίτημα της χώρας και έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Από έργο… «ανέκδοτο», γίνεται πραγματικότητα σε 3 μήνες

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Διορία τριών ημερών για να μην «παγώσει» το έργο

Με «growth story» η AMK της Cenergy

gazzetta
gazzetta reader insider insider