Upfield Ελλάς: Αύξηση τζίρου λόγω ανατιμήσεων – Οι στόχοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Upfield Ελλάς: Αύξηση τζίρου λόγω ανατιμήσεων – Οι στόχοι
Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας παραγωγής μαργαρινών και ελαιολάδου του ολλανδικού ομίλου Upfield. 

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει η διοίκηση της Upfield Ελλάς την πορεία της εταιρείας στη χρήση 2023 «λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον», χαράσσοντας ταυτόχρονα τα επόμενα βήματά της με στόχο την ανάπτυξη.

Η Upfield Ελλάς είναι η εταιρεία Ελάνθη με το πολύ γνωστό εμπορικό σήμα Altis στο ελαιόλαδο, προτού δε γίνει αλλαγή της επωνυμίας της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της παραγωγικής εταιρείας μαργαρινών και ελαιολάδου του ολλανδικού ομίλου Upfield, το 2023 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο ποσό των 62,10 εκατ. ευρώ έναντι 59,02 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, με «τις μεταβολές στον κύκλο εργασιών να οφείλονται σε αύξηση των τιμών σε σχέση με την προηγούμενη χρήση». Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 3,709 εκατ. ευρώ έναντι 3,386 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν στο ποσό των 2,963 εκατ. ευρώ έναντι 2,874. εκατ. ευρώ το 2022.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,255 εκατ. ευρώ, έναντι 2,177 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, «κυρίως λόγω της αύξησης του παραγόμενου/ πωλούμενου όγκου καθώς επίσης και της αύξησης των τιμών πρώτων υλών και της ενέργειας».

Οι προοπτικές

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, η εταιρεία παρακολουθεί διαρκώς την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις πιθανές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της. Παράλληλα, σε συνδυασμό και με την υποστήριξη της μητρικής της εταιρείας, εκτιμά ότι τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της».

«Ο διαρκής εκσυγχρονισμός των εταιρειών του ομίλου Upfield σήμερα εξασφαλίζει συνεχή επιχειρηματική ετοιμότητα και ευελιξία που επιτρέπει στην εταιρεία μας να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα που δημιουργούνται σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Η εταιρεία μας ως μέλος του ομίλου Upfield έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση και να εφαρμόζει διοικητικά, οργανωτικά, και παραγωγικά πρότυπα, εμπορικές πρακτικές και χρηματοοικονομικά εργαλεία που τις επιτρέπουν να διατηρεί ένα υψηλό ιδιαίτερα επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας. Ο όμιλος μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούνται κεντρικά σε εξειδικευμένα κέντρα συνεχώς επενδύει στην επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας την οποία η εταιρεία μας ενσωματώνει στα προϊόντα της τα οποία κερδίζουν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», τονίζεται επίσης.

Ταυτόχρονα, με στόχο τη διαχείριση του κινδύνου από την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών αγοράς πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, η εταιρεία εφαρμόζει τακτικές αποτελεσματικής πρόβλεψης των παραγωγικών αναγκών και των μελλοντικών της αγορών.

Στην εταιρεία στα τέλη 2023 απασχολούνταν υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης 53 από 51 έναν χρόνο νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην ιδιοκτησία της Upfield Ελλάς βρίσκεται το οικόπεδο των 24.461 τμ επί της οδού Πειραιώς, όπου υπάρχει το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα της Eλαΐς (εργοστάσιο επεξεργασίας ελαίων, φυτικών λιπών και επαγγελματικών μαργαρινών). Εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Upfield.

Η Upfield Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ

Στην Ελλάδα ο ολλανδικός όμιλος Upfield διατηρεί τρεις συνολικά εταιρείες. Εκτός από την Upfield Ελλάς, υπάρχει επίσης η Upfield Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ που αποτελεί τον εγχώριο εμπορικό βραχίονα πώλησης του ελαιολάδου και των μαργαρινών του πολυεθνικού ομίλου, καθώς και η Arivia που δραστηριοποιείται στον χώρο των φυτικών προϊόντων και η οποία παράγει και εμπορεύεται τα προϊόντα φυτικής προέλευσης VIOLIFE.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Upfield Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Αυγούστου, το 2023 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε οριακά στα 76,34 εκατ. ευρώ από 77,70 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) αυξήθηκαν στα 2,81 εκατ. ευρώ έναντι 2,78 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,76 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος

H Upfield θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής και εμπορίας τροφίμων φυτικής προέλευσης στον κόσμο, ιδιαίτερα στην κατηγορία φυτικών προϊόντων επάλειψης (spreads) και φυτικών μη-γαλακτοκομικών προϊόντων εναλλακτικών των τυριών, με περισσότερες από 100 μάρκες, όπως Flora, Rama, Blue Band, Proactiv, Becel, I Can’t Believe It’s Not Butter, Country Crock και Violife, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών στην Ελλάδα εμπορικών σημάτων Βιτάμ, Άλτις και Becel ProActiv.

Ο όμιλος έχει έδρα στο Άμστερνταμ, διαθέτει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 95 χώρες, ενώ διατηρεί 14 εργοστάσια παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Να σημειωθεί δε εδώ ότι Upfield Hellas αποτελεί «κέντρο επιχειρήσεων» για περισσότερες από επτά βαλκανικές χώρες και άλλες χώρες τις κεντρικής Ασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλειδώνει» το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ - Αυξήσεις επιδομάτων, μείωση εισφορών και στήριξη στις οικογένειες

Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση

Εξελίξεις για τον πέμπτο πόλο – Οι χρησμοί για την οικονομία – Μήνας αποφάσεων για την ΕΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider