ΕΔΕΥΕΠ: Εγκαίνια στο περίπτερο της ΔΕΘ από τον Θ. Σκυλακάκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΔΕΥΕΠ: Εγκαίνια στο περίπτερο της ΔΕΘ από τον Θ. Σκυλακάκη
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, και δεκάδες επισκέπτες.

Τα εγκαίνια του περίπτερου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τέλεσαν το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα εγκαίνια του περιπτέρου παρευρέθηκαν και απηυθύναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, και δεκάδες επισκέπτες.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η ΕΔΕΥΕΠ έχει αναλάβει το πολύ σημαντικό έργο αξιοποίησης δύο μεγάλων ενεργειακών πόρων· τους υδρογονάνθρακες, η εκμετάλλευση των οποίων ως μεταβατικό καύσιμο αναμένεται να αποφέρει ενεργειακά και δημοσιονομικά οφέλη στη χώρα, και το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, με την ανάπτυξη ΥΑΠ να αποτελεί κλειδί για την ενεργειακή ισχύ της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για έργα εθνικά που θα αλλάξουν την ενεργειακή πορεία της χώρας και θα συνδράμουν ουσιαστικά στην κρίσιμη μάχη της πράσινης μετάβασης. Ευχαριστώ τη Διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ για την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει ως τώρα, ώστε να μπορούμε να μπούμε, ταχύτατα, στην επόμενη φάση ερευνών, προκήρυξης διαγωνισμών, και εγκατάστασης».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανέτρεξε στη θητεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην απόφαση που ελήφθη να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της ΕΔΕΥΕΠ και να αναβαθμιστεί το στελεχιακό της δυναμικό: «Επιλέξαμε μία Διοίκηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου με πρόσωπα που είχαν εμπειρία και γνώση του αντικειμένου διεθνώς. Η κίνηση αυτή αποδίδει αποτελέσματα και χαίρομαι που η ΕΔΕΥΕΠ έχει και καινούριες αρμοδιότητες, όπως αυτές που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και έχει πλέον έναν ακόμη πιο κομβικό ρόλο να διαδραματίσει».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, συμπλήρωσε λέγοντας: «Πιστέψαμε στις δυνατότητες της υφιστάμενης Διοίκησης να πάει την ΕΔΕΥΕΠ, αλλά και τη χώρα συνολικά, ένα βήμα πιο πέρα στα ενεργειακά, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες της εταιρείας και εκτός της αποκλειστικής ενασχόλησης με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Και κρίνοντας από τις συνομιλίες μας με την τιμώμενη γερμανική αντιπροσωπεία εδώ στη ΔΕΘ, και τους στόχους της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα τα επόμενα χρόνια, καθίσταται σαφές ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει με πυρετώδεις διεργασίες στην ανάπτυξη ΥΑΠ, ένα εθνικό έργο-καταλύτη εξελίξεων με πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόσημο».

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ανέδειξε τη σημασία του τρίτου στρατηγικού πυλώνα της ΕΔΕΥΕΠ που αφορά στα έργα Δέσμευσης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα (CCS), τα οποία χαρακτήρισε κομβικά για την ελληνική βιομηχανία, προσθέτοντας: «Η ελληνική Πολιτεία έχει αναθέσει στην ΕΔΕΥΕΠ τον κρίσιμο ρόλο του ρυθμιστικού έργου αυτής της νέας αγοράς, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε αναπτυξιακό όπλο για τη χώρα. Χωρίς CCS δεν υπάρχει για κάποιες ενεργοβόρες βιομηχανίες δυνατότητα επιτυχούς πράσινης μετάβασης. Και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πολύ σημαντική αποστολή η ΕΔΕΥΕΠ, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω σε άτομα και προσωπικό».

Η ΕΔΕΥΕΠ συμμετέχει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ ως εκθέτης, όπως ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος: «Εγκαινιάζουμε σήμερα το περίπτερό μας στη ΔΕΘ για να σας παρουσιάσουμε το έργο της ΕΔΕΥΕΠ. Ένα έργο πολυεπίπεδο που περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την αδειοδότηση, και τη διαχείριση κομβικών έργων για το ενεργειακό μας μέλλον. Και μία βασικότατη παράμετρος αυτών των έργων είναι ότι, συνδυαστικά, συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αποστολή μας λοιπόν είναι κρίσιμη και οφείλουμε να τη φέρουμε εις πέρας. Είμαι ευτυχής γιατί χάρη στις προσπάθειες όλων, κι ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του, η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον ωριμάσει. Από τη φάση σχεδιασμού και προετοιμασίας όλων αυτών των σημαντικών έργων μπαίνουμε πια στη φάση της υλοποίησης και σε μία νέα σειρά προκλήσεων, με στόχο να συνεχίσουμε να επιστρέφουμε αξία στο ελληνικό κράτος. Και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια ορμή και δύναμη».

Κλείνοντας την εκδήλωση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας, σημείωσε: «Η πρόκληση για την ΕΔΕΥΕΠ είναι η εξισορρόπηση στόχων όπως η βιωσιμότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, και η ενεργειακή ευημερία. Για να το επιτύχει, έχει αναπτύξει μία ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Καθώς μπαίνουμε στη δυσκολότερη φάση του έργου μας –αυτή της εκτέλεσης– προσβλέπουμε στην περαιτέρω στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου προκειμένου να υλοποιήσουμε το στρατηγικό μας πλάνο. Είναι τιμή που αποτελώ μέρος αυτής της θαυμάσιας ομαδικής προσπάθειας».

Η ομάδα της ΕΔΕΥΕΠ θα βρίσκεται στη ΔΕΘ καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Στο περίπτερο της εταιρείας (Περίπτερο 10, Stand 17), ειδικοί επιστήμονες και συνεργάτες θα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών καθημερινά, κατά τις επίσημες ώρες λειτουργίας της έκθεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Αναγκαία η ανάπτυξη περιφερειακών ηλεκτρικών συνδέσεων

Ρεύμα: Ενεργοποιείται η αλλαγή παρόχου με ένα «κλικ» - Πρεμιέρα με web εφαρμογή

«Ναι μεν αλλά» από τους φορείς της αγοράς για το «πακέτο» της ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider