Κόκκινα δάνεια: Έντεκα deals έχουν γίνει στη δευτερογενή αγορά - Αναμένεται σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Έντεκα deals έχουν γίνει στη δευτερογενή αγορά - Αναμένεται σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη
Στο δεύτερο στάδιό της έχει περάσει η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι αρχικοί αγοραστές μεταπωλούν τα «επεξεργασμένα» (ρυθμισμένα) δάνεια σε νέους επενδυτές. Ποιες είναι οι συναλλαγές, αρχής γενομένης από το 2021, μέχρι σήμερα.

Στο δεύτερο στάδιό της έχει περάσει η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι αρχικοί αγοραστές μεταπωλούν τα «επεξεργασμένα» (ρυθμισμένα) δάνεια σε νέους επενδυτές. Η δευτερογενής αγορά NPLs αναμένεται να γνωρίσει σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη, όπως διαπιστώνει και η τελευταία μελέτη της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων, Octane, με 11 deals να έχουν πραγματοποιηθεί ήδη.

Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2021, με μεταπώληση του χαρτοφυλακίου Mexico που είχε αποκτήσει από τη Eurobank η doValue. Το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε από την Waterwheel. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2022 η πώληση του χαρτοφυλακίου Libra, με πωλητή την Carval και αγοραστή την Intrum. Η μεικτή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου, το οποίο προέκυψε από το χαρτοφυλάκιο Earth της Εθνικής Τράπεζας, ήταν 1,1 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 έγινε η συναλλαγή στο χαρτοφυλάκιο Tethys Seller, με πωλητή την Intrum και αγοραστή την SMERemedium & Latonia & WHG Το χαρτοφυλάκιο, αποτελούμενο από δάνεια στον τομέα της φιλοξενίας, από τα χαρτοφυλάκια Sunrise I & II, Vega I & II της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς υλοποιήθηκε το Project Frame. Πωλητής ήταν η Bain Capital και αγοραστής η APS. Το χαρτοφυλάκιο προήλθε από το χαρτοφυλάκιο Icon της Εθνικής Τράπεζας και απαρτίστηκε από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Cepal μεταπώλησε στην Brooklane χαρτοφυλάκιο μεικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, από στεγαστικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια. Το χαρτοφυλάκιο προήλθε από το χαρτοφυλάκιο Galaxy της Alpha Bank.

H δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά συνεχίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 με την μεταπώληση τριών υποχαρτοφυλακίων. Του Project Souq - με πωλητή την doValue και αγοραστή την Intrum -, χαρτοφυλακίου μεικτής λογιστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ που προήλθε από τα χαρτοφυλάκια Cairo I & II της Eurobank. H doValue προχώρησε και σε δεύτερη μεταπώληση (Project Virgo) χαρτοφυλακίου από την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Αγοραστής του χαρτοφυλακίου Virgo, το οποίο περιελάμβανε στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ, αγόρασε η Eos Group.

Τον Ιανουάριο του 2023 υλοποιήθηκε και το Project Rebound, με δάνεια από τις τιτλοποιήσεις της Alpha Bank, Cosmos και Galaxy IV. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου αφορούσε σε θεραπευμένα μικρά και μεγαλύτερα επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,03 δισ. ευρώ και αγοραστής ήταν η Optima Bank.

Τον Ιούνιο του 2023 ακολούθησε το Project Heliopolis, με πωλητή την doValue και αγοραστή την Fortress. Το χαρτοφυλάκιο αποτελούνταν από στεγαστικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια, προερχόμενα από τα χαρτοφυλάκια Cairo I & II της Eurobank και ήταν μεικτής λογιστικής αξίας 0,8 δισ. ευρώ.

Η δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά επανεκκίνησε τον Απρίλιο του 2024, με το Project Heliopolis II. Πωλητής ήταν το EOS Group και αγοραστής η doValue. Το χαρτοφυλάκιο αποτελούνταν από επιχειρηματικά δάνεια και είχε μικτή λογιστική αξία 0,2 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε τον Μάιο του 2023 το Project Amoeba, με μεταπώληση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 0,8 δισ. ευρώ. Πωλητής ήταν η Bain Capital και αγοραστής η doValue.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υλοποιηθεί και το Project Suez, από τα χαρτοφυλάκια Cairo I & II της Eurobank. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από στεγαστικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ, ενώ πωλητής είναι η doValue και αγοραστής η Fortress.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Στοίχημα» του 2024 – 2025 η επιστροφή ρυθμισμένων δανείων στις τράπεζες – Ποια θα είναι τα οφέλη

Τράπεζες: Άντλησαν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ μέσω πράσινων ομολόγων – Ρεκόρ προσέλευσης επενδυτών στην έκδοση της Eurobank

«Ηρακλής ΙΙΙ»: Τελευταίος γύρος εξυγίανσης των τραπεζών με δύναμη πυρός κρατικές εγγυήσεις 3 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider