Οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν διαρκώς να αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τα κόστη τους και τα δωρεάν σνακ και γεύματα είναι ένα από τα βασικά σημεία που έχουν εστιάσει για να ρίξουν το budget όσο δυνατόν περισσότερο.
Ένας ακόμα ευρωπαϊκός αερομεταφορέας λοιπόν σχεδιάζει να τα καταργήσει, με την Air France, θυγατρική του Ομίλου Air France-KLM, να ετοιμάζεται να δοκιμάσει ένα νέο σύστημα buy-on-board για τρόφιμα και ποτά, σε ορισμένες από τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων από το 2025, όπως αναφέρει το Euronews.
Επί του παρόντος, η αεροπορική εταιρεία πλεονεκτεί έναντι των οικονομικών αερομεταφορέων όπως η Ryanair και η easyJet, παρέχοντας δωρεάν ποτό και σάντουιτς, σνακ ή γλυκά στις περισσότερες πτήσεις της οικονομικής θέσης - ανάλογα με τη διάρκεια.
Οι επιβάτες της Air France μπορούν να αγοράσουν γεύματα a la carte κατά την κράτηση ή έως και 24 ώρες πριν από την αναχώρηση. Στο μέλλον ωστόσο ίσως έχουν την επιλογή να κάνουν τις αγορές ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η πτήση. Δεν θα μπει τιμή στα πάντα, αφού στους επιβάτες θα προσφέρεται ακόμα νερό ή ένα ζεστό ρόφημα με ένα μικρό γλυκό ή αλμυρό σνακ.
Αρχικά, το προαιρετικό σύστημα επί πληρωμή θα εισαχθεί στα δρομολόγια της Air France από το Charles de Gaulle του Παρισιού στις πτήσεις προς Ελσίνκι και Λισαβόνα.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν η εξοικονόμηση κόστους θα μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων ή θα «περάσει» σε άλλα δρομολόγια.
Οι επιβάτες Business class δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή και θα εξακολουθούν να λαμβάνουν ένα δωρεάν γεύμα μαζί με ζεστά και κρύα ποτά και μια επιλογή από αλκοόλ.
Το δωρεάν φαγητό σταδιακά καταργήθηκε στις περισσότερες πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων από τότε που οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Ryanair πρωτοστάτησαν στο μοντέλο pay-on-board τη δεκαετία του 1990.
Τα τελευταία χρόνια, παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways και η Lufthansa έχουν υιοθετήσει το σύστημα για μικρότερες πτήσεις.
Μπορεί σε κάποιους επιβάτες να μην αρέσει η νέα πραγματικότητα, ωστόσο η κατάργηση του δωρεάν catering κατά τη διάρκεια της πτήσης θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Το 2023, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) διαπίστωσε ότι από το catering εν πτήσει παράγονται 1,14 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων ετησίως.