ΙΚΤΙΝΟΣ: Με ποιες κινήσεις θα «γυρίσει το παιχνίδι» - Η αναδιάρθρωση δανεισμού, οι επενδύσεις, τα πωλητήρια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΚΤΙΝΟΣ: Με ποιες κινήσεις θα «γυρίσει το παιχνίδι» - Η αναδιάρθρωση δανεισμού, οι επενδύσεις, τα πωλητήρια
Πώς σχεδιάζει η διοίκηση της εισηγμένης να βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη και το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Τα αναπτυξιακά σχέδια σε λατομεία, οι ξένες αγορές, οι τράπεζες και οι πωλήσεις στο real estate.

Το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας και του ομίλου ΙΚΤΙΝΟΣ κατά την 30/6/2024 διαμορφώνεται αρνητικό και ανέρχεται σε 21.564.671 ευρώ και 26.394.069 ευρώ αντίστοιχα, οδηγώντας τους ελεγκτές του ισολογισμού της εισηγμένης να επισημάνουν το γεγονός, «χτυπώντας ένα καμπανάκι» για την πορεία του σχήματος, αν και στη συνέχεια ξεδιπλώνονται οι ενέργειες της διοίκησης Χαϊδά, «καθώς και τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και αυτά που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να βελτιώσει την χρηματοοικονομική της θέση, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας και η επαναφορά της στην κερδοφορία».

Όπως, λοιπόν, αναφέρεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου 2024, «το κεφάλαιο κίνησης της Εταιρείας και του Ομίλου κατά την 30/6/2024 διαμορφώνεται αρνητικό και ανέρχεται σε 21.564.671ευρώ και 26.394.069 ευρώ αντίστοιχα. Σε αυτό επέδρασσε η κατάταξη στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των μακροπρόθεσμων δανείων που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση και δεν εξυπηρετούνται προσωρινά.

Η εταιρεία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ανωτέρω και για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, προχώρησε σε ενέργειές καθώς και μέτρα προκειμένου να βελτίωση την χρηματοοικονομική της θέση, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας και η επαναφορά της στην κερδοφορία ως εξής:

1. Στις 8/7/2024 έκανε ρύθμιση των υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ ποσού 4.419.249 ευρώ σε 24 δόσεις, από τα οποία ποσό 1.104.812 ευρώ αφορούν το 2024 ενώ ποσό 3.314.437 ευρώ αφορούν υποχρεώσεις για τα έτη 2025-2026.

2. Η εταιρία εντός της χρήσης 2024 προχωρά σε αναδιάρθρωση των χρεoλυσίων των Ομολογιακών Δανείων των ετών 2023-2025 συνολικής αξίας 11.049 χιλ. ευρώ.

3. Η εταιρία κατάρτισε επιχειρηματικό σχέδιο για τα έτη 2024-2029, βάση του οποίου η Εταιρία το 2024 θα γυρίσει σε οριακή κερδοφορία και στα επόμενα έτη θα επανέλθει σταδιακά στα μεγέθη των προηγούμενων ετών, πριν το 2023. Βασικές παραδοχές είναι η αύξηση του τζίρου μέσω της ενεργοποίησης τεσσάρων νέων λατομείων. Ήδη από τις αρχές του 2024 λειτουργούν τα τέσσερα νέα λατομεία και ειδικότερα, στην περιοχή της Δράμας, δύο λατομεία, το ένα λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο, έχει ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία και αναμένεται έως το τέλος του έτους η εξόρυξη 3.000 τόνων και το δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας με λευκό δολομιτικό μάρμαρο, βρίσκεται στο στάδιο διανοίξεων δρόμων και μετώπων και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία στις αρχές του 2025.

Επίσης στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία το ένα λατομείο με γρι μάρμαρο έχει ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία και αναμένεται έως το τέλος του έτους η εξόρυξη 1.500 τόνων και το δεύτερο λατομείο με μπεζ μάρμαρο βρίσκεται στο στάδιο διανοίξεων δρόμων και μετώπων και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία στις αρχές του 2025. Η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα από τα 2 νέα λατομεία της ΙΚΤΙΝΟΣ , εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση και ευρεία αποδοχή αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή κατά 25% και καλύτερη ποιότητα έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να εξυπηρετήσει την ζήτηση που είναι αυξημένη για το συγκεκριμένο μάρμαρο.

Σημειώνεται, ότι προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%, μια υπόθεση που χρονίζει αλλά πιστεύουμε ότι θα λυθεί πολύ σύντομα. Να σημειωθεί ότι τα διάφορα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης επίσης.

Την περίοδο προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας μετά την πανδημία στην οικοδομική της δραστηριότητα ,οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν στο 35% του κύκλου εργασιών μας. Η εταιρεία αντιστάθμισε τις απώλειες από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στην Νότιας Αμερική, και στη ΝΑ Ασία. Την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις ετοίμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων της αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού (Αμερική - Η.Α.Ε.-Σ. Αραβία- Βιετνάμ ). Παράλληλα η Διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς και εκτιμά ότι θα μειώσει περεταίρω το παραγωγικό κόστος, λόγω της καλύτερης απόδοσης της παραγωγικής διαδικασίας και ποιοτικά και ποσοτικά, συνέπεια του επενδυτικού της προγράμματος της τελευταίας τριετίας.

4. Η επικείμενη πώληση της εταιρίας ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρίας και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των επενδύσεων που απαιτούνται για πλήρη εκμετάλλευση των νέων λατομείων και την ολοκλήρωση του επενδυτικού της σχεδίου.

5. Η Εταιρεία σε συνέχεια των πιο πάνω ενεργειών, έχει καθορίσει ένα προγράμματος εξοικονόμησης κόστους, καθώς την αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες και σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους ενέργειας που υπάρχει το 2024 και μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δανείων να εξασφαλίσουν την επάρκεια χρηματικών διαθεσίμων και την ύπαρξη των αναγκαίων διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης. Τα πρώτα αποτελέσματα των πιο πάνω ενεργειών ήδη αποτυπώνονται στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας. Ο κύκλος εργασιών για το πρώτο 8μηνο του 2024 έχει διαμορφωθεί στα 20,1 εκατ. ευρώ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου πρώτου 8μήνου του 2023, σημειώνοντας μία αύξηση 3,6 εκατ. ευρώ και ποσοστό 21,7%».

Τα μεγέθη 6μήνου

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά το Α΄ εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 14.912.943 ευρώ (+14,30%). Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία ακολουθεί το business plan που συνέταξε στο τέλος του 2023 που προβλέπει αύξηση πωλήσεων και επιστροφή στην κερδοφορία. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση του δανεισμού των 11 εκατ. ευρώ και προχώρησε στην εκμετάλλευση τεσσάρων νέων λατομείων, δύο στην περιοχή της Δράμας και δύο στην Λειβαδιά. Επίσης η διείσδυση σε νέες αγορές αλλά και η ανάληψη προμήθειας ετοίμων μαρμάρων σε μεγάλα έργα του εξωτερικού απέφεραν αύξηση πωλήσεων. Ενδεικτικά οι παραγγελίες που αφορούν τα έργα αυτά ανέρχονται σε 12.000.000€ για το 2024. Σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 15,7 εκατ. (+23%). Τα μικτά αποτελέσματα (Μικτό Κέρδος) ανήλθαν σε 4.958.522 ευρώ (+27,27%) και σε επίπεδο ομίλου σε 4,4 εκατ. (+30,9%). Τα EBITDA ανήλθαν σε 1.951.672 ευρώ (+58,21%), ενώ για τον όμιλο σε 2,5 εκατ. (+49,3%). Κατά το Α΄ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν οι ζημίες σε 1.320.965 ευρώ (σημειώθηκε βελτίωση κατά 400.403 ευρώ). Σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 1,7 εκατ. (από 2,2 εκατ.).

Εξέλιξη του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική ΑΕ

Η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate. Διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2.133 περίπου στρέμματα χίλια μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη. Για το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο , η Διοίκηση του Ομίλου βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές με σκοπό την πώληση αλλά χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία.

Αναδιάρθρωση του δανεισμού

Η εταιρία εντός της χρήσης 2024 προχωρά στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τις βασικές χρηματοδότριες τράπεζες ΕΤΕ (5,8 εκατ.), ALPHA BANK (4,05 εκατ.) και ATTICA BANK. Η αναδιάρθρωση αφορά χρεωλύσια Ομολογιακών Δανείων των ετών 2023-2025 συνολικής αξίας 11,049 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου, με την ΕΤΕ έχουν γίνει επαφές για αναχρηματοδοτήσεις, καταβολή δόσεων – balloon, ενώ η Ικτίνος έχει ζητήσει να επιμηκυνθεί και η αποπληρωμή του να γίνει τμηματικά από το 2026. Επίσης η ΕΤΕ θα προχωρήσει στη μείωση του spread του Βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε 2,25%. Το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί από την τράπεζα και αναμένεται εντός του Οκτωβρίου 2024 η υπογραφή των νέων συμβάσεων. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και με την Alpha (επίσης τον Οκτώβριο αναμένονται εξελίξεις), ενώ αναφορικά με την Attica (για μεταφορά 8 δόσεων 2024-2026 συνολικού ποσού 1,16 εκατ. ευρώ ballon στη λήξη του δανείου στις 28/4/2028), σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης έχει συμφωνηθεί και είναι υπό την έγκριση της πιστοδοτικής επιτροπής της τράπεζας.

Ποιες είναι οι προοπτικές

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, όσον αφορά στον τομέα ΜΑΡΜΑΡΟΥ, η εταιρεία για το β εξάμηνο θα συνεχίσει την τήρηση του προγραμματισμένου business plan αυξάνοντας περεταίρω τον κύκλο εργασιών και συμπιέζοντας τα κοστολόγια. Στην αύξηση του κύκλου εργασιών θα συμβάλλουν τα νέα λατομεία που ξεκίνησαν τις εργασίες στις αρχές του 2024. Τα τέσσερα αυτά νέα λατομεία, δύο στην περιοχή της Δράμας, με λευκό δολομίτικο μάρμαρο. Και δυο στην περιοχή της Λειβαδιάς, ένα με γκρι μάρμαρο και ένα με μπεζ είναι υλικά που παρουσιάζουν μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται, ότι προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου του Βώλακα που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%. Παράλληλα υπάρχουν πολλές ζητήσεις για προμήθεια ετοίμων προϊόντων σε μεγάλα έργα του εξωτερικού και η εταιρεία είναι κοντά στο κλείσιμο νέων συμφωνιών καθώς υπάρχει η κατάλληλή υποδομή για την πραγματοποίηση αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας διαχρονικά το δεύτερον εξάμηνο κάθε έτους είναι καλύτερο από το πρώτο εξάμηνο ως προς τον κύκλο εργασιών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών για τα λατομεία που παρατηρούνται στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους. Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, καθώς και η ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών θα μειώσουν το αρνητικό Κεφάλαιο Κίνησης κατά 14,3 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΙΔΕΗ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW που βρίσκεται στην περιοχή «Μεγαλοβούνι» στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας. Η εταιρία ΙΔΕΗ ΑΕ παράτεινε για δεύτερη 10ετία τη σύμβαση πώλησης αιολικής ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ (έως 3/2031) με σταθερές τιμές πώλησης (0,086 / kw). Για την επόμενη περίοδο μετά το τέλος της 10ετίας, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη διαδικασία πλειστηριασμού για τον καθορισμό της τιμής πώλησης. Ο Όμιλος επανασχεδιάζει την παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διατηρώντας μόνο μία άδεια 3MW έτσι ώστε να πάρει εγγυημένη τιμή πώλησης για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Η ισχυρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η μειωμένη και μη εγγυημένη τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το υψηλό κόστος διατήρησης των υπαρχουσών αδειών οδήγησαν στην αναθεώρηση της περαιτέρω δραστηριοποίησης στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Prodea: Στα 3,1 δισ. το χαρτοφυλάκιο ακινήτων – Οι κινήσεις σε τουρισμό/logistics, τι «βλέπει» για το real estate

ΕΥΔΑΠ: Το «πακέτο» επενδύσεων 400 εκατ. κατά της λειψυδρίας – Αναπτυξιακά σχέδια και νέα τιμολόγια

Μονάδες Αποβλήτων: Πιο κοντά σε Τέρνα Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ η ΣΔΙΤ 202 εκατ. στη Β. Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider