Ο δρόμος για την ανάθεση σε Τέρνα Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και Τιτάν της σύμβασης σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο υλοποίησης της «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ», εκτιμώμενης αξίας περίπου 202 εκατ. ευρώ, «άνοιξε» περαιτέρω. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας σε χτεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε τις αποφάσεις της επιτροπής διαγωνισμού, βάσει των οποίων, κατόπιν ελέγχου που έγινε, προέκυψε ότι τα Δικαιολογητικά Συμμετοχής και η Τεχνική & Εμπορική Προσφορά της «Ένωση Προσώπων Τέρνα Ενεργειακή - Τιτάν, Έργο ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης» είναι πλήρεις και παραδεκτοί. Κατά συνέπεια, η διαδικασία περνάει στο στάδιο της αποσφράγισης και αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς.
Όπως είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι το insider.gr σε σχετικό του θέμα, στον σχετικό διαγωνισμό είχε υποβληθεί προσφορά μόνο από την συγκεκριμένη κοινοπραξία, και όχι από τους Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ), Intrakat - W.A.T.T. – Geocycle Ελλάς+, Άβαξ - Thalis, Ηλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις. Εφόσον γίνει αποδεκτή και η οικονομική προσφορά, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή είναι κοντά στο να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του ένα ακόμα μεγάλο έργο, εν προκειμένω ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης (υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες στον τομέα περιβάλλοντος – διαχείρισης αποβλήτων έχουν μείνει εκτός συμφωνίας πώλησης της ΤΕΝΕΡΓ στη Masdar).
Προφανώς, και η μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία «βάζει πόδι» πιο ενεργά στον τομέα αυτόν, όπου οι βιομηχανίες ενδιαφέρονται και για τα αποτελέσματα επεξεργασίες ή καύσης. Να θυμίσουμε, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ότι σχήμα υπό την ΤΕΡΝΑ έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ).
Το έργο και τα οφέλη
Σε σχέση με το ΣΔΙΤ, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή ανακυκλώσιμων υλικών, κοµπόστ, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα γίνεται επίσης από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης. Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων.
Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.
Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.