ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά το κλείσιμο της εξαγοράς από τη Masdar

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά το κλείσιμο της εξαγοράς από τη Masdar
Πρώτος επόμενος «σταθμός» η 21η Οκτωβρίου, όταν η DG Comp θα ολοκληρώσει την εξέταση του deal. Με την έγκριση από τις Βρυξέλλες, αναμένεται εντός Νοεμβρίου να γίνει σε πρώτη φάση η απόκτηση του 64,68% των μετοχών της εταιρείας, ώστε αμέσως μετά να δρομολογηθεί η Δημόσια Πρόταση προς όλους τους υπόλοιπους μετόχους.

Εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί κατά την οριστικοποίηση του mega deal εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Ορόσημο σε αυτές τις διαδικασίες αποτελεί η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία πρόκειται να εκδοθεί στις 21 Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή εξετάζει την πώληση με βάση την απλή διαδικασία ελέγχου συγχωνεύσεων, ελέγχοντας κατά πόσο έχει ή όχι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει αν η εξαγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού ή μονοπωλιακές πρακτικές στον συγκεκριμένο τομέα.

Αν οι Βρυξέλλες ανάψουν το «πράσινο φως» στις 21 Οκτωβρίου -κάτι που αποτελεί το πλέον βάσιμο σενάριο- τότε θα μπορεί να προχωρήσει άμεσα η πρώτη φάση εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας από τη Masdar. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση προβλέπει την εξαγορά ποσοστού 64,68%, μέσω της απόκτησης των συμμετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και των υπόλοιπων κύριων μετόχων της, όπως του Γιώργου Περιστέρη.

Η Δημόσια Πρόταση

Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να ακολουθήσει η Δημόσια Πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία, η Δημόσια Πρόταση είναι δεσμευτική για τη Masdar, απευθυνόμενη προς όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την απόκτηση των μετοχών τους.

Η δεύτερη αυτή φάση θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί. Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να συναχθεί το Πληροφοριακό Δελτίο, το οποίο θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έτσι, ως πιο λογικό χρονικό «παράθυρο», για να «τρέξει» η Δημόσια Πρόταση, θεωρείται ο Δεκέμβριος.

Υπενθυμίζεται ότι η Masdar αποτελεί έναν παγκόσμιο ενεργειακό κολοσσό, με μετόχους ADNOC την (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου των ΗΑΕ) και τα fund TAQA και Mubadala. Το τελευταίο αποτελεί το κρατικό fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων. H εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε 40 χώρες παγκοσμίως, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη σε όλη την υφήλιο ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου 100 GW έως το 2030, επενδύοντας πάνω από 30 δισ. δολάρια.

Διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΝΕΡΓ

Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που δημοσιεύθηκαν χθες, αποδεικνύουν γιατί τα asset της -τόσο όσα είναι σε λειτουργία, όσο και όσα βρίσκονται στο pipeline- αποτελούν ένα σημαντικό «σκαλοπάτι» για την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της.

Είναι ενδεικτικό πως η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθε σε 1.224 MW, έναντι 1.096 MW στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023. Παράλληλα, 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 550 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025.

Η ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος, σε συνδυασμό με το αυξημένο load factor (λόγω ανεμολογικών συνθηκών), είχαν ως συνέπεια να σημειώσουν άλμα 42,5% τα έσοδα (+42,5%) και 41% η καθαρή κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε νέες «πράσινες» τεχνολογίες, με προεξάρχουσα επένδυση την αντλησιοταμιευτική μονάδα στην Αμφιλοχία, η κατασκευή της οποίας συνεχίζει με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ορόσημα για Αττική Οδό – Τα ανοδικά margins και το ανεκτέλεστο 5 δισ.

Οι θεσμικοί και οι μετοχές «στο πιάτο» - Λίγο λίγο τα δάνεια - Η υπεράσπιση της Unicredit

Μονάδες Αποβλήτων: Πιο κοντά σε Τέρνα Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ η ΣΔΙΤ 202 εκατ. στη Β. Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider