Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς η DBRS - Στο BB (high) με θετικό outlook

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς η DBRS - Στο BB (high) με θετικό outlook
Στην αναβάθμιση της Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, σε BB (high) από BB, αναβαθμίζοντας μάλιστα το outlook σε θετικό από σταθερό, κάτι που συνεπάγεται πως βλέπει μια νέα αναβάθμιση εντός 12-18 μηνών.

Στην αναβάθμιση της Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, σε BB (high) από BB, αναβαθμίζοντας μάλιστα το outlook σε θετικό από σταθερό, κάτι που συνεπάγεται πως βλέπει μια νέα αναβάθμιση εντός 12-18 μηνών.

Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτικά βελτιωμένη ικανότητα του ομίλου να παράγει κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, υποστηριζόμενη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και από τον έλεγχο κόστους και το χαμηλότερο πιστωτικό κόστος. Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεχή πρόοδο που έχει επιτύχει η Πειραιώς όσον αφορά την εξυγίανση του ισολογισμού της, χάρη στη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και στις περιορισμένες εισροές νέων NPE και στην ενίσχυση των επιπέδων κάλυψης. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες διαχείρισης κεφαλαίου, ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά αποθέματα της Πειραιώς έναντι των εποπτικών της απαιτήσεων παρά την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων και την αύξηση των δανείων.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας συνεχίζουν να λαμβάνουν υπόψη το ισχυρό εγχώριο franchise του oμίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, και τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας, η οποία βασίζεται σε μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενσωματώνουν επίσης τη μέτρια διαφοροποίηση του business model, των ροών εσόδων και της δομής χρηματοδότησης της Πειραιώς καθώς και το υψηλό ακόμη, αν και μειωμένο, επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) που περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου.

Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι η κερδοφορία και το προφίλ ρίσκου του oμίλου πιθανότατα θα παραμείνουν υγιή στο άμεσο μέλλον παρά κάποια πιθανή επιδείνωση που προκαλείται από τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου, τις υψηλότερες επενδύσεις για ψηφιοποίηση και τις πιθανώς υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες από δάνεια (LLPs) εάν επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού στο τρέχον περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Η ισχυρή λειτουργική αποτελεσματικότητα του ομίλου καθώς και τα πιο ισχυρά επίπεδα κάλυψης και τα κεφαλαιακά αποθέματα αντιπροσωπεύουν βασικούς ελαφρυντικούς παράγοντες.

Αυτό, σε συνδυασμό με μια πιθανή περαιτέρω εξυγίανση, τις αναμενόμενες πιο ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κάποια υποστήριξη σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης που προέρχεται από τα κεφάλαια του RRF και τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν τον Πειραιώς να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε πιθανό αρνητικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider