ΕΤΕ: Από 7,40 έως 7,65 ευρώ ορίζει το νέο εύρος της τιμής διάθεσης το ΤΧΣ – Στις 16:00 κλείνει το βιβλίο προσφορών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Από 7,40 έως 7,65 ευρώ ορίζει το νέο εύρος της τιμής διάθεσης το ΤΧΣ – Στις 16:00 κλείνει το βιβλίο προσφορών
Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία διάθεσης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Τελευταία ενημέρωση 09:42

Μικρότερο εύρος τιμής διάθεσης, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στην πλειοψηφία των τιμημάτων που έχουν προσφέρει οι ποιοτικότεροι επενδυτές για την απόκτηση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, όρισε σήμερα το ΤΧΣ. Το νέο στενότερο εύρος τιμής διαμορφώνεται από 7,40 έως 7,65 ευρώ, έναντι του προηγούμενου εύρους των 7,30 – 7,95 ευρώ. Η διαδικασία διάθεσης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκληρώνεται σήμερα, με το βιβλίο προσφορών για τη διεθνή και την ελληνική συμμετοχή να κλείνει στις 16:00 το απόγευμα.

Όπως έγραφε το insider.gr, μέχρι στιγμής η ζήτηση που έχει καταγραφεί από διεθνείς επενδυτές καταρρίπτει τα ρεκόρ των προηγούμενων placement, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν τις προς διάθεση μετοχές περισσότερο από 11 φορές. Ωστόσο, η υπερκάλυψη στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης (7,95 ευρώ) ή κοντά σε αυτό ανέρχεται σε 2 φορές.

Πηγές της αγοράς έκαναν λόγο στο insider.gr για πλειοψηφία των προσφορών στα επίπεδα των 7,40 – 7,50 ευρώ. Οι προσφορές στο ανώτατο όριο του εύρους τιμής διάθεσης προέρχονται κυρίως από hedge funds, δηλαδή κεφάλαια που δεν έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν αποτελούν πρώτη επιλογή για τον πωλητή ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ συνεδρίασε χθες το απόγευμα και αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε κλείσιμο του εύρους της τιμής διάθεσης (σ.σ. διαμορφώνεται τώρα σε 7,30 – 7,95 ευρώ). Στο ελληνικό βιβλίο προσφορών η ζήτηση ήταν χθες υποτονική, καθώς η τιμή στην οποία πρέπει να εγγραφούν οι εγχώριοι επενδυτές είναι η ανώτατη των 7,95 ευρώ, την στιγμή που μπορούν να αγοράσουν φθηνότερα τη μετοχή της ΕΤΕ από το χρηματιστήριο (χθεσινό κλείσιμο 7,65 ευρώ). Σημειώνεται ότι στους Έλληνες επενδυτές θα διατεθεί ποσοστό τουλάχιστον 15% από το placement, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 20%.

Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει στις 16:00 το απόγευμα, χωρίς να έχει σύμμαχο ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές μετά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το ενδιαφέρον θα στραφεί στην τελική τιμή διάθεσης που θα αναδειχθεί από το placement και στην κατανομή των μετοχών στους διεθνείς επενδυτές, δεδομένου ότι επιδίωξη είναι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ να αυξηθούν οι θέσεις ισχυρών, μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο placement μετοχών της ΕΤΕ (22%) από το ΤΧΣ, τον Νοέμβριο του 2023, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας εισήλθαν ισχυροί μακροπρόθεσμοι επενδυτές, με τους Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC, Robeco να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ. Τότε, τα 2/3 των νέων επενδυτών ήταν αποκλειστικά μακροπρόθεσμα funds (only long) και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds.

Όσο για την γεωγραφική κατανομή των διεθνών επενδυτών ήταν 40% Ευρώπη, 40% ΗΠΑ και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο. Σημειώνεται ότι και οι εγχώριοι επενδυτές που συμμετείχαν στο βιβλίο προσφορών για τις μετοχές της ΕΤΕ ήταν εξαιρετικά αξιόλογοι, αποτελούμενοι από θεσμικούς, family offices και ισχυρά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα. Το ελληνικό βιβλίο είχε υπερκάλυψη σχεδόν κατά 3 φορές, ενώ αθροιστικά, ξένοι και Έλληνες επενδυτές είχαν υπερκαλύψει την διάθεση μετοχών της ΕΤΕ κατά περίπου 8,5 φορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Τα βήματα για την ΑΜΚ – Δυναμικά στον ανταγωνισμό με προϊόντα New Start

«Ηρακλής»: Εξάγει το know – how στην Ευρώπη για τη λειτουργία των τιτλοποιήσεων – Προτεραιότητα της νέας Κομισιόν

Βρεττού: Οι μέτοχοι Attica - Παγκρήτιας μπορούν πλέον να περιμένουν αποδόσεις – Πώς θα γίνει η ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider