Pantelakis: Υψηλότερο ROTE και νέο re - rating για τις ελληνικές τράπεζες - Τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pantelakis: Υψηλότερο ROTE και νέο re - rating για τις ελληνικές τράπεζες - Τιμές στόχοι
Υψηλότερο ROTE και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναμένει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Pantelakis και υπό αυτό το πρίσμα αυξάνει τις τιμές στόχους και αναμένει περαιτέρω re - rating, καθώς η αγορά αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως οι τράπεζες μπορούν να υπερασπιστούν την υψηλή κερδοφορία του 2023 - 2024.

Υψηλότερο ROTE και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναμένει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Pantelakis και υπό αυτό το πρίσμα αυξάνει τις τιμές στόχους βλέποντας ένα περαιτέρω re - rating, καθώς η αγορά αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως οι τράπεζες μπορούν να υπερασπιστούν την υψηλή κερδοφορία του 2023 - 2024.

Η Χρηματιστηριακή θέτει σύσταση «overweight» για τις τέσσερις μετοχές με τιμή στόχο στα 11,20 ευρώ για την Εθνική, στα 2,25 ευρώ (σταθερή) για την Alpha Bank, στα 5,50 ευρώ (σταθερή) για την Πειραιώς και στα 2,70 για τη Eurobank.

Παράλληλα, βλέπει ανοδικά περιθώρια νέων αναβαθμίσεων στο guidance και ήτοι περισσότερο για την Εθνική και την Πειραιώς. Ευρύτερα, εκτιμά ότι οι τέσσερις συστημικες μπορούν να προσφέρουν 10% υψηλότερα κανονικοποιημένα κέρδη σε ετήσια βάση, με το ROTE να αποκλιμακώνεται ελαφρώς στο 16% (από 17% πέρυσι) αποκλειστικά λόγω του build up στην ενσώματη λογιστική αξία.

«Είναι αλήθεια ότι η πιο αργή σταδιακή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η ταχύτερη εξομάλυνση του κόστους κινδύνου είναι μάλλον παροδικής φύσεως. Ωστόσο, οι βασικοί «μοχλοί» των αναβαθμίσεων των EPS, δηλαδή η πολύ πιο ευνοϊκή από ό,τι αναμενόταν αρχικώς, μετατόπιση του «μείγματος» καταθέσεων προς τις προθεσμιακές, καθώς και τα ανθεκτικά περιθώρια στα επιχειρηματικά δάνεια, έχουν θετική ανάγνωση και για το 2025 - 2026», αναφέρει ο αναλυτής της Pantelakis.

Συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υπερασπιστούν την κερδοφορίας τους εν μέσω του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους επωφελούνται από την πιστωτική επέκταση κατά 6% - 7% ετησίως (+6,9% τον Αύγουστο), η οποία είναι συνάρτηση της ταχύτερης αύξησης του ΑΕΠ (άνω του 2% ετησίως), μιας οικονομίας με χαμηλό δανεισμό (τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα φτάνουν στα 119 δισ. ευρώ ή περίπου στο 50% του ΑΕΠ) και της εκταμίευσης των δανείων που συνδέονται με το RRF.

Επιπλέον, οι ισχυρές προμήθειες (που αυξάνονται με ρυθμό 10% ετησίως), τα υψηλότερα έσοδα από ομόλογα (από μεγαλύτερα - υψηλότερα αποτιμημένα χαρτοφυλάκια τίτλων), η ενεργητική στρατηγική hedging (που θα αποτελέσουν θετικό καταλύτη για τα καθαρά έσοδα από τόκους ως το 2026), η περιορισμένη αύξηση του λειτουργικού κόστους και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου θα συμβάλουν στη διατήρηση των υψηλών κερδών του 2023 - 2024 και στο μέλλον.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου υποχωρούν στα ομόλογα και ακολουθήσουν σε μετοχές, κατά τον καθιερωμένο τρόπο. Καθώς το κόστος έκδοσης τίτλων (για τα senior, T2 και AT1) υποχώρησε δραματικά κατά το προηγούμενο έτος, η Pantelakis εκτιμά ότι το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίων της αγοράς θα μειωθεί επίσης προς ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο της τάξης του 13% - 14% έναντι 17% - 18% τώρα, καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται περισσότερο τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τη στιγμή που οι διανομές μερισμάτων αυξάνονται σταδιακά, παρά την υψηλή εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC).

Για την Εθνική σημειώνει πως αποτελεί ελκυστικό παράγοντα η υψηλή πλεονάζουσα ρευστότητα που της προσφέρει έναν άφθονο χώρο για μια αναπτυξιακού χαρακτήρα κίνηση και επιβράβευση των μετόχων. Παράλληλα, για την Alpha αναμένονται καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας το 2025 - 2026 (μείωση του χάσματος σε επίπεδο ROTE έναντι των υπολοίπων) εν μέσω μιας χαμηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια. Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει την πιο ελκυστική αποτίμηση σε προσαρμοσμένη βάση αποδόσεων. Τέλος, οι δύο τελευταίες διατηρούν υψηλά «πλεονάζοντα» DTA για να αναγνωρίζονται σταδιακά σε κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» η UBS για ελληνική οικονομία και τράπεζες

ΕΤΕ: Επίδοση ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο το placement μετοχών – 7,2 δισ. η συνολική ζήτηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider