«Ταύρος» η UBS για ελληνική οικονομία και τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταύρος» η UBS για ελληνική οικονομία και τράπεζες
«Ταύρος» σε όλα τα πεδία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς δηλώνει η UBS, τονίζοντας πως η υπεραπόδοση τόσο στο πεδίο των μακροοικονομικών όσο και των δημοσιονομικών θα διατηρηθεί.

«Ταύρος» σε όλα τα πεδία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς δηλώνει η UBS, τονίζοντας πως η υπεραπόδοση τόσο στο πεδίο των μακροοικονομικών όσο και των δημοσιονομικών θα διατηρηθεί.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι το εγχώριο ΑΕΠ παραμένει σε μια καλή τροχιά για την επίτευξη της εκτίμησή τους για ανάπτυξη 2,5% φέτος (εκτίμηση που υπερβαίνει το consensus) παρά την πρόσφατη αδυναμία των δεικτών της Ευρωζώνης (PMI, Ifo). «Τα στοιχεία που απορρέουν από την πορεία της οικονομίας παραμένουν συνεπή με την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 2,5%, που είναι 60 κατά μονάδες βάσης υψηλότερα από το consensus και κατά 30 μονάδες βάσης υψηλότερα από την τελευταία μας εκτίμηση και προς τα κάτω αναθεωρημένη επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης για 2,2%.

«Bullish» η UBS - Βλέπει ανάπτυξη 3% το 2025...

Πρώτον, μετά τη ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το carry over έφτασε τις 210 μονάδες βάσης για φέτος. Η σταθερή δυναμική των καταναλωτών, η ανάκαμψη των επενδύσεων και η συμβολή των αποθεμάτων αύξησαν το ΑΕΠ. Δεύτερον, η κατανάλωση υποστηρίζεται από την ισχυρή αύξηση των πραγματικών μισθών και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 2,8% ετησίως τον Σεπτέμβριο του 2024 έναντι 8,2% ετησίως πριν από ένα χρόνο. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας συνέχισαν να αυαξάνονται και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,5% τον Αύγουστο - ήτοι στο χαμηλότερα επίπεδο από το καλοκαίρι του 2009.

Τρίτον, οι επενδύσεις θα ενισχυθούν από την τρίτη εκταμίευση πόρων από το RRF, ανεβάζοντας τη συνολική απορρόφηση στα 17,2 δισ. ευρώ από το RRF, έναντι συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών χορηγήσεων επιταχύνθηκε και έφτασε στο 11,4% ετησίως τον Αύγουστο. Τέταρτον, τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ φέτος, ή κατά 7% υψηλότερα από αυτά του περασμένου έτους.

Η UBS επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αλλαγές που ανακοινώθηκαν (απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων, αύξηση φόρων για βραχυχρόνιες μισθώσεις και νέα επιβάρυνση στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων σε ορισμένα ελληνικά νησιά) ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες στην απόδοση του κλάδου το 2025. Πέμπτο, οι δείκτες οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος του τρίτου τριμήνουν δείχνουν μια περαιτέρω δυναμική στη δραστηριότητα.

Ως τελευταίο σημείο, η UBS τονίζει ότι ενώ η οικονομική απόδοση της Ελλάδας είναι πιθανό να παραμείνει αλληλοσυνδεόμενη με την πορεία της Ευρωζώνης, το προηγούμενο πλαίσιο ευαισθησίας ως προς την αναπτυξιακή δυναμική (1% - 1,2% πιο αργή αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ για κάθε 1% βραδύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη) ενδέχεται να υπερτονίσει αυτή τη σχέση, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκού πόροι και το σημαντικά καλύτερο υπόβαθρο του τρέχοντος δημοσιονομικού και τραπεζικού συστήματος. «Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ το 2025 στο 3%, που είναι 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από το consensus», αναφέρουν οι οικομολόγοι του οίκου.

Η UBS εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο για να επιτύχει τους ανοδικά αναθεωρημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4% και 2,5% του ΑΕΠ για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα (έναντι των προβλέψεων για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2024). Στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έφτασε τα 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τόσο τον στόχο των 3,3 δισ. ευρώ όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ του περασμένου έτους για την αντίστοιχη περίοδο. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην καλύτερη είσπραξη φόρων (υπέρβαση του στόχου κατά 2 δισ. ευρώ), αντανακλώντας τις ισχυρότερες εισπράξεις φόρων εισοδήματος των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Δεδομένης της απόφασης για επέκταση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πριν από το τέλος του 2024, δεν υφίστανται χώρος για πρόσθετες δαπάνες. Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του 2025, υπάρχουν δύο σημαντικοί στόχοι για την Ελλάδα - που προέρχονται από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας: α) το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να φτάσει το 2,1% και β) η αύξηση των πρωτογενών δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3%. Η κυβέρνηση στοχεύει σε νέες δαπάνες 3,5 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ το 2025.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί περαιτέρω και αρκετά γρήγορα. «Εκτιμούμε ότι ο δείκτης θα φτάσει στο 152% του ΑΕΠ και στο 144% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2024 και 2025 αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι κάπως πιο συντηρητικές, στο 149% για τα τέλη του 2025, αλλά ακόμη και στις δικές της εκτιμήσεις, έως το 2028 ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 133% του ΑΕΠ έως το 2028», αναφέρουν οι αναλυτές.

Buy για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Η UBS διατηρεί στο ακέραιο τη σύσταση buy για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για τρεις κύριους λόγους. Πρώτον, οι τράπεζες έχουν βγει δυναμικά από την κρίση χρέους εν μέσω μιας μεγάλης εξυγίανσης και με ισχυρή κερδοφορία που αποτελούν οδηγό του T/TNAV και της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Με τις τράπεζες να έχουν διενείμει πρόσφατα ένα πρώτο μέρισμα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, ο ελβετικός οίκος βλέπει σημαντικές δυνατότητες για ισχυρότερες διανομές, πιθανότατα πέρα ​​από τα συντηρητικούς στόχους που έχουν θέσει οι διοικήσεις.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια για διανομή πάνω από τους ενδιάμεσους κεφαλαιακούς στόχους τους για τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 60% της κεφαλαιοποίησης του κλάδου. Δεύτερον, οι τράπεζες είναι μεγάλοι κερδισμένοι από τον ισχυρό κύκλο εταιρικών χορηγήσεων, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η απόδοση των εταιρικών χορηγήσεων θα αυξηθεί κατά 8,7% ετησίως, καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου έδειξαν μια ισχυρή πιστωτική επέκταση στο σκέλος των επιχειρηματικών δανείων. Αυτό σε συνδυασμό με τη διατήρηση του NIM σε καλύτερα, έναντι του αναμενόμενου επίπεδα θα οδηγήσει σε πιο ανθεκτική παραγωγή καθαρών εσόδων από τόκους από ό,τι αναμενόταν από την αγορά.

Τρίτον, οι τράπεζες εμφανίζονται ως μερικές από τις φθηνότερες τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των αναδυόμενων αγορών ειδικά σε όρους δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TNAV έναντι του δείκτη αποδοτικότητας κεφαλαίων, ROTE. «Υπολογίζουμε ένα κόστος κεφαλαίων που κυμαίνεται από 17,2% έως 21,4% για τις τέσσερις συστημικές, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 3,1%, ενώ οι αναλυτές βλέπουν την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί περαιτέρω.

Ο αναλυτής που καλύπτει τον κλάδο, βλέπει πιθανές περαιτέρω αναβαθμίσεις στα υπάρχοντα συντηρητικά business plans που θα αποτελέσουν τον «καταλύτη» για ένα περαιτέρω re - rating. Ο οίκος προτιμά την Εθνική (ποιοτικό franchise με υψηλή κερδοφορία και πλεονάζοντα κεφάλαια) και την Πειραιώς (δυνατότητα re - rating, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με σταθερή κερδοφορία καθώς βγήκε ισχυρότερη από την κρίση).

Οι τιμές στόχοι για Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται στα 11,20 ευρώ και στα 5,70 ευρώ αντίστοιχα και για τις Alpha, Eurobank στα 2,32 ευρώ και 2,74 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider