To Capital Group, η BlackRock, η Norges, το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC, η Wellington, η RedWheel, η Robeco και η Third Needle, συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στους νέους διεθνείς επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας.
Οι παραπάνω επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια αξίας τρισεκατομμυρίων, δεν είναι τα μόνα μεγάλα ονόματα που θα εμφανιστούν στο ανανεωμένο μετοχολόγιο της ΕΤΕ, δεδομένου ότι τα long only funds και επενδυτές υψηλής ποιότητας απορρόφησαν σχεδόν το 90% της Διεθνούς Προσφοράς στο placement του 10% των μετοχών της Τράπεζας. Είναι, όμως, οι επενδυτές που θα βρεθούν με τις υψηλότερες θέσεις στη νέα μετοχική σύνθεση της Εθνικής. Σημειωτέον ότι το Capital Group ήταν ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής, μετά το ΤΧΣ, - με ποσοστό λίγο άνω του 5% - στην Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα τοποθέτησή του στην Εθνική Τράπεζα έγινε μέσω των τριών μεγάλων εταιρειών που διαθέτει. Σημειώνεται ότι η αμερικανική Capital Group Companies, όπως είναι η πλήρης επωνυμία, είναι μεταξύ των παλαιότερων και μεγαλύτερων οργανισμών διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο, με περισσότερα από 2,6 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα θα βρεθεί μεταξύ των τριών top επενδυτών – όχι κατ' ανάγκην πρώτος - από πλευράς μετοχικού ποσοστού στην Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κρατήσει ποσοστό 8,39% (76,8 εκατ. μετοχές) της ΕΤΕ, το οποίο θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο προς μελλοντική αξιοποίηση με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Οι νέες ισορροπίες στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής προδιαγράφουν πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια και «μάχη» υποψηφίων επενδυτών «σώμα με σώμα» όταν έρθει η ώρα για τις επόμενες κινήσεις.
Οι νέοι ξένοι επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας προέρχονται κατά περίπου 50% από το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 35% από τις ΗΠΑ και το υπόλοιπο από την Ευρώπη και λοιπές χώρες. Οι μετοχές τους πιστώθηκαν χθες στους λογαριασμούς τους, ενώ σήμερα (λόγω τεχνικού προβλήματος χθες) θα πιστωθούν και οι μετοχές των Ελλήνων επενδυτών.
Στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά το 70% κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο σε θεσμικούς. Επενδυτές του retail, Αμοιβαία Κεφάλαια και όλες οι εταιρείες Asset Management συμμετείχαν στο ελληνικό βιβλίο προσφορών.
Υπενθυμίζεται ότι το 85% των προσφερόμενων μετοχών της ΕΤΕ (περίπου 91,5 εκατ. μετοχές) κατανεμήθηκε σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά και το 15% σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.
Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος, με τη συνολική ζήτηση να υπερκαλύπτει τις προσφερόμενες μετοχές κατά σχεδόν 11 φορές συνολικά και 12 φορές στο εξωτερικό.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του 10% των υφιστάμενων μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Τράπεζα. «Το ισχυρό ενδιαφέρον από μια ευρεία βάση επενδυτών αντανακλά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τη στρατηγική και την αξιοπιστία της Διοίκησης της ΕΤΕ στην υλοποίηση των στόχων της Τράπεζας», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Μετά το placement, η στάθμιση επενδυσιμότητας της Εθνικής Τράπεζας σε όλους τους δείκτες στους οποίους περιλαμβάνεται η μετοχή (Γενικός Δείκτης, FTSE/ATHEX Large Cap, FTSE/ATHEX Banks, Συνολική Απόδοση ΧΑ, Δείκτες Αγοράς FTSE/ΧΑ και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες FTSE/ΧΑ, θα αυξηθεί σε περίπου 92%, από περίπου 82% προηγουμένως. Το ίδιο θα συμβεί και με τη στάθμιση της Εθνικής στους δείκτες FTSE (Δείκτης FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE MPF All-World Index). Ο συντελεστής βάρους της μετοχής θα αλλάξει και στον Δείκτη ESG του ΧΑ στο 82,78% (από 73,78% προηγουμένως).