Tesla: Αποκάλυψε ρομποταξί χωρίς τιμόνι και πεντάλ - Κοστίζει κάτω από 30.000 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tesla: Αποκάλυψε ρομποταξί χωρίς τιμόνι και πεντάλ - Κοστίζει κάτω από 30.000 δολάρια
Ο Μασκ παρουσίασε επίσης το Robovan που είναι κανό να μεταφέρει έως και 20 άτομα, αλλά και το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus

Ένα ρομποταξί χωρίς τιμόνι ή πεντάλ και με δύο χαρακτηριστικές πόρτες «γλάρου», παρουσίασε ο Έλον Μασκ σε εκδήλωση την Πέμπτη.

Ο CEO της Tesla, έφτασε στη σκηνή με ένα «Cybercab», το οποίο όπως ανέφερε θα βγει στην παραγωγή το 2026 και θα έχει τιμή κάτω από 30.000 δολάρια.

Όπως δήλωσε η λειτουργία του θα κοστίζει 20 σεντς το μίλι και η φόρτιση θα είναι επαγωγική, χωρίς να απαιτούνται βύσματα.

Όπως τόνισε τα αυτοκίνητα βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και κάμερες και δεν χρειάζονται άλλο υλικό όπως αυτό που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές του robotaxi - μια προσέγγιση την οποία επενδυτές και αναλυτές έχουν επισημάνει ως πρόκληση τόσο από τεχνική όσο και από κανονιστική άποψη.

O Μασκ δήλωσε ότι έχει την «τάση» να είναι «κάπως αισιόδοξος» ως προς τις προθεσμίες, αλλά θα είναι «για το 2026, ε ναι, πριν το 2027». «Επιτρέψτε μου να το πω αυτό», είπε διευκρινίζοντας ότι ήδη έχουν κατασκευασθεί πενήντα από αυτά τα οχήματα.

Όμως, το cybercab πρέπει να ξεπεράσει σειρά τεχνικών και ρυθμιστικών προβλημάτων πριν από την επιβίβαση των πρώτων πελατών και, κυρίως, πρέπει να πείσει για την αξιοπιστία και την ασφάλειά του.

«Σε έναν κόσμο αυτονομίας, μπορούμε να δούμε το αυτοκίνητο σαν ένα μικρό σαλόνι (...) Μόλις βρεθείτε εκεί μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε και όταν βγείτε θα έχετε φθάσει στον προορισμό σας», είπε ο Ιλον Μασκ κατά την διάρκεια μιας παρουσίασης φτωχής σε λεπτομερείς πληροφορίες.

Η παρουσίαση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 8 Αυγούστου και αναβλήθηκε για χθες αφού ο επιχειρηματίας επικαλέσθηκε μία «σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό του μπροστινού μέρους».

«Το αυτόνομο μέλλον είναι εδώ», είπε ο Μασκ. «Έχουμε 50 πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα εδώ απόψε. Θα δείτε το μοντέλο Ys και το Cybercab. Όλα χωρίς οδηγό».

Ο Μασκ παρουσίασε επίσης ένα μεγαλύτερο αυτοοδηγούμενο όχημα - που ονομάζεται Robovan - ικανό να μεταφέρει έως και 20 άτομα, ενώ αποκάλυψε στο κοινό και το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla, που συζήτησαν με τους επισκέπτες και πρόσφεραν ποτά. Η εταιρεία υπόσχεται πως κάποια ημέρα θα είναι ικανά να επιτελούν δουλειές του νοικοκυριού και να είναι φιλικά. Και στο Robovan και στα Optimus δεν παρουσιάσθηκε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμα για παράδοση.

Το σχέδιο του Μασκ είναι να δημιουργήσει ένα στόλο αυτοοδηγούμενων ταξί Tesla που οι επιβάτες θα μπορούν να το χειριστούν μέσω μιας εφαρμογής. Όσοι είναι ήδη κάτοχοι Tesla, θα μπορούν επίσης να κερδίσουν χρήματα μέσω της εφαρμογής, καταγράφοντας τα οχήματά τους ως «robotaxis».

Η εκδήλωση της Πέμπτης στο στούντιο της Warner Bros κοντά στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, είχε τίτλο "I, Robot" - ένα προφανές νεύμα στα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας "I, Robot" του Αμερικανού συγγραφέα Isaac Asimov, αλλά επίσης απηχεί την επιμονή του Μασκ ότι η Tesla «θα πρέπει να θεωρείται μία εταιρεία ρομποτικής τεχνητής νοημοσύνης» και όχι μία αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

TD Bank: Πρόστιμο 3 δισ. δολαρίων στην 10η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος

Βρετανία: Στο 0,2% η ανάπτυξη του ΑΕΠ τον Αύγουστο

Προϋπολογισμός Γαλλίας: «Χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider