TD Bank: Πρόστιμο 3 δισ. δολαρίων στην 10η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TD Bank: Πρόστιμο 3 δισ. δολαρίων στην 10η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος
Σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές αναφορικά με τις κατηγορίες για διευκόλυνση του ξεπλύματος χρήματος ήρθε η διοίκηση της TD Bank, με την 10η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και 2η μεγαλύτερη στον Καναδά να καλείται να καταβάλλει το ποσό των 3 δισ. δολαρίων ώστε να διευθετήσει μια έρευνα σχετικά με την αποτυχία της να εντοπίσει το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών.

Σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές αναφορικά με τις κατηγορίες για διευκόλυνση του ξεπλύματος χρήματος ήρθε η διοίκηση της TD Bank, με την 10η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και 2η μεγαλύτερη στον Καναδά να καλείται να καταβάλλει το ποσό των 3 δισ. δολαρίων ώστε να διευθετήσει μια έρευνα σχετικά με την αποτυχία της να εντοπίσει το ξέπλυμα χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την μεγαλύτερη τράπεζα στην ιστορία των ΗΠΑ που παραδέχθηκε την ενοχή της για αντίστοιχες κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού με τις αμερικανικές αρχές, στην TD Bank θα επιβληθούν περιορισμοί αναφορικά με την μελλοντική της ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο του Ελεγκτή Νομισματικών Υπηρεσιών.

Η τράπεζα κατηγορείται πως επί σειρά ετών αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αρχών, επιτρέποντας σε πελάτες «υψηλού κινδύνου» να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για τις δραστηριότητες καρτέλ ναρκωτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διευκόλυνση πραγματοποίησης συναλλαγών ύψους 400 εκατ. δολαρίων σε άτομα που όπως τελικά αποδείχθηκε εμπορεύονταν φαιντανύλη και άλλες θανατηφόρες ναρκωτικές ουσίες.

«Η TD Bank επέλεξε τα κέρδη από τη συμμόρφωση», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι η TD ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα που παραδέχτηκε ότι παραβίασε τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου.

«Προτεραιότητα της TD Bank ήταν το κέρδος έναντι των κανόνων, επιτρέποντας στους υπαλλήλους της να παραβούν τον νόμο και να διευκολύνουν το ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κραυγαλέες αποτυχίες της τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων προσέλκυσαν παράνομους παράγοντες και είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Garland.

Σύμφωνα με τις αρχές, η TD Bank για πάνω από μία δεκαετία «διευκόλυνε συναλλαγές άνω των 18 τρισ. δολάρια, επιτρέποντας σε τρία δίκτυα ξεπλύματος χρήματος να μεταφέρουν παράνομα κεφάλαια μέσω λογαριασμών στην τράπεζα», με αποτέλεσμα να καλείται πλέον να καταβάλλει πρόστιμο 1,4 δισ. δολαρίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, πρόστιμο 1,3 δισ. δολάρια στην υπηρεσία Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, 450 εκατ. δολάρια στην αρχή για την εποπτεία των τραπεζών (OCC) και άλλα 123,5 εκατ. δολάρια στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει επίσης την επιβολή ανεξάρτητης παρακολούθησης για τέσσερα χρόνια και απαγορεύει στην TD να ανοίξει νέο υποκατάστημα ή να εισέλθει σε νέα αγορά χωρίς την έγκριση του OCC.

Από την πλευρά του ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ρέι Τσουν, μιλώντας στους μετόχους μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη διαβεβαίωσε πως «θα κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να βάλουμε την τράπεζα σε ισχυρότερα θεμέλια. Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα της TD και η νούμερο ένα προτεραιότητά μου. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τις ρυθμιστικές αρχές μας και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Οι μετοχές της TD Bank υποχώρησαν άνω του 5% στις συναλλαγές της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκούλσμπι (Fed): Για τους επόμενους 12 - 18 μήνες θα κινηθούμε σταδιακά

ΗΑΕ: Κατεβάζουν ρολά σε 32 μονάδες επεξεργασίας χρυσού για να περιοριστεί το ξέπλυμα χρήματος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider