Metlen: Πλώρη για διπλασιασμό κερδοφορίας σε 3-5 χρόνια – Σε εξέλιξη επενδύσεις 2,14 δισ. ευρώ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Metlen: Πλώρη για διπλασιασμό κερδοφορίας σε 3-5 χρόνια – Σε εξέλιξη επενδύσεις 2,14 δισ. ευρώ
Νέα, ιδιαίτερα σημαντικά σχέδια, που βρίσκονται πολύ κοντά σε Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) και θα δημοσιοποιούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες, προαναγγέλλει η χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου.

Νέα ιστορικά υψηλά στα μεγέθη της Metlen για το 2024 προοιωνίζονται τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, που δημοσίευσε χθες η εταιρεία. Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν εφαλτήριο για διπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας τα επόμενα 3-5 χρόνια, όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα – στο ίδιο μήκος με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου και και CEO της Metlen, Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, μιλώντας στην εκδήλωση «Back to Business» του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο «ισχυρός άντρας» της Metlen προέβλεψε ότι η εταιρεία θα έχει διπλάσιο ή και τριπλάσιο μέγεθος στα επόμενα 3-5 χρόνια. «Δεν βάζω ποτέ στόχους 10-20 χρόνων γιατί πιστεύω πολύ στο volatility των αγορών και της ζωής. Βάζω πιο κοντινούς χρόνους. Μπορώ να πω όμως ότι την επόμενη 3ετία-5ετία μπορεί να είμαστε μια εταιρία δύο και τρεις φορές το (σ.σ. σημερινό) μέγεθος μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αδιάσειστο επιχείρημα, για το ότι θα επιβεβαιωθεί το guidance, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στην τρέχουσα 10ετία που ο κ. Μυτιληναίος προβλέπει δημόσια την άμεση και αλματώδη μεγέθυνση των μεγεθών της Metlen. Η πρώτη έγινε το 2021, εκτιμώντας τον διπλασιασμό της κερδοφορίας το αμέσως επόμενο έτος, σε σχέση με το 2020, παρά μάλιστα την ενεργειακή κρίση. Μία εκτίμηση που επαληθεύτηκε πανηγυρικά, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το 2022.

Νέες σημαντικές κινήσεις τους επόμενους μήνες

Ώθηση στον νέο κύκλο ανάπτυξης, όπως είναι φυσικό, θα δώσει το giga επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, το οποίο «αγγίζει» όλους τους τομείς δραστηριοποίησης . Όπως επισημαίνεται στα αποτελέσματα, αυτή τη στιγμή τρέχουν επενδύσεις 2,14 δισ. ευρώ «με πρωτοφανή ρυθμό εκτέλεσης».

Αξιοσημείωτο είναι πως αυτό το giga πρόγραμμα εκτελείται διατηρώντας τη μόχλευση σε συγκρατημένα επίπεδα, σε ευθυγράμμιση με την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, χάρις στις υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές της επιχείρησης. Ακόμη όμως πιο σημαντικό είναι πως στα αποτελέσματα προαναγγέλλονται επίσης νέες ιδιαίτερα σημαντικές κινήσεις, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται πολύ κοντά σε Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID).

Ως συνέπεια, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σταδιακά τους αμέσως επόμενους μήνες. Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη για την κατεύθυνση αυτών των κινήσεων, θεωρείται ασφαλής πρόβλεψη ότι τα σχέδια που θα «ξεδιπλωθούν» το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενδυναμώνουν το συνεργατικό μοντέλο ανάμεσα στον κλάδο Ενέργειας και Μεταλλουργίας, που έχει διαμορφώσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και έχει αποδειχθεί συνταγή επιτυχίας.

«Ατμομηχανή» κερδών η M Renewables

Οι αυξημένες συνέργειες ανάμεσα στους δύο κλάδους αποτέλεσαν, εξάλλου, τον λόγο αιτία που στο 9μηνο η εταιρεία κατέγραψε νέα ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας, τόσο σε επίπεδο 9μήνου όσο και σε 3μηνου έτους. Σταθερή «ατμομηχανή» στις επιδόσεις της Metlen αποτέλεσε η M Renewables, η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (πάνω από 50%) σε σύγκριση με το 9μηνο του 2023.

Μάλιστα, στο 9μηνο του 2024 μετά την προσθήκη νέων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Metlen για πρώτη φορά ξεπέρασε το επίπεδο του 1GW δυναμικότητας σε λειτουργία. Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που εκτείνεται στις πέντε ηπείρους, ανέρχεται σε 4,8 GW περίπου. Συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,2 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαμορφώνεται πλέον στα 11 GW.

Την ίδια στιγμή, χάρις και στην ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και στην αύξηση του πελατολογίου στην προμήθεια ενεργειακών προϊόντων, ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας ηλεκτρισμού & φυσικού αερίου ισχυροποιήθηκε από περισσότερο. Σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, το 9μηνο άγγιξε το 20%, έχοντας μπει πλέον σταθερά στον στόχο υλοποίησης του 30% της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

Η «Αλουμίνιον» σε ρόλο μπαταρίας

Μία από τις πτυχές του συνεργατικού μοντέλου είναι πως η δραστηριοποίηση στην εμπορία φυσικού αερίου -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή- έχει ως συνέπεια την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών καυσίμου για όλες τις δραστηριότητες της Metlen. Όπως είναι φυσικό, κερδισμένος είναι και ο κλάδος της Μεταλλουργίας – εξασφαλίζοντας χαμηλό ενεργειακό κόστος για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου, όταν για παράδειγμα εργοστάσια αλουμίνας στην Αυστραλία έκλεισαν μέσα στο 9μηνο λόγω έλλειψης φυσικού αερίου.

Κομβικό όμως ρόλο για τη διατήρηση της Metlen ανάμεσα στους πιο οικονομικούς παραγωγούς αλουμίνας και αλουμινίου παγκοσμίως, έχει η δυνατότητα του εργοστασίου αλουμινίου, εν είδει μπαταρίας, να εκμεταλλεύεται τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που προκύπτουν, όλο και συχνότερα, λόγω υπερπροσφοράς σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΤΚΑ: Ενισχύονται EBITDA και ανεκτέλεστο – Το portfolio έργων και διεκδικήσεων

ΕΡΕΤΒΟ: Πήρε έργα 72 εκατ. ευρώ το 2024 – Από το Μετρό… στο Ελληνικό

ΤΙΤΑΝ: Πώς προχωρά το mega project «IFESTOS» των 584 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider