Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η επένδυση της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που την εδραιώνει ως κόμβο καινοτομίας όχι μόνο για τη συμπρωτεύουσα και την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Η επένδυση, που ξεκίνησε το 2020 με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας με στόχο τους 150 εργαζόμενους, σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια μετά, αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο με τέσσερις οργανισμούς και 1.184 εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης, από 51 εθνικότητες.
Στους τέσσερις αυτούς οργανισμούς οι εργαζόμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1.200 μέχρι το τέλος του 2024, με το 15% αυτών να είναι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να εργαστούν στο Κέντρο της Pfizer. Το 2025 εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι θα φτάσουν τους 1.350.
Σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η επίδραση της Pfizer Θεσσαλονίκης στο στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030 εκτιμάται στο 1,4 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ, ενώ στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης στο 1,1 δισ. ευρώ.
«H εξέλιξη της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματός μας που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Μέσα από την διευρυμένη δραστηριότητά μας στη Pfizer στη Θεσσαλονίκη στόχος μας είναι να προάγουμε την Καινοτομία και συνεισφέρουμε στο σκοπό της Pfizer παγκοσμίως, να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των Ασθενών. Για το λόγο αυτό, συνεχίζουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, να αναπτύσσουμε την επένδυσή μας διαρκώς και να ενισχύουμε το αποτύπωμα της Pfizer στην Ελλάδα», ανέφερε ο Nico Gariboldi, Επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Pfizer στη συμπρωτεύουσα.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε o κ. Gariboldi, το 2026 αναμένεται να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων με ένα πέμπτο κτίριο, συνολικής δυναμικότητας 200 – 250 θέσεων, στο οποίο θα στεγαστεί το νέο Παγκόσμιο Kέντρο Μάθησης και Ανάπτυξης.
Παγκόσμιος κόμβος καινοτομίας
Και οι τέσσερις οργανισμοί που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη συνεργάζονται στενά με τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer, συνεισφέροντας σημαντικά στην υλοποίηση της στρατηγικής της εταιρείας σε κάθε τομέα που δραστηριοποιούνται.
Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) συνεργάζεται με τα παγκόσμια τμήματα της Pfizer - από την ανακάλυψη φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές, μέχρι και την παραγωγή και το εμπορικό τμήμα- με σκοπό να παρέχει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που θα ενισχύουν τον τρόπο που προσεγγίζονται πελάτες και ασθενείς. Αξιοποιεί ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών λύσεων και τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, το ΙοΤ και το cloud, ώστε να επιταχύνεται η καινοτομία σε κάθε βήμα. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται στους 550, ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσει τους 650. Αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Ψηφιακής Έρευνας «τρέχει» περισσότερα 250 παγκόσμια πρότζεκτ με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών (Global Business Services – GBS) ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2021 και αποτελεί ένα από τα 6 κέντρα της εταιρείας που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον παγκόσμιο Οργανισμό της Pfizer, στους τομείς των οικονομικών, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μισθοδοσίας, διαχείρισης έργων, προμηθειών και εσωτερικών πολιτικών και λειτουργίας. Στο κέντρο εργάζονται σήμερα 430 άτομα από 45 εθνικότητες, υποστηρίζοντας πρότζεκτ σε 70 χώρες.
Στα τέλη του 2022 ανακοινώθηκε η λειτουργία ενός νέου παγκόσμιου τμήματος της Pfizer, το οποίο έχει ως αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Το τμήμα ονομάζεται «Safety Surveillance & Risk Management» και στελεχώνεται κατά βάση από 19 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, που βασική τους δραστηριότητα είναι η ανάλυση και κατανόηση δεδομένων ασφαλείας των προϊόντων της Pfizer παγκοσμίως.
Το 2023 ανακοινώθηκε η έναρξη της στελέχωσης και λειτουργίας ενός τέταρτου κέντρου του Pfizer Research and Development (PRD), που αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη ομάδα, με στόχο της υποστήριξη κλινικών δοκιμών σε όλες τις θεραπευτικές περιοχές. Σήμερα, απασχολεί 230 εργαζομένους στην Ελλάδα και «τρέχει» συνολικά περί τις 240 μελέτες.
Pfizer Hellas: 2,5 δισ. ευρώ η επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας
Νέες εκτιμήσεις για τη συνολική συνεισφορά της Pfizer στην οικονομία της Ελλάδας για την περίοδο 2020-2030 αποτύπωσε σε ειδική μελέτη το ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνεισφορά της Pfizer από το σύνολο της δραστηριότητάς της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην ελληνική οικονομία, την περίοδο 2020-2030, υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ.
Από αυτό το σύνολο, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που δημιουργείται άμεσα από την Pfizer εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2020-2030. Ως αποτέλεσμα, για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς της εταιρείας δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 3.900 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο για την περίοδο 2020-2030.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 55% των εργαζόμενων στη Pfizer στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι γυναίκες, συγκριτικά με το ποσοστό 43% των γυναικών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, το ποσοστό των εργαζόμενων στη Pfizer με μεταπτυχιακές σπουδές είναι περίπου 7 φορές υψηλότερο συγκριτικά με τον Μ.Ο. στην ελληνική οικονομία.
«Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Pfizer στην ελληνική οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η Pfizer έχει αδιάλειπτη παρουσία στην Ελλάδα για 65 σχεδόν χρόνια στηρίζοντας τους Ασθενείς, την Κοινωνία και τη χώρα. Με την ανάπτυξη της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη το αποτύπωμα της Pfizer στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς ενισχύοντας σημαντικά στην συνεισφορά μας στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στην ανάπτυξη της καινοτομίας της χώρας μας», ανέφερε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης.