Ραγδαία ανάπτυξη στη «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου και ανατροπές στην κατάταξη των συλλόγων καταγράφει η λίστα Football Money League της Deloitte.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται για 20η συνεχή χρονιά, τα έσοδα των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 12% τη σεζόν 2015-2016, με το ρυθμό ανάπτυξης να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν της προηγούμενης σεζόν (8%).
Έτσι, τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων έφτασαν την περσινή αγωνιστική περίοδο στα 7,4 δισ. ευρώ.
«Πρωταθλήτριες» αναδεικνύονται για μία ακόμη χρονιά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα, με τις τρεις αυτές ομάδες να είναι οι μόνες που έχουν ξεπεράσει το όριο των 600 εκατ. ευρώ σε έσοδα, αλλά να έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη.
Έτσι, οι μεγάλοι κερδισμένοι της σεζόν ήταν οι «Μπέμπηδες», οι οποίοι κατάφεραν, με την έλευση των Μουρίνιο και Ιμπραήμοβιτς, να ξεπεράσουν τη «Βασίλισσα», η οποία βρισκόταν στην κορυφή επί 11 συνεχόμενα έτη. Τα έσοδα της Γιουνάιτεντ έφτασαν στα 689 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ γράψει στα βιβλία της ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο, ενώ η αύξηση των εσόδων αφορά και τις τρεις κατηγορίες της λίστας - αγώνες, μεταδόσεις και διαφημίσεις.
Οι ειδικοί της Deloitte, ωστόσο, και συγκεκριμένα ο Dan Jones, Partner του Sports Business Group, εκτιμούν ότι η αγγλική ομάδα «θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από την Μπαρσελόνα και τη Ρεάλ για τη διατήρηση της πρώτης θέσης στην έκδοση της επόμενης χρονιάς, καθώς δεν θα έχει στο ενεργητικό της αγώνες στο Champions League, η στερλίνα θα αποδυναμωθεί έναντι του ευρώ και μακροπρόθεσμα οι άλλες ομάδες θα απαιτήσουν παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες, χρησιμοποιώντας την περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως παράδειγμα».
Η «Βασίλισσα» της Μαδρίτης πάντως έχασε και τη 2η θέση έστω και στο νήμα από τη μισητή αντίπαλό της, αφού τα έσοδα της Μπαρσελόνα υπερβαίνουν μόλις κατά 100.000 ευρώ αυτά της Ρεάλ: 620,2 εκατ. έναντι 620,1 εκατ. ευρώ!
Όμως, η Γιουνάιτεντ δεν είναι η μόνη ενδιαφέρουσα περίπτωση από την Αγγλία, αφού η Premier League αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά μακράν ως το πιο εμπορικό πρωτάθλημα. Έτσι, έχει οκτώ από τους 20, συνολικά, εκπροσώπους στη λίστα. Ενδεικτικό της «λάμψης» του αγγλικού πρωταθλήματος είναι ότι η «Σταχτοπούτα» Λέστερ του Ρανιέρι κατάφερε να εισέλθει στη λίστα, έστω και στην τελευταία της θέση, εξαιτίας της κατάκτησης του τίτλου που της έφερε μέσα σε μία και μόνη σεζόν περισσότερα από 172 εκατ. ευρώ - πέντε φορές υψηλότερα έσοδα από τη σεζόν 2013-2014.
Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τόττεναμ παρέμειναν στην 7η, 8η, 9η και 12η θέση αντίστοιχα, ενώ η Μάντσεστερ Σίτυ ανέβηκε για πρώτη φορά στην πεντάδα, εξαιτίας της εξαιρετικής πορείας της στο Champions League. Νέα είσοδο στην 20άδα πραγματοποιεί η Γουέστ Χαμ, η οποία φιγουράρει στη 18η θέση και έχει αυξήσει τα έσοδά της κυρίως λόγω της μετακόμισής της στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.
Στην εξάδα βρίσκονται επίσης, εκτός των Γιουνάιτεντ, Ρεάλ, Μπαρσελόνα και Σίτυ η Μπάγερν (4η) και η Παρί Σεν Ζερμαίν (6η). Αυτές είναι και οι ομάδες με έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ. Η Παρί είναι η μοναδική γαλλική ομάδα στην κατάταξη, παρότι υποχώρησε κατά δύο θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ η Ζενίτ είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Ρωσίας (στη 17η θέση).
Δυναμική παρουσία έχει άλλη μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Ιταλία. Η πρωταθλήτρια Γιουβέντους βρίσκεται στη 10η θέση της Money League, αλλά η Ρόμα κατάφερε να υποσκελίσει Μίλαν και Ίντερ για πρώτη φορά, αφού βρίσκεται στη 15η θέση. Η Μίλαν είναι στη 16η και η Ίντερ στη 19η.
Άλλη μία ισπανική ομάδα φιγουράρει στη 13η θέση, ανεβασμένη κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, κυρίως λόγω της πορείας της στο Champions League: η Ατλέτικο Μαδρίτης. Τέλος, στο... άτυπο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ, από τη γερμανική Bundesliga, νικήτρια αναδεικνύεται η Ντόρτμουντ, η οποία βρίσκεται στην 11η θέση και η Σάλκε στη 14η.