Στρατηγική προτεραιότητα καθίσταται πλέον για τις ελληνικές τράπεζες η ανάκτηση ενός ισχυρού διεθνούς αποτυπώματος. Και στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσουν πολύ εντατικά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να αναστρέψουν την τραγωδία (όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές, μιλώντας στο event του Bloomberg) της αναγκαστικής αποχώρησής τους από τις αγορές του εξωτερικού κατά την περίοδο της κρίσης.
Μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή στρατηγικών συμμαχιών, οι ελληνικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να χτίσουν ξανά ισχυρή εκτός Ελλάδος παρουσία, όχι μόνο επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά και στη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία. Προ κρίσης, μνημονίων και ανακεφαλαιοποιήσεων, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό έφτανε τα 50 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2023, το ενεργητικό των διεθνών δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών είχε ανακάμψει από τα χαμηλά του – και κάτω των 30 δισ. – και ανερχόταν σε περίπου 35 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 11% του συνολικού ενεργητικού τους.
Το 2025 αναμένεται χρονιά εξελίξεων σε ό,τι αφορά το περαιτέρω άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, καθώς μετά τις αρχές Φεβρουαρίου η Eurobank θα κάνει νέα δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας για την πλήρη απόκτησή της, η Πειραιώς θα λανσάρει στο β΄ εξάμηνο την ψηφιακή τράπεζα Snappi, ενώ δεν αποκλείονται περαιτέρω κινήσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας Alpha Bank – Unicredit και η ανάληψη πρωτοβουλιών επέκτασης από την Εθνική. Άλλωστε, οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους, η οποία θα… ξεχειλίζει ακόμη και μετά τις υψηλότερες διανομές μερισμάτων και τις επιπλέον καταβολές για την ταχύτερη διαγραφή του αναβαλλόμενου φόρου.
Στην προχθεσινή εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας είπε ότι στη Βουλγαρία, που είναι η δεύτερη βασική αγορά της Eurobank, η Τράπεζα ολοκλήρωσε τρεις εξαγορές τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά δανείων. Στην Κύπρο, φέτος η Eurobank ολοκλήρωσε την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Τράπεζας, μέσω αυτής απέκτησε και μια ασφαλιστική εταιρεία, ενώ αναζητεί περαιτέρω ευκαιρίες. «Είμαστε μια τράπεζα με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, το 27% από την Κύπρο και το 11% από τη Βουλγαρία», είπε ο κ. Καραβίας.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερες, μεγαλύτερες τράπεζες, καθώς βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη», είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, και πρόσθεσε ότι «όλοι μας εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας». Η Τράπεζα Πειραιώς βλέπει την επέκτασή της στο εξωτερικό μέσω εξαγορών/συνεργασιών κυρίως τον τομέα του asset management και βεβαίως, μέσω της ψηφιακής τράπεζας, Snappi. «Έχουμε ήδη λάβει πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια. Δεν θα έχει υποκαταστήματα. Θα είναι αμιγώς ψηφιακή και θα απευθύνεται στις ανάγκες της νεότερης γενιάς και όλων όσοι είναι κατά κάποιο τρόπο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρκετοί μεγαλύτεροι άντρες και γυναίκες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο, μόλις αυξηθεί η κρίσιμη μάζα, να βγούμε εκτός Ελλάδας και να επεκταθούμε στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.
Επέκταση μέσω της συμμαχίας με τη Unicredit, αλλά και με αμιγώς δικές της κινήσεις εάν διαγνώσει ευκαιρίες, θα πραγματοποιήσει η Alpha Bank. Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, επανέλαβε και προχθές ότι αυτό που κάνει η Alpha Bank με την UniCredit είναι μια διαφορετική προσέγγιση που έχει αποδώσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν και δίνει τη δυνατότητα στην Alpha Bank να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, προς όφελος των πελατών της, στις 13 αγορές που δραστηριοποιείται η ιταλική τράπεζα.
Τέλος, και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι η ΕΤΕ εξετάζει ευκαιρίες επέκτασης εκτός της ελληνικής αγοράς, με πρώτο στόχο την περιοχή της Μέσης Ανατολής.