Ε. Θυμέλης ΑΒΕΕ: Τα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου που υπόσχονται «παραδοσιακή τελειότητα»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ε. Θυμέλης ΑΒΕΕ: Τα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου που υπόσχονται «παραδοσιακή τελειότητα»
Η πορεία μιας ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης στον μαγικό κόσμο της τυροκομίας. 

Με βασικό όραμα τα παραδοσιακά αγαθά της Μυτιλήνης να κατέχουν μια εξέχουσα θέση σε κάθε πιάτο και σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και να κατορθώσουν να ταξιδέψουν στα πέρατα του κόσμου, η εταιρεία Ε. Θυμέλης ΑΒΕΕ παράγει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, με τη γεύση των αυθεντικών συνταγών, εδώ και σχεδόν 80 χρόνια.

Γραβιέρα, κασέρι ΠΟΠ, λαδοτύρι ΠΟΠ, κεφαλοτύρι, φέτα ΠΟΠ και αγνό λιωμένο βούτυρο Λέσβου συνθέτουν μια παραδοσιακή προϊοντική γκάμα με την υπογραφή της Θυμέλης Τυροκομικά από το βορειοανατολικό Αιγαίο πέλαγος και με απόλυτο σεβασμό στα υλικά και την τοπική κοινωνία.

Best seller το κασέρι ΠΟΠ

Όλα τα τυροκομικά προϊόντα της εταιρείας αποτελούνται από 100% κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, από ζώα μεγαλωμένα στη Λέσβο, ενώ αναμφισβήτητα το best seller προϊόν της είναι το κασέρι ΠΟΠ.

To κασέρι, το λαδοτύρι και η φέτα είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), αλλά και σύμβολα των τυροκομικών Μυτιλήνης Θυμέλης. Πικάντικες, παραδοσιακές γεύσεις χαρακτηρίζουν τα τυριά της εταιρείας, ενώ το βραβευμένο κασέρι Θυμέλης ωριμάζει για περισσότερους από τρεις μήνες. Το δε αγνό, λιωμένο βούτυρο προσδίδει πλούσια γεύση και εκπληκτικό αποτέλεσμα σε όλες τις συνταγές, αλμυρές ή γλυκιές.

«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση από την Άντισσα της Λέσβου. Όταν ανέλαβα τα ηνία, η μονάδα παραγωγής μας δεν ξεπερνούσε τα 600 τμ ενώ σήμερα είναι πάνω από 2.500 τμ», περιγράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ιγνάτης Θυμέλης, εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά που βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης. «Η ιστορία μας ξεκινάει πριν από 80 περίπου χρόνια. Το 1956 ο πατέρας μου ανέλαβε την επιχείρηση κι εγώ τον διαδέχθηκα το 1992», εξηγεί. Ήταν μόλις 27 ετών.

Από 600 έως 700 τόνους η παραγωγή ετησίως

Η ανάπτυξη της εταιρείας στο πέρασμα του χρόνου είναι συνεχής. Το γεγονός δε πως εργάζεται ακατάπαυστα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της σηματοδοτεί πως σεβόμενη τις ρίζες της κοιτά πάντοτε μπροστά.

Σήμερα η δυναμικότητα του εργοστασίου ανέρχεται στην παραγωγή 600-700 τόνων τυριού σε ετήσια βάση, οι οποίοι προέρχονται από την επεξεργασία 4.000 με 5.000 τόνων γάλακτος. Γάλα που προέρχεται από 20 περίπου μονάδες από ολόκληρη τη Λέσβο.

Για την υποστήριξη της παραγωγής και με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της ποιότητας των τυροκομικών προϊόντων, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό δεν σταματούν. Κάποια σχέδια, ωστόσο, μετεγκατάστασης του εργοστασίου της επιχείρησης «πάγωσαν» με το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης πίσω στο 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Θυμέλη, η εταιρεία έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την οικονομική της ευρωστία παρά την πληθώρα προκλήσεων. Το 2023 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ ενώ για το 2024 προβλέπεται μια αύξηση της τάξης του 10%.

Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έως τις ΗΠΑ

Τα τυροκομικά προϊόντα Θυμέλης βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και επιλεκτικές εξαγωγικές προσπάθειες στην Αμερική, την Κύπρο, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Οι εξαγωγές της εταιρείας αντιστοιχούν κάτω του 10% επί του συνολικού της τζίρου και αφορούν αποκλειστικά σε αλυσίδες delicatessen, εστιατόρια του εξωτερικού κ.α.

Το ταξίδι στην τυροκομία ξεκίνησε το 1945

Η ιστορία των τυροκομικών προϊόντων Θυμέλης ξεκινά το 1945 στο νησί της Λέσβου. Ο Ευριπίδης Θυμέλης είναι ο ιδρυτής του τυροκομείου Θυμέλη, μέλος μιας άλλης γενιάς παραδοσιακών τυροκόμων και ένας από τους γηραιότερους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Είναι αυτός που κατάφερε να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες που προσφέρει το νησί για την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων. Παραγωγή σε τυρί, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, φέτα και βούτυρο. Έτσι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ξεκίνησε στην Άντισσα μια από τις πιο γνωστές ελληνικές τυροκομικές βιομηχανίες.

Η Λέσβος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον ελλαδικό χώρο, ξεχωρίζει για τις γεωμορφολογικές της ιδιαιτερότητες αλλά και την πλούσια σε αρωματικά βότανα χλωρίδα της. Τα βοσκοτόπια του νησιού ενδείκνυνται για τη βόσκηση των γαλακτοπαραγωγών ζώων, τα οποία τρέφονται τόσο σε ορεινά όσο και σε παραθαλάσσια λιβάδια. Με άλλα λόγια, η άριστη πρώτη ύλη, δηλαδή το αιγοπρόβειο γάλα, προϊόν της τοπικής κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με την εμπειρία χρόνων στην τέχνη και επιστήμη της τυροκομίας είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν απόλυτα τα προϊόντα της εταιρείας Θυμέλης.

Αυτό όμως που καθιστά τη συγκεκριμένη εταιρεία και τα προϊόντα της ξεχωριστά είναι η αγάπη και η γνώση για την τυροκομία και την παραγωγή.

Στο πέρας τριών τετάρτων του αιώνα η εταιρεία έχει καταφέρει να διατηρήσει τις παραδοσιακές άξιες της, ίδιες με εκείνες που είχε ο Ευριπίδης Θυμέλης το 1945 στην αρχή του εγχειρήματος του.

Με πυξίδα και γνώμονα την παράδοση οι άξιες αυτές αποτελούν ορόσημο για την παραγωγή σε τυρί, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, φέτα και λιωμένο βούτυρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MEDISEI: Το ταξίδι επιτυχίας μίας «καθαρόαιμης» ελληνικής εταιρείας

WELCALITY: Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα στον χώρο υπηρεσιών φιλοξενίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider