Πιστή στο όραμά της «να συνεχίσει να βρίσκεται στο τραπέζι των καταναλωτών ανά τον κόσμο κάθε μέρα» χαράσσει την πορεία της επόμενης μέρας η Όπτιμα ΑΕ, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές τα καλύτερα τυριά», δήλωνε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Καραμπέτσος, χαρτογραφώντας την πορεία μιας εταιρείας που συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής. Πρόκειται, άλλωστε, όπως ανέφερε, για μια εταιρική οντότητα που δεν είναι τόσο γνωστή όσο τα περίφημα brands που παράγει, γεγονός που συνειδητά έχει καλλιεργηθεί. «Μας ενδιαφέρει να προβάλλουμε περισσότερο τα προϊόντα μας παρά την εταιρική μας ταυτότητα», σημείωνε ο κ. Καραμπέτσος.
Τζίρος 230 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσίασε από το βήμα συνεδρίου, η Όπτιμα είναι σήμερα μια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 230 εκατ. ευρώ και εξαγωγική δραστηριότητα σε 30 χώρες του κόσμου. Διαθέτει τρία εργοστάσια και δύο πρότυπες φάρμες, απασχολεί 550 εργαζόμενους και συνεργάζεται με 1.500 κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα.
Στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται πολύ γνωστά brands από τον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων, όπως Ήπειρος, Dirollo, Kerrygold, Ταλαγάνι, Λογάδι, Κατίκι Δομοκού, Λεβέτι, ενώ αυτή τη στιγμή διακινεί περισσότερους από 35.000 τόνους ετησίως κι εξυπηρετεί πάνω από 2.000 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα με το σύγχρονο κι ευέλικτο δίκτυο διανομής της.
Η επόμενη μέρα
«Τα πρώτα πενήντα χρόνια, τα καταφέραμε. Αποδείχθηκε ότι η εταιρεία έχει μεγάλες αντοχές. Ωστόσο τα επόμενα χρόνια έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν με ταχύτητα φωτός», σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπέτσος.
Για αυτό και όπως τόνιζε, το στοίχημα βρίσκεται στην ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή του μέλλοντος. «Θα πρέπει να του προσφέρουμε το δικό του προσωποποιημένο τυρί», σχολίαζε.
Με αφορμή δε τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της, η Όπτιμα αποφάσισε να λανσάρει δύο νέα τυριά μακράς ωρίμανσης στην ελληνική αγορά, την Ήπειρος κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και το Ήπειρος Κεφαλοτύρι. Πρόκειται για δύο σκληρά τυριά Ήπειρος, με ελάχιστη ωρίμανση 40 μηνών, σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων, η παραγωγή των οποίων βασίστηκε σε παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους τυροκόμησης, με αιγοπρόβειο γάλα.
Η αρχή έγινε το 1974
Το 1974, ο Παντελής Παντελιάδης και η σύζυγός του Ουρανία, με εφόδια τις σπουδές τους στη Βιέννη και στο Αμβούργο και τις γνώσεις και εμπειρίες τους από το χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα, αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία. Αισιόδοξοι για το μέλλον, δίνουν στην εταιρεία ένα αισιόδοξο όνομα. Έτσι ξεκίνησε η ΟΠΤΙΜΑ, που αρχικά στεγάστηκε στον Πύργο των Αθηνών, ενώ πλέον βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση Αττικής.
Αρχικά η εταιρεία εισάγει κονσέρβες κρέατος και γάλατα εβαπορέ, ενώ το 1979, συμπεριλαμβάνει και τυριά στη γκάμα της λανσάροντας το Adoro, μια μάρκα που μέχρι και σήμερα έχει αξιοσημείωτη παρουσία σε πολλές κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων. Την ίδια χρονιά έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τυρί regato Π.Ο.Π. μέσω του θρυλικού Kerrygolg, που τότε ήταν παντελώς άγνωστο. Είναι μάλιστα και το πρώτο τυρί που διαφημίστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1984.
Τα επόμενα χρόνια η Όπτιμα δραστηριοποιείται σε πολλές κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων, αυξάνοντας σταδιακά την έμφαση στα τυριά. Έτος τομή αποτελεί το 1995 όπου ανατίθεται στην εταιρεία η αποκλειστική διανομή των τυριών Ήπειρος. Μετά από δύο χρόνια και δη το 1997, η Ήπειρος εξαγοράζεται από την Όπτιμα και γίνεται η σαφής στροφή της εταιρείας προς το τυρί. Τα πρώτα τυριά που παρήγαγε η Ήπειρος ήταν φέτα ΠΟΠ, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και μυζήθρα. Από τότε έως σήμερα, έχει αναπτύξει μια πλήρη γκάμα τυροκομικών προϊόντων που καλύπτει σχεδόν όλες τις παραδοσιακές κατηγορίες και συμπεριλαμβάνει λευκά τυριά άλμης, τυριά τυρογάλακτος, αλειφόμενα, κίτρινα ημίσκληρα και σκληρά τυριά, καθώς και παραδοσιακά βούτυρα.
Το 2005 λανσάρεται το Dirollo, ενώ ακολουθεί δύο χρόνια αργότερα το Λογάδι, ένα παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα. Το 2009 η εταιρεία αναλαμβάνει τη διανομή του ΤΑΛΑΓΑΝΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, του χειροποίητου τυριού σχάρας από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Το 2012 μεταβιβάζεται στην Όπτιμα και μεταφέρεται η παραγωγή του στις εγκαταστάσεις της Ήπειρος στην Άρτα, ενώ το 2015 η εταιρεία καλωσορίζει στην οικογένεια της το Λεβέτι με μια γκάμα παραδοσιακών προϊόντων. Το 2017 εντάσσεται στην εταιρεία το κατίκι Δομοκού ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ καθώς και η παραγωγική του μονάδα στο Δομοκό, ενώ το 2019 ξεκινά η λειτουργία της πρότυπης «Φάρμα ΗΠΕΙΡΟΣ», δίπλα στην παραγωγική μονάδα της ΗΠΕΙΡΟΣ στην Καμπή Άρτας.
Την ίδια χρονιά, η εταιρεία εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της ΒΙΓΛΑ στην Ελασσόνα, όπου κατόπιν υλοποίησης ενός ολικού πλάνου εκσυγχρονισμού της μονάδας, μεταφέρει εκεί την παραγωγή όλων των κίτρινων ημίσκληρων και μαλακών τυριών της εταιρείας, ενώ το 2020 εισέρχεται σε μια νέα προϊοντική κατηγορία, λανσάροντας τις μπάρες δημητριακών ΗΠΕΙΡΟΣ Ζεμύθα Protein Bars, τις πρώτες μπάρες με πρωτεΐνη τυρογάλακτος και άλλα σημαντικά διατροφικά οφέλη. Το 2021 η εταιρεία μπαίνει σε μια ακόμα νέα κατηγορία, αυτή των κατεψυγμένων παραδοσιακών πιτών, ενώ το 2022 σηματοδοτεί την είσοδό της στην κατηγορία των παραδοσιακών γιαουρτιών.
Να σημειωθεί εδώ ότι στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται σήμερα ο Στέφανος Παντελιάδης, αδελφός του Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής της METRO ΑΕΒΕ που λειτουργεί τα My Market στη λιανική και τα METRO Cash & Carry στη χονδρική.