Ποιοι είναι οι 5 «μνηστήρες» για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες Δυτ. Μακεδονίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιοι είναι οι 5 «μνηστήρες» για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες Δυτ. Μακεδονίας
ΑΒΑΞ, ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AKTOR στην επόμενη φάση διαγωνισμού για την «Ανέγερση φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας», αξίας 105 εκατ. ευρώ. Ποιο σχήμα έμεινε εκτός, σε 4 πόλεις οι 750 κλίνες.

Με τη συμμετοχή 5 ομίλων ή κοινοπραξιών, από τις 6 που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ».

Ειδικότερα, στην επόμενη β’ διαγωνιστική φάση προχωρούν οι ΑΒΑΞ, ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen (πρώην Μυτιληναίος), ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AKTOR (πρώην Intrakat), ενώ, όπως προκύπτει από απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (σε συνεδρίαση στις 12-12-2024), δεν συνεχίζει και μένει εκτός η κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ., η οποία όμως μένει να φανεί αν αντιδράσει. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 105,34 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 84,95 εκατ. ευρώ).

Ποιο είναι το έργο, που θα γίνουν 750 κλίνες

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών.

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου ΣΔΙΤ, που σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων χώρων διαμονής των φοιτητών αλλά και της εικόνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος στέγασης, αλλά και στην ποιότητα της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών ευρύτερα. Προβλέπεται, επίσης, ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει βάσει των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, δημιουργώντας κτήρια τουλάχιστον μηδενικής κατανάλωσης (Zero Energy Building).

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου. Αναλυτικότερα, όπως και πρόσφατα αναφέραμε σε σχετικό θέμα, οι 750 φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μοιράζονται ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα. Tα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών θα περιλαμβάνουν χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας φοιτητών και καθηγητών, χώρους υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους, όπως καθιστικά, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και αναγνωστήρια. Ακόμη, φοιτητική λέσχη για τη σίτιση των φοιτητών, καθώς και κοινόχρηστους χώρους για μελέτη και ψυχαγωγία, πχ. βιβλιοθήκη κ.α..

Ειδικότερα, στην Κοζάνη το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προβλέπεται να έχει δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων, με τη φοιτητική λέσχη να εξυπηρετεί καθημερινά 700-800 άτομα, ανεξαρτήτως εάν μένουν ή όχι εντός συγκροτήματος. Αντίστοιχα, στην Καστοριά οι φοιτητικές εστίες προορίζονται για φιλοξενία 150 ατόμων και η λέσχη για τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά. Όσον αφορά στη Φλώρινα, προτείνεται συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων. Τέλος, για την Πτολεμαΐδα προβλέπεται δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με μεταβατικό σχήμα και συνδρομή ξένων ιδιωτών θα «χτιστούν» οι νέοι Σιδηρόδρομοι Ελλάδας – Οι εργαζόμενοι

Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» - PPF: Διαγωνισμός έως 19,5 εκατ. για νέα κτήρια στην Αθήνα

H συνέχεια με τις τράπεζες – Οι Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις - Τα αίτια της κινητικότητας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider