Ο Trump έτοιμος να «φρενάρει» την τιμή του πετρελαίου;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Trump έτοιμος να «φρενάρει» την τιμή του πετρελαίου;

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να ναυαγήσει η πολυπόθητη άνοδος της τιμής του πετρελαίου άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι μέσα στο 2017 καθώς οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να είναι διατεθειμένες «να το βάλουν κάτω» όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου από το σχιστόλιθο. Ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος Donald Trump δείχνει αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα του στην πολυπόθητη ενεργειακή ανεξαρτησία, κάτι που δηλώθηκε ρητά και σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο An America First Energy Plan, «η ενεργειακή πολιτική έχει ως αφετηρία την παραδοχή ότι έχουμε μεγάλες ποσότητες εγχώριων αποθεμάτων. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την στροφή στην εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευημερία για εκατομμύρια Αμερικανούς. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα αποθέματα καυσίμων από σχιστόλιθο τα οποία εκτιμώνται ότι φθάνουν τα 50 τρις. δολάρια, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στα ομοσπονδιακά εδάφη και ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες.

Θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας για να ξαναχτίσουμε δρόμους, σχολεία, γέφυρες και δημόσιες υποδομές. Μια λιγότερο ακριβή ενέργεια θα αποτελέσει μεγάλη ώθηση και για την αγροτική παραγωγή».

Η ανακοίνωση στέλνει μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στον OPEC και τα κράτη του Κόλπου. «Η ώθηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας για την Αμερική. Ο πρόεδρος Trump δεσμεύεται να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία από το καρτέλ του OPEC και από οποιαδήποτε κράτη είναι εχθρικά διακείμενα στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, θα δουλέψουμε μαζί με τους συμμάχους μας στον Κόλπο για να αναπτύξουμε μια θετική σχέση στον ενεργειακό τομέα, κάτι που θα αποτελεί μέρος της αντι-τρομοκρατικής μας στρατηγικής», αναφέρει σχετικά.

Όπως είναι γνωστό, τα κράτη εντός και εκτός OPEC συμφώνησαν στο τέλος του προηγούμενου έτους για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά. Η τιμή του μαύρου χρυσού κυμαίνεται γύρω στα 52 δολάρια έχοντας σημειώσει μικρή άνοδο σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Θετική εξέλιξη για τη μείωση των αποθεμάτων αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα κράτη εντός και εκτός οργανισμού δείχνουν να τηρούν τη συμφωνία. Στην αποτίμηση που έκαναν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου στη Βιέννη για το αν έχει σημειωθεί πρόοδος στη συμφωνία κατέστη σαφές ότι η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια κάτι που βρίσκεται αρκετά κοντά στο στόχο. Ωστόσο, παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη και αν ανέβουν οι τιμές του αργού, οι υψηλότερες τιμές και το χαμηλότερο κόστος θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής με αποτέλεσμα τελικά τα αποθέματα να μην μπορούν να μειωθούν σημαντικά και να «φρενάρει» έτσι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Ήδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν αυξήσει τις γεωτρήσεις και το πρόγραμμα του Trump περιλαμβάνει μια «θερμή» πολιτική στο θέμα του σχιστόλιθου.

Εγκαταλείποντας την ενεργειακή πολιτική του Obama

O Donald Trump σκοπεύει να διαφοροποιήσει την πολιτική του από εκείνη του προκατόχου του, Barack Obama. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, «η ενέργεια αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής στις ΗΠΑ και ένα βασικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας. Η κυβέρνηση Trump δεσμεύεται να εφαρμόσει μια ενεργειακή πολιτική, η οποία αποβλέπει στη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς, οι οποίοι εργάζονται τόσο σκληρά, και να μεγιστοποιήσει τη χρήση των εγχώριων πηγών ενέργειας, κάτι που θα μας αποδεσμεύσει από την εξάρτησή μας από το ξένο πετρέλαιο. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μείναμε πίσω εξαιτίας των επαχθών κανονισμών που υφίστανται στη βιομηχανία της ενέργειας και ο πρόεδρος Trump αναλαμβάνει την ευθύνη να περιορίσει επιβλαβείς και περιττές πολιτικές όπως είναι το Climate Action Plan (πολιτική του Obama, η οποία ευθυγράμμιζε την Αμερική με τους διεθνείς κανονισμούς για τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής) και το πρόγραμμα Waters. Mε την άρση αυτών των περιορισμών θα βοηθήσουμε τους Αμερικανούς εργαζομένους να αυξήσουν τους μισθούς τους πάνω από 30 δις. δολάρια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια».

Παράλληλα, επισημαίνεται ρητά η πρόθεση στροφής στις τεχνολογίες καθαρού άνθρακα και «στην αναθέρμανση της αμερικανικής βιομηχανίας άνθρακα, η οποία έχει πληγεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως σημειώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider