Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η αγορά διαχείρισης αποβλήτων μέχρι το 2032 λαμβάνοντας ώθηση από τη στρατηγική κυκλικής οικονομίας που υιοθετούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Allied Market Research, με τίτλο «Αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων», το μέγεθος της αγοράς διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων αποτιμήθηκε σε 57,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 244,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, καταγράφοντας σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 15,7% από το 2023 έως το 2032.
Η αρχική μεγάλη ώθηση στην αγορά δόθηκε από την πανδημία και την στροφή στην τηλεργασία η οποία οδήγησε σε αυξημένες απαιτήσεις για ηλεκτρονικές συσκευές όπως συστήματα υπολογιστών, φορητοί υπολογιστές, δρομολογητές wi-fi, μόντεμ και άλλα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρονικών αποβλήτων που με τη σειρά του αυξάνει τη ζήτηση για προσεγγίσεις διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων. Ως εκ τούτου, ο COVID-19 είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων, σύμφωνα με την έκθεση.
Η βιομηχανία διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων αναφέρεται στην ορθή διαχείριση, την ανακύκλωση και διάθεση ηλεκτρονικών απορριμμάτων, κοινώς γνωστά ως ηλεκτρονικά απόβλητα. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, smartphone, τηλεοράσεις, ψυγεία και άλλα ηλεκτρονικά gadget που έχουν καταστεί άχρηστα. Φυσικά, αυτές οι συσκευές περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο και διάφορους τύπους πλαστικών, τα οποία μπορεί να θέτουν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία εάν δεν απορρίπτονται σωστά.
Η βιομηχανία διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στη διατήρηση των πόρων, στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία, στην προώθηση της ανακύκλωσης και στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.
Με την υπεύθυνη ανακύκλωση και διάθεση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, η διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων μειώνει την περιβαλλοντική ρύπανση και ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν πολύτιμα υλικά, όπως πολύτιμα μέταλλα, στοιχεία σπάνιων γαιών και άλλους πόρους. Η διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων περιλαμβάνει την ανακύκλωση και ανάκτηση αυτών των υλικών, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μείωση της ανάγκης για εξόρυξη και παραγωγή νέων πρώτων υλών. Επιπλέον, η ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων απαιτεί λιγότερη ενέργεια από την εξόρυξη και τη διύλιση πρώτων υλών.
Με την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας στη συνολική ενεργειακή απόδοση και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με την εξόρυξη και την επεξεργασία των πρώτων πόρων. Επιπλέον, η διαχείρισή τους δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, των κέντρων συλλογής, των μεταφορών, της ανακαίνισης και της έρευνας και ανάπτυξης. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και παρέχει θέσεις εργασίας σε ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζομένους. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, υποστηρίζει την έννοια της κυκλικής οικονομίας, όπου τα προϊόντα και τα υλικά ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Με την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται στη χρήση για όσο το δυνατόν περισσότερο, μειώνοντας τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι σημαντικότεροι παίχτες της αγοράς, σύμφωνα με την έρευνα, υιοθέτησαν διάφορες στρατηγικές για να αυξήσουν τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Για παράδειγμα, η TES ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στο Green Li-ion, μια νεοφυή εταιρεία καινοτόμου τεχνολογίας με έδρα τη Σιγκαπούρη που επικεντρώνεται στη δημιουργία βιώσιμων μοντέλων για την ανακύκλωση μπαταριών. Αυτή η επένδυση στοχεύει στην επέκταση της αποκλειστικής τεχνολογίας ανακύκλωσης μπαταριών της Green Li-ion στη σουίτα λύσεων ανακύκλωσης μπαταριών της TES.
Επιπλέον, η MG Motor India συνεργάστηκε με την TES για την ανακύκλωση μπαταριών του ηλεκτρικού της οχήματος ZS EV. Η συνεργασία διασφαλίζει περιβαλλοντικά βιώσιμη και ασφαλή ανακύκλωση των μπαταριών ZS EV. Ομοίως, η Sembcorp Industries μέσω της θυγατρικής της SembWaste εξαγόρασε την Veolia ES Singapore (VESS) και τη δημόσια επιχείρηση καθαρισμού της Veolia ES Singapore Industrial. Η εξαγορά αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων της Sembcorp Industries. Επομένως, τέτοιες στρατηγικές ενθαρρύνουν την αύξηση του μεριδίου αγοράς της διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων στον τομέα των ΤΠΕ.