Επιχειρήσεις και ιδιώτες προετοιμάζονται για το νέο Εξοικονομώ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρήσεις και ιδιώτες προετοιμάζονται για το νέο Εξοικονομώ

Μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες κατοικιών να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις.Tα κριτήρια για το νέο πρόγραμμα είναι διαφορετικά από εκείνα της πρώτης φάσης καθώς προβλέπουν περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες επιδότησης, μεγαλύτερο επιλέξιμο προϋπολογισμό ανά κατοικία ενώ δεν είναι απαραίτητος ο τραπεζικός δανεισμός. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι κάνουν την δική τους έρευνα αγοράς και απευθύνονται σε γραφεία τα οποία αναλαμβάνουν την προετοιμασία του φακέλου αναμένοντας την προκήρυξη του προγράμματος για να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα δώσει ώθηση σε αρκετές επιχειρήσεις του χώρου και θα τονώσει την απασχόληση σε άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους.

Συνολικά θα ωφεληθούν 40.000 κατοικίες και ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά κατοικία θα φθάνει τις 25.000 ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης θα φθάνει μέχρι και το 70% και θα ορίζεται με βάσει εισοδηματικά κριτήρια.

Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση γίνεται είτε με ιδία κεφάλαια και επιχορήγηση είτε με άτοκο δάνειο από τις τράπεζες και επιχορήγηση. Εφόσον κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα (εγκριθεί η αίτηση) θα έχει δικαίωμα να λάβει το ποσόν της επιδότησης το οποίο πάει απευθείας για την πληρωμή των προμηθευτών. Έτσι αν για παράδειγμα κάποιος προχωρήσει σε παρεμβάσεις ύψους 10.000 ευρώ και πληροί τα κριτήρια για να λάβει το μέγιστο της επιδότησης θα πάρει 7.000 ευρώ από το πρόγραμμα και τα υπόλοιπα 3.000 θα πρέπει να τα βρει ή από τις τράπεζες ή από ιδία κεφάλαια.

Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Ως βασικό κριτήριο για ένταξη στο πρόγραμμα λαμβάνεται το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα ενώ όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό της επιχορήγησης.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών (το σύνολο των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούνται ως κατοικία) και μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Άλλες προϋποθέσεις:

-Πρέπει να φέρουν οικοδομική άδεια ή νομιμοποιητικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα.

-Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της ∆.

-Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

∆εν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη. Επίσης, εντάσσονται κενές κατοικίες που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Ποιες εργασίες επιδοτούνται

Οι παρεμβάσεις για να είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι η θερμομόνωση/υγρομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων, η ενσωμάτωση συστημάτων αυτοματισμών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Δεδομένης της απήχησης που έχει το πρόγραμμα αλλά και των περιορισμών που έχει, το υπουργείο ενέργειας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει άλλα ενεργειακά προγράμματα πιο διευρυμένα, τα οποία θα ξεφεύγουν από τη λογική του εξοικονομώ κατ’ οίκον και υπολογίζεται ότι θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider