Περισσότερα πρατήρια για το φυσικό αέριο κίνησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περισσότερα πρατήρια για το φυσικό αέριο κίνησης

Με σταθερά βήματα επεκτείνεται το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα με τελευταίο «σταθμό» ανεφοδιασμού το πρατήριο στα Ιωάννινα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Το πρατήριο θα εξυπηρετεί οχήματα επαγγελματικής και οδικής χρήσης και ο νέος σταθμός θα προσφέρει τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει επιχειρησιακές συνέργειες, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προμήθεια με φυσικό αέριο σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο πρατήριο εντάσσεται στα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΠΑ για το άνοιγμα της αγοράς της αεριοκίνησης. Ήδη πρατήρια φυσικού αερίου λειτουργούν σε πολλές μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λαμία, ο Βόλο ς και η Λάρισα ενώ στην Αθήνα δρομολογείται η ίδρυση νέων πρατηρίων στο Κορωπί, στην Ηλιούπολη, στον Ασπρόπυργο, στον Άλιμο και στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, ένα νέο πρατήριο βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.) και σε λίγες μέρες στο Κορωπί επί της οδού Μαρκοπούλου.

Ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα

Η αεριοκίνηση αναπτύσσεται στην Ελλάδα με σταθερούς ρυθμούς ακολουθώντας με σχετική καθυστέρηση το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Εκτός από την επέκταση του δικτύου πρατηρίων, παρέχονται κίνητρα για τη χρήση του φυσικού αερίου κίνησης σε δημόσιες συγκοινωνίες, επαγγελματικά οχήματα, ελαφρά φορτηγά και ΙΧ.

Ήδη στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν λεωφορεία του ΟΑΣΑ που κινούνται με φυσικό αέριο καθώς και απορριμματοφόρα, υπηρεσιακά αυτοκίνητα δήμων και οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης (ταξί κλπ).

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρέχουν επιδοτήσεις για την αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου φυσικού αερίου ενώ για το φυσικό αέριο είναι μειωμένος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Στην Ευρώπη τα πρατήρια CNG έχουν ξεπεράσει τα 4.500 για να καλύψουν την ζήτηση των 2.000.000 οχημάτων φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό NGVA, στην Ιταλία υπάρχουν 1046 σταθμοί ανεφοδιασμού, η Γαλλία επεκτείνει τις υποδομές της καθώς με βάσει τις τάσεις στην εσωτερική αγορά, μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει ιδρύσει άλλα 250 πρατήρια CNG και LNG για να καλύψει τη ζήτηση. Ακόμη, η Τσεχία, κατά το τελευταίο διάστημα κατέγραψε άνοδο 10% στη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης ενώ η αεριοκίνηση υποστηρίζεται από κυβερνητικές πρακτικές όπως είναι η χρηματοδότηση για αγορά λεωφορείων CNG. Το 2015 προστέθηκαν άλλα 2.750 νέα επιβατηγά αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα. Ανάλογες επιδοτήσεις έχει και η Ισπανία, η οποία διαθέτει 16,6 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα MOVEA το οποίο προωθεί τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων με επιδοτήσεις που μπορεί να φθάσουν και τα 20.000 ευρώ (για φορτηγά και λεωφορεία).

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό για τις δημόσιες συγκοινωνίες, UITP, ο οποίος δημοσιεύει μελέτες για καύσιμα σε όλο τον κόσμο, «σχεδόν το 50% των καινούριων αστικών λεωφορείων που θα χρησιμοποιηθούν στις δημόσιες συγκοινωνίες μέσα στα επόμενα χρόνια στις πόλεις, θα κινούνται με φυσικό αέριο».

Το φυσικό αέριο «ζεσταίνει» και τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν πλέον για όλα τα γνωστά μοντέλα εκδόσεις προσαρμοσμένες στην ανάγκη για μειωμένους ρύπους. Οχήματα φυσικού αερίου μικρού και μεγάλου κυβισμού είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια και την ελληνική αγορά ενώ η ζήτηση από ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς αυξάνεται.

Κατά την τελευταία τετραετία η συγκεκριμένη αγορά αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Κατά το διάστημα 2015-2025, η αγορά οχημάτων φυσικού αερίου, σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%-7% λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της ζήτησης για οχήματα φυσικού αερίου. Οι γνωστότερες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι οι Ford Motor Company, Fiat Chrysler Automobiles, General Motors, Honda Motor Company, Volkswagen, Hyundai Motor Group κλπ, εντατικοποιούν την παραγωγή μοντέλων φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider