Μετά από καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του υπουργείου Υγείας το τριετές σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας, ένα κρίσιμης σημασίας ζητούμενο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν ένα προβλέψιμο περιβάλλον για την ομαλή λειτουργία τους.
Αν και η συνάντηση των εμπλεκομένων αναμενόταν ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από μία αξιοσημείωτη παράταση, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφορετικών εκβάσεων.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απέδωσε την καθυστέρηση στις θεσμικές διαδικασίες και στους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέροντας ότι έχει λάβει εν μέρει τις προτάσεις τους. Ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει ανησυχίες για το πώς θα προχωρήσει η συμφωνία. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε, πάντως, ότι τις επόμενες ημέρες θα καλέσει τους εκπροσώπους της στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή συμφωνία.
«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, να στείλουμε ένα μήνυμα παντού, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία χώρα με προβλέψιμο περιβάλλον για τη φαρμακοβιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο 70% το νοσοκομειακό clawback του 2023
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν να αποστέλλονται από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ ) στις εταιρείες τα τελικά σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback (επιστροφές της υπέρβασης του προϋπολογισμού για νοσοκομειακά φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος) του έτους 2023, αποκαλύπτοντας τα σχετικά νούμερα που διακαώς αναμένουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, μετά το «σοκ» που υπέστησαν κατά την παραλαβή των σημειωμάτων για το 1ο εξάμηνο του έτους.
Ειδικότερα, το οριζόντιο clawback διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 70% των πωλήσεων, ποσοστό μακράν υψηλότερο από το 60% που αρχικά προσδοκούσε η φαρμακοβιομηχανία. Σε επίπεδο μεμονωμένων φαρμάκων αγγίζει το 78-79%, ένα επίσης ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν και χαμηλότερο από το 83% του 1ου εξαμήνου. Όσον αφορά στο έτος 2024, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «αδιανόητη συγκράτηση» της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς από 1.520 εκατ. ευρώ το 2023, το 2024 κλείνει σε 1.490 εκατ. ευρώ (net).
«Ασχέτως με το ότι αυξήσαμε τη χρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου το 2024, έχουμε μειώσει και τη δαπάνη αντί να αυξηθεί κατά 7% που θα το θεωρούσαν όλοι λογικό. Ως αποτέλεσμα, το clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο το 2024 είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από τα νούμερα που σας ανακοίνωσα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε δουλεύουν», δήλωσε ο Υπουργός.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι δεν έχει επιτευχθεί ο έλεγχος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), όπου η δαπάνη αυξήθηκε κατά 8,5% όταν ο μέσος όρος που είχε τεθεί είναι το 7%. Σημείωσε, όμως, ότι είναι μία λογική αύξηση, σε μία εποχή που εισέρχονται συνεχώς νέες θεραπείες στο σύστημα.
Μεγάλος στόχος για το 2025 η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων
Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ένας στόχος που εξ’ αρχής είχε θέσει ο Υπουργός. Από την ανάληψη των καθηκόντων του προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις, ωστόσο τα νούμερα δεν φαίνεται να ικανοποιούν ούτε την παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, ούτε το υπουργείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), αυτή τη στιγμή η διείσδυση των γενοσήμων διαμορφώνεται σε περίπου 26% σε όγκο και σε περίπου 14% σε αξίες.
Ο Υπουργός χαρακτήρισε τα επίπεδα «απαράδεκτα χαμηλά», ειδικά εφόσον πρόκειται για μία χώρα που επαίρεται για τη μεγάλη εγχώρια βιομηχανία γενοσήμων που διαθέτει.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, από την πλευρά του, ζήτησε για μία ακόμη φορά κίνητρα για την διείσδυση γενοσήμων και αναφέρθηκε στα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν. Μάλιστα, όπως τόνισε μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και βάσει ενός συγκεκριμένου μοντέλου στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας με την Πολιτεία, μόνο με τα νέα γενόσημα μπορούν να μειωθούν οι συμμετοχές των ασφαλισμένων κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα φάρμακα αυτά, τα οποία θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφορούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αντιπηκτικά και αντιδιαβητικά.
«Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων είναι ένας μεγάλος στόχος που έχω θέσει για το 2025», δήλωσε ο Υπουργός.
Έρχονται μέτρα
Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να ληφθεί μία σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αναμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για την αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων (retail).
«Είμαι αποφασισμένος να πάω σε ένα ευρύτερο σχήμα κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκου στο retail», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας τη δυσκολία της απόφασης, που έχει ως αποτέλεσμα η πρόταση να μην έχει πάρει ακόμα την τελική της μορφή. Πάντως, εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συζητήσεων μεταξύ των εταιρειών και του ΕΟΠΥΥ και να διαμορφωθεί η τελική πρόταση.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, με την παρέμβαση αυτή θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα σχετικά με το πού θα κατευθυνθεί η επιπλέον χρηματοδότηση στο φάρμακο, που παρέχεται αφενός στο πλαίσιο της ρήτρας με το Ταμείο Ανάκαμψης για την απομείωση του clawback, αφετέρου σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ.
«Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να εντάξουμε στην ελληνική φαρμακαγορά και τα καινοτόμα φάρμακα. Γιατί δεν μπορούμε να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς φάρμακα που είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία τους. Το σύνθημά μας είναι: “το κατάλληλο φάρμακο, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Photo: Eurokinissi