«Φέσια» νοσοκομείων: Πώς «έκλεισε» το 2024 – Τι προβλέπεται για το 2025

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Φέσια» νοσοκομείων: Πώς «έκλεισε» το 2024 – Τι προβλέπεται για το 2025
Πτώση το Δεκέμβριο. Αύξηση στον μηνιαίο μέσο όρο του έτους. Ορόσημο για την πορεία τους οι επόμενοι μήνες.

Με ληξιπρόθεσμα χρέη μειωμένα κατά 155 εκατ. ευρώ, «έκλεισε» ο τελευταίος μήνας του 2024 για τα νοσοκομεία, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 12%, σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο τα χρέη των νοσοκομείων (ΕΣΥ, «Παπαγεωργίου», «Ωνάσειο» και μονάδων του Υπουργείου Παιδείας) ανήλθαν σε 1.164 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση τόσο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (1.289 εκατ. ευρώ) όσο και με τον Δεκέμβριο του 2023 (1.319 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, κατά το 2024 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με την κορύφωση να καταγράφεται τον Μάρτιο, όταν ανήλθαν στα 1.507 εκατ. ευρώ. Σε μηνιαία βάση, το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκαν στα 1.344 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, από 1.277 το 2023, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%.

Συνεχής πτωτική πορεία καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2024, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα άνω του 1δισ. ευρώ.

Πού «σκάλωσε» η πτώση

Τα παραπάνω νούμερα διαψεύδουν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μεγάλη πτώση μέχρι το τέλος του έτους, η οποία σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, «κόλλησε» στον υπολογισμό του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος), λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που παρουσιάστηκαν στην πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αυτά είναι μικτά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate (νομοθετημένη έκπτωση) και clawback που δεν έχει ακόμα συμψηφιστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα, ούτως ώστε μέχρι την άνοιξη να έχουν υπολογιστεί τα αντίστοιχα ποσά για ολόκληρο το 2024 και με τον συμψηφισμό τους να ξεκινήσει η μεγάλη αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόνο τα σημειώματα για το 1ο εξάμηνο του 2023, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε υψηλότατα επίπεδα, φτάνοντας τα 245 εκατ. ευρώ. Τα σημειώματα για το 2ο εξάμηνο του έτους αναμένονται εντός του μήνα, με ενδείξεις ότι η κατάσταση ίσως και να είναι ελαφρώς βελτιωμένη λόγω των έκτακτων παρεμβάσεων του υπουργείου Υγείας, για την ανακούφιση των εταιρειών που διακινούν νοσοκομειακά φάρμακα και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τα αντίστοιχα ποσά αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα για το έτος 2024.

Έλεγχος των προμηθειών

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για αυστηρότερο έλεγχο των προμηθειών, προκειμένου να διατηρηθούν τα ληξιπρόθεσμα σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, η παραγωγή νέων οφειλών έχει ήδη μειωθεί κατά 50 εκατ. ευρώ, σε μηνιαία βάση. Με την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος και τον πλήρη έλεγχο των προμηθειών από την ΕΚΑΠΥ, μετά την επέκταση της κεντρικής διαχείρισης και στα ιατρικά υλικά (εκτός από τα φάρμακα), εκτιμάται ότι οι οφειλές θα εισέλθουν σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, με στόχο την πλήρη εξάλειψή τους.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξει και η εφαρμογή του συστήματος DRG (Diagnosis Related Groups), το οποίο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία από τις αρχές του 2025. Η εφαρμογή του αναμένεται να προσφέρει πιο ακριβή εικόνα των αναγκών των νοσοκομείων σε υλικά και φάρμακα, ενισχύοντας την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και συμβάλλοντας στη μείωση των χρεών.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πώς θα σβήσετε τεκμήρια και επιβαρύνσεις – Ποιες αλλαγές έρχονται

Δασμοί Τραμπ: Οι νέες απειλές, οι φόβοι για καθίζηση στην Ευρώπη και τα επόμενα ασαφή βήματα

Τράπεζες: Μονόδρομος η στροφή στα έσοδα από προμήθειες – Μεγάλα τα περιθώρια από το bancassurance

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider