Εξωδικαστικός: Άνοιγμα και στη μεσαία τάξη - Τι κερδίζουν οι οφειλέτες με τα νέα όρια για εισόδημα και περιουσία 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Άνοιγμα και στη μεσαία τάξη - Τι κερδίζουν οι οφειλέτες με τα νέα όρια για εισόδημα και περιουσία 
Και η μεσαία τάξη μπαίνει στην «ομπρέλα» του εξωδικαστικού μηχανισμού μετά τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για διπλασιασμό των εισοδηματικών, περιουσιακών και καταθετικών ορίων ένταξης, αλλά και την υποχρεωτικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τράπεζες και servicers. 

Και η μεσαία τάξη μπαίνει στην «ομπρέλα» του εξωδικαστικού μηχανισμού μετά τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για διπλασιασμό των εισοδηματικών, περιουσιακών και καταθετικών ορίων ένταξης, αλλά και την υποχρεωτικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τράπεζες και servicers.

Ενδεικτικά, νοικοκυριό, αποτελούμενο από δύο μέλη που έχει συνολικές οφειλές ύψους 65.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 17.000 ευρώ, με τα προηγούμενα εισοδηματικά όρια που ήταν στα 10.500 ευρώ, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του ευάλωτου και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με τα νέα εισοδηματικά όρια, που πλέον ανέρχονται σε 21.000 ευρώ, το ίδιο νοικοκυριό πληροί τις νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και, εφόσον ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι πιστωτές δεν θα μπορούν να απορρίψουν την ρύθμιση των οφειλών.

Σε άλλη ενδεικτική περίπτωση, μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ και συνολικές οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς ύψους 223.000 ευρώ, δεν πληρούσε τα προηγούμενα εισοδηματικά όρια των 14.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει βεβαίωση ευάλωτου και να απορρίπτεται από τους πιστωτές. Πλέον, με το νέο όριο των 28.000 ευρώ, πληροί τις προϋποθέσεις και εφόσον ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι πιστωτές δεν μπορούν να αρνηθούν ρύθμιση.

Επιπλέον, η περιουσία του νοικοκυριού αυτού ανέρχεται σε 210.000 ευρώ και το προηγούμενο όριο περιουσίας που ήταν 150.000 ευρώ, επίσης αποτελούσε λόγο μη επιλεξιμότητας για τη βεβαίωση του ευάλωτου και την ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού. Με τα νέα όρια περιουσίας στα 300.000 ευρώ πληρούνται πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Εάν στο ίδιο παράδειγμα νοικοκυριού, υποτεθεί ότι είχε και οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ύψους 100.000 ευρώ, θα εξακολουθεί να είναι επιλέξιμο, καθώς το όριο των 300.000 ευρώ προς χρηματοδοτικούς φορείς το πληροί, έστω και αν το συνολικό ύψος των οφειλών του (δηλ. συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς το δημόσιο) ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά όρια με το ισχύον καθεστώς ευαλωτότητας διαμορφώνονται σε 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και ανεβαίνουν στα 14.000 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη αυξάνονται σε 21.000 από 10.500 ευρώ, για νοικοκυριό με τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος στα 28.000 από 14.000, για τετραμελή οικογένεια ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνει σε 35.000 από 17.500 ευρώ και για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 42.000 από 21.000 ευρώ. Τα ίδια ποσά ισχύουν και τα όρια των καταθέσεων που μπορεί να διαθέτει ο οφειλέτης – νοικοκυριό.

Αντιστοίχως, τα περιουσιακά όρια επίσης διπλασιάζονται και αναλόγως της σύνθεσης του νοικοκυριού ξεκινούν πλέον από 240.000 ευρώ (έναντι 120.000 πριν) για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν στις 360.000 από 180.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη το περιουσιακό όριο ανεβαίνει σε 270.000 ευρώ από 135.000 πριν, για νοικοκυριό με τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος στις 300.000 από 150.000 ευρώ και για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη σε 330.000 ευρώ από 165.000 ευρώ προηγουμένως.

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα υπάρξουν και βελτιώσεις στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού, έτσι ώστε ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη, να βγαίνουν περισσότερες δόσεις, έως 420, και μικρότερες ως ποσό για να μπορούν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους οι πολίτες.

Με τις βελτιώσεις που εισάγει το ΥΠΕΘΟ, καταργείται και η αποκλειστική προθεσμία των εξήντα ημερών μέσα στην οποία ο ευάλωτος οφειλέτης μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (Ενδιάμεσο Πρόγραμμα για κρατική συμβολή στην καταβολή της μηνιαίας δόσης). Πλέον, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ενώ το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα επεκτείνεται κατά 4 επιπλέον μήνες (μέχρι αρχές Ιουλίου).

Θωρακίζοντας περαιτέρω τους οφειλέτες, το ΥΠΕΘΟ επιβάλλει στους πιστωτές την υποχρέωση να έχουν καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού, έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη (με κάθε πρόσφορο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας). Η υποχρέωση δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού διαμορφώνεται σε 30.515, με τη συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται πλέον στα 10,01 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρές επιχειρήσεις: Πώς θα πάρουν δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ – Ποιες είναι οι εταιρείες μικροπιστώσεων

Eurobank: Στήνει υπερπόντιο τεχνολογικό hub στην Ινδία – Άμεσα η δημόσια πρόταση για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας

Στουρνάρας (ΤτΕ): Αυτή είναι η νέα ισχυρή εικόνα των ελληνικών τραπεζών - Τα οκτώ σημεία που έκαναν την αλλαγή 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider