Τράπεζες: Τι αναμένεται για τα κέρδη του 2024 – Οι προκλήσεις για το 2025

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Τι αναμένεται για τα κέρδη του 2024 – Οι προκλήσεις για το 2025
Η Τράπεζα Κύπρου ανοίγει αύριο την αυλαία των ανακοινώσεων για τη χρήση 2024. Από τις 24 Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη γύρω στα 4,3 – 4,5 δισ. ευρώ, έσοδα τόκων της τάξεως των 6,5 δισ. και έσοδα από προμήθειες 2 δισ. ευρώ.

Κέρδη αυξημένα κατά 10% - 15% αναμένεται να ανακοινώσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τη χρήση 2024. Οι ανακοινώσεις ξεκινούν στις 24 Φεβρουαρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ημερομηνίες ανακοινώσεων αποτελεσμάτων έχουν επίσης γνωστοποιήσει η Eurobank (27 Φεβρουαρίου) και η Alpha Bank (28 Φεβρουαρίου). Αύριο, πάντως, 18 Φεβρουαρίου τον γύρο των ανακοινώσεων τραπεζικών αποτελεσμάτων ανοίγει η Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη γύρω στα 4,3 – 4,5 δισ. ευρώ για τη χρήση 2024. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι τα καθαρά κέρδη για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένονται στο 1 δισ. ευρώ, για τη Eurobank σε 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ, για την Alpha Bank σε 700 – 800 εκατ. ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα σε 1,4 δισ. ευρώ.

Η υψηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα προέρχεται κυρίως από τα επιτοκιακά έσοδα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα έσοδα τόκων των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών για το 2024 θα κινούνται στα 6,5 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενα από την αύξηση των δανείων και το επιτοκιακό περιθώριο χορηγήσεων – καταθέσεων. Το 2024 οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, επιτυγχάνοντας καθαρή πιστωτική επέκταση (δηλ. νέα δάνεια μείον αποπληρωμές προηγούμενων) της τάξεως των 12 – 13 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά θετικής πιστωτικής επέκτασης και στα δάνεια των ιδιωτών, με οδηγό τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης, ενώ αν και παραμένει αρνητικός ο ρυθμός αύξησης των δανείων στη στεγαστική πίστη, εντούτοις το αρνητικό πρόσημό της συρρικνώθηκε.

Έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ αναμένονται από τις προμήθειες. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων 2024 θα ξεχωρίζει και η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, με τον δείκτη NPE να πιάνει μέσο όρο στα επίπεδα του 3% για τις τέσσερις τράπεζες. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, σημαντικά χαμηλότερα αναμένεται να διαμορφωθεί και ο μέσος όρος του κόστους πιστωτικού κινδύνου (50 – 60 bps), καθώς οι τράπεζες απελευθερώνουν κεφάλαια που είχαν δεσμευμένα σε προβλέψεις για επισφάλειες.

Σημειώνεται ότι η υψηλή κερδοφορία των τεσσάρων τραπεζών για το 2024 περικόπτεται από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ενσωματώνει το κόστος των μειωμένων χρεώσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, όπως και εκείνο της εθελοντικής συνεισφοράς των τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για σχολικές υποδομές. Δεν αποκλείεται, στα αποτελέσματα 2024 οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες να εγγράψουν και το κόστος της συμβολής τους για την σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Αθροιστικά, πρόκειται για κονδύλι 350 εκατ. ευρώ (150 εκατ. κόστος από απωλεσθείσες προμήθειες και από 100 εκατ. ευρώ η συμβολή για τις σχολικές υποδομές και τον Φορέα Ακινήτων).

Πάντως, το χαμήλωμα του πήχη για τα κέρδη του 2024 δεν θα αναιρεί την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και δεν πρόκειται να αλλάξει τα ποσοστά διανομής κερδών που έχουν υποσχεθεί οι τράπεζες στους μετόχους τους (απομένει να αποφασιστεί η αναλογία μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών).

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην παραγωγή κερδών το 2025. Κρίσιμη για την κερδοφορία που θα δείξουν οι τράπεζες φέτος θα είναι η πορεία των επιτοκίων. Οι τράπεζες έχουν κάνει τα budgets του 2025 με πρόβλεψη για επιτόκιο ΕΚΤ 1,75% - 2%. Το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα 300 – 400 εκατ. ευρώ για την καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Δηλαδή μείον 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα από τόκους, συν ό,τι επιπλέον χάσουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες από τις μικρότερες που έχουν δείξει ότι θα κινηθούν επιθετικά για να πάρουν μερίδια αγοράς.

Για το 2025, η κερδοφορία των τραπεζών θα κριθεί επίσης από δύο μεγάλα στοιχήματα:

1) Τα νέα δάνεια που θα δώσουν οι τράπεζες. Πολύς λόγος έχει γίνει για τα δάνεια της στεγαστικής πίστης, η οποία κινείται ακόμη σε αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», όπως και το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» στηρίζουν τις προσδοκίες των τραπεζών για αύξηση των στεγαστικών χορηγήσεων, ίσως και αντιστροφή της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.

Εκτός της στεγαστικής πίστης, το βαρύ πυροβολικό της πιστωτικής επέκτασης παραμένουν τα επιχειρηματικά δάνεια. Και όχι μόνο αυτά που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών έργων, αλλά αυτά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί το πεδίο είναι μεγάλο και οι ανάγκες επίσης. Ωστόσο, τα βήματα μεγέθυνσης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων είναι πολύ αργά και παραμένει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων χωρίς τα οικονομικά δεδομένα που θα μπορούσαν να στηρίξουν το αίτημα δανειοδότησης.

2) Τα κόστη των τραπεζών, όπου θα γίνει προσπάθεια περαιτέρω συγκράτησης. Πρόκειται για κόστη που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο λόγω της ανάγκης για επενδύσεις στην τεχνολογία. Το cloud κοστίζει χρυσάφι, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πανάκριβο «σπορ», ενώ γενικά οι επενδύσεις στην τεχνολογία έχουν πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης που ανεβάζει το κόστος: 7 – 10 χρόνια (και 17 – 20 τα core συστήματα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Άνοιγμα και στη μεσαία τάξη - Τι κερδίζουν οι οφειλέτες με τα νέα όρια για εισόδημα και περιουσία 

Μικρές επιχειρήσεις: Πώς θα πάρουν δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ – Ποιες είναι οι εταιρείες μικροπιστώσεων

Eurobank: Στήνει υπερπόντιο τεχνολογικό hub στην Ινδία – Άμεσα η δημόσια πρόταση για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider