Δεύτερο τεστ για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερο τεστ για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ να εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα βασικά «ενεργειακά» αγκάθια της β’ αξιολόγησης, διεξάγεται την Τρίτη η δεύτερη δημοπρασία, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο τους προγράμματος για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική δημοπρατούμενη ποσότητα διαμορφώνεται στα 145 MW/h και στις δημοπρασίες συμμετέχουν προμηθευτές ανταγωνιστές της ΔΕΗ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής και να τονωθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σημερινή δημοπρασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα αποτελέσει μια ακόμη ένδειξη για το κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να επιτύχει τους στόχους για την απελευθέρωση της αγοράς. Σε περίπτωση που τα σημάδια από την αγορά δείχνουν ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ (στο 50%) με αυτό τον τρόπο, στο τραπέζι της συζήτησης έχουν πέσει και εναλλακτικά σενάρια για τον περιορισμό των ΝΟΜΕ όπως είναι η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ποσότητες που θα διατεθούν είναι πολύ μικρές και δεν επαρκούν όπως εκτιμά η αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες αλλά ούτε και για περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση του πελατολογίου των ανεξάρτητων προμηθευτών. Λαμβάνοντας υπ' όψιν και την αύξηση της Οριακής Τιμής και την ανοδική τάση που ακολουθούν συνολικά οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, δεν αποκλείεται να ασκηθεί πίεση στις τιμές.

Όπως είναι γνωστό, στην πρώτη δημοπρασία τον Οκτώβριο απορροφήθηκαν συνολικά 460MW/h (η τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με την σημερινή δημοπρασία) από συνολικά 11 εταιρείες που με την τιμή να ξεκινά από τα 37,37 ευρώ/MWh και να φθάνει μέχρι τα 37,5 ευρώ/MWh). Η δημοπρασία του Οκτωβρίου είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΔΕΗ, η οποία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τιμή εκκίνησης καθώς όπως υποστήριξε η τιμή, που καθορίστηκε διοικητικά, είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ζημιώνεται.

Σταθάκης: Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αναφέρθηκε στις δημοπρασίες και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σημειώνοντας ότι η μετάβαση περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και ότι τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. «Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές, και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί», ανέφερε σχετικά.

Σημειώνεται ότι οι επόμενες δημοπρασίες έχουν οριστεί για τις 26 Απριλίου, τις 12 Ιουλίου και τις 18 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider