Τράπεζες: Εύσημα προόδου από SSM και SRB – «Αφήστε μας να δώσουμε υψηλότερα μερίσματα», ζήτησαν οι τραπεζίτες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Εύσημα προόδου από SSM και SRB – «Αφήστε μας να δώσουμε υψηλότερα μερίσματα», ζήτησαν οι τραπεζίτες
Τι είπαν Μπουχ (SSM) και Λαμπουρέ (SRB) στη συνάντησή τους με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank. Ζήτησαν οι τράπεζες να συνεχίσουν να τηρούν τα πιστοδοτικά κριτήρια και να προσμετρούν στα πλάνα διανομής μερισμάτων, τις μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να κάνουν σε τεχνολογία. Το ελεύθερο για διανομές υψηλότερων μερισμάτων, καθώς και απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, ζήτησαν οι τραπεζίτες.

Με τον «αέρα» της ισχυρής κερδοφορίας, των καθαρών ισολογισμών και των επιδόσεων που σε αρκετούς τομείς ξεπερνούν αυτές των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον υψηλότερης ανάπτυξης και μεγάλης βελτίωσης των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, είδαν χθες οι Έλληνες τραπεζίτες τους επικεφαλής του SSM και του SRB στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Προέδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Κλαούντια Μπουχ και ο Προέδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) Ντομινίκ Λαμπουρέ, εμφανίστηκαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουν καταγράψει οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία, με τον δεύτερο, μάλιστα, να υπερθεματίζει, μιλώντας για «tremendous progress» (τρομερή πρόοδο) που διαπίστωσε από πέρυσι, πρώτη φορά που ήρθε στην Αθήνα.

Οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φωκίων Καραβίας, Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Βασίλης Ψάλτης, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης και η Acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη παρουσίασαν τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες.

Αναφέρθηκαν στην επίτευξη υψηλής κερδοφορίας, η οποία κατευθύνθηκε στην αύξηση των δανείων, στην εξυγίανση των ισολογισμών και στην βελτίωση της κάλυψης των δανείων από προβλέψεις, στις υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογία και στην διανομή μερισμάτων στους μετόχους, ύστερα από 15 χρόνια. Επεσήμαναν την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, με εκταμιεύσεις 10,5 δισ. ευρώ το 2024, αυξημένες κατά 14% από το 2023. Είπαν ότι διαπιστώνεται ανάκαμψη και των δανείων προς ιδιώτες, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή του επιδοτούμενου προγράμματος «Σπίτι μου». Μίλησαν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, με δείκτες που βρίσκονται πλέον στον μέσο ευρωπαϊκό όρο και για την ανάληψη δράσης για την βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών, με το σχέδιο για ταχύτερη, κατά 8 χρόνια, αποπληρωμή του αναβαλλόμενου φόρου. Τόνισαν την υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, με δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR) άνω του 200%, πολύ υψηλότερους των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών και την επίτευξη, ήδη, των στόχων για τα κεφάλαια MREL, πολύ νωρίτερα της καταληκτικής προθεσμίας (2026).

Και περιέγραψαν το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η ελληνική οικονομία παρουσιάζει την τελευταία 4ετία σταθερά ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου και θα συνεχίσει, μείωση του δημόσιου χρέους που αναμένεται να υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ, ανεργία που έχει υποχωρήσει κάτω του 10%, βελτίωση των εισοδημάτων και άνοδο της αγοράς ακινήτων. Οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και αυτό αποτυπώνεται στο spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, είπαν οι τραπεζίτες, προσθέτοντας τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα ψηφιοποίησης της χώρας και επισημαίνοντας επίσης το ισχυρό «χαρτί» του Τουρισμού.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ στην πρώτη θέση από πλευράς μεταρρυθμιστικού έργου, οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν και στις προκλήσεις που υφίστανται, όπως η κάλυψη του επενδυτικού κενού με την υπόλοιπη ΕΕ, η επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, το δημογραφικό, οι δαπάνες για άμυνα. Οι Ευρωπαίοι επόπτες δεν είχαν να κάνουν παρατηρήσεις στους Έλληνες τραπεζίτες. Πέραν δύο συστάσεων: Πρώτον, οι τράπεζες να συνεχίσουν να τηρούν τα πιστοδοτικά κριτήρια και να αποφύγουν χαλάρωσή τους προκειμένου να δώσουν περισσότερα δάνεια. Δεύτερον, να προσμετρούν στα πλάνα διανομής μερισμάτων, τις μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικότερα για τον μετασχηματισμό, την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη και την ασφάλεια στις συναλλαγές.

Οι συστάσεις δεν έπιασαν στον ύπνο τις τράπεζες, αφού και μεγάλες επενδύσεις υλοποιούν ήδη σε τεχνολογία, και προσεκτικές είναι με τα δάνεια. Άλλωστε, όπως είπαν, έχει βελτιωθεί και η κουλτούρα πληρωμών. Μάλιστα, οι τραπεζίτες δεν δίστασαν να πουν και τι χρειάζονται οι τράπεζες από τους Ευρωπαίους επόπτες.

  1. Απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και ελάφρυνση του όγκου των αναφορών που υποχρεώνονται να αποστέλλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στον SSM για ένα σωρό πεδία. «Οι πελάτες μας παραπονιούνται για τον όγκο των στοιχείων που τους ζητάμε. Ειδικά, τώρα με τα στοιχεία που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και το CSRD (δηλ. τι απαιτήσεις για το corporate sustainability)», είπαν στους επόπτες.
  2. Ταχύτητα στην απόδοση του fit & proper όπου επίσης η χαρτούρα πάει σύννεφο, καθυστερώντας επί μήνες τις αλλαγές στα πρόσωπα των διοικητικών συμβουλίων.
  3. Και δυνατότητα οι Διοικήσεις των τραπεζών να αποφασίζουν το ύψος των υψηλότερων μερισμάτων, χωρίς να χρειάζεται να δώσει το πράσινο φως ο επόπτης. Κάτι τέτοιο, όπως είπε ο τραπεζίτης που έθεσε το ζητούμενο, θα έδινε και σήμα στους επενδυτές για την υγεία και ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξισώνοντας τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές. Η Κλαούντια Μπουχ απέφυγε να δώσει απάντηση. Οι τραπεζίτες πήραν όμως μια αμυδρή υπόσχεση για χαλάρωση της πολλής γραφειοκρατίας. Και για αλλαγή στην διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης (SREP) που θα γίνει πιο tailor made για την κάθε τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελ. Βρεττού: Είμαστε η τράπεζα που δέχεται τον πελάτη χωρίς ραντεβού - Το νέο ΔΣ της Attica Bank

Δυναμικό buyback δρομολογεί η Alpha Bank

Κεφάλαια 3,9 δισ. ευρώ στη διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider