Ένας Κινέζος και δύο… θείοι από το Σικάγο για την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας Κινέζος και δύο… θείοι από το Σικάγο για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της διαδικασίας, έστω και στο παρά πέντε. Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι έξι από τους οποίους ξεχωρίζουν μια κινεζική επενδυτική εταιρεία με… διασυνδέσεις στην Ελλάδα καθώς και ένα επενδυτικό σχήμα με την συμμετοχή δύο Ελληνοαμερικανών από το Σικάγο και γνωστής οικογένειας βιομηχάνων.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα έξι σχήματα που διεκδικούν την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερα κινεζικά funds, εκ των οποίων αυτό που εμφανίζεται με τις μεγαλύτερες αξιώσεις είναι ο όμιλος της Fosun International. Πρόκειται για έναν κινεζικό επενδυτικό όμιλο, εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός όμιλος Folli Follie.

Ένας άλλος υποψήφιος «μνηστήρας» είναι η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Apollo Global Management, ενώ δυναμικά έχει μπει στο παιχνίδι σύμφωνα με πληροφορίες μια κοινοπραξία Ελληνοαμερικανών επενδυτών με την συνεργασία γνωστής οικογένειας βιομηχάνων. Πρόκειται για σχήμα γύρω από την εταιρεία Calamos Investments του Ελληνοαμερικανού John P. Calamos, με την συμμετοχή του επίσης Ελληνοαμερικανού επενδυτή Αριστείδη Χαλικιά και της γνωστής οικογένειας Κανελλοπούλου της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

Η Calamos Investments είναι μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1977, διαθέτει γραφεία στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 18 δισ. δολαρίων. Ο Αριστείδης Χαλικιάς είναι χρόνια τραπεζίτης και επενδυτής με έδρα το Σικάγο, ο οποίος είναι και βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕΕΑΠ, Intercontinental International. Σύμφωνα με πληροφορίες από την οικογένεια Κανελλόπουλου αυτός που ασχολείται με το project της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ο Τάκης Κανελλόπουλος, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Τιτάνα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ασφαλιστικής εταιρείας AIG Hellas.

Πηγές κοντά στη διαδικασία σημειώνουν ότι σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται ενημερωτικές παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές με στόχο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Κρίσιμο θέμα αποτελεί το τίμημα που θα προσφερθεί για την Εθνική Ασφαλιστική, με γνώστες της κατάστασης να τονίζουν ότι οι προσφορές για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής (το minimum που πρέπει να πουλήσει η Εθνική Τράπεζα) θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ για να είναι συμφέρουσες για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, όμως, συνεχίζουν οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η πώληση και να παραμείνει η εταιρεία σε ελληνικά χέρια. Την Δευτέρα αντιπροσωπία του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση και τους Γεράσιμο Μπαλαούρα, Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Συντονιστή της Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και η θέση τους ότι δεν πρέπει να προχωρήσει. Μάλιστα συμφωνήθηκε να γίνει ειδική συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις ελληνικές ασφαλιστικές.

Κατά της πώλησης έχει ταχθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με επιστολή του στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) έχει ζητήσει να επανεξεταστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας βάσει του οποίου υποχρεούται να πουλήσει τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Εξάλλου και η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής έχει σημειώσει πως δεν είναι επιχειρηματικά συμφέρουσα κίνηση η πώληση αυτή την στιγμή.

Αυτό που λένε οι εργαζόμενοι αλλά και ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή είναι ότι μετά από την πώληση της Finansbank στη Τουρκία, της UBB στη Βουλγαρία, του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και την αποπληρωμή των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί στο ΤΧΣ στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, μπορεί να επανεξεταστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να αρθεί η υποχρέωση της ΕΤΕ να πουλήσει την θυγατρική της. Πάντως, πηγές της ασφαλιστικής αγοράς εκτίμησαν μιλώντας στο insider.gr ότι η πώληση θα προχωρήσει κανονικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider