Δεν έπιασαν οι «χρυσές βίζες» στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν έπιασαν οι «χρυσές βίζες» στην Ελλάδα

Προβληματική είναι η εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης βίζας σε επενδυτές εκτός χωρών-μελών της ΕΕ που αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Το μέτρο που έχει ως σκοπό να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για την αγορά ακινήτων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) από την εφαρμογή του τον Ιούνιο του 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2015 έχουν εκδοθεί μόλις 983 άδειες παραμονής στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειονότητα δόθηκε σε Κινέζους και Ρώσους με 335 και 315 άδειες αντίστοιχα. Ακολουθούν οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (151 άδειες), της Αιγύπτου (53 άδειες), της Ουκρανίας (52 άδειες) και των ΗΠΑ (21 άδειες).

Μάλιστα το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι αρκετές από αυτές τις αγορές ακινήτων δεν προέκυψαν από ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, αλλά έγιναν πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ η αίτηση κατατέθηκε εκ των υστέρων, μετά την προκήρυξη του προγράμματος. Ουσιαστικά οι πραγματικές επενδύσεις που έγιναν στην χώρα εξαιτίας του προγράμματος είναι ακόμη λιγότερες.

Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά ειδικά να ληφθεί υπόψη η εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό. Στη Λετονία μέσω αντίστοιχου προγράμματος, από το 2010 έως τον Ιούλιο του 2015 έχουν εκδοθεί 13.518 άδειες. Στην Πορτογαλία όπου μάλιστα το όριο είναι στα 350.000 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2015 εκδόθηκαν 6.124 άδειες. Ακόμη και στην Ισπανία όπου για να δοθεί βίζα η επένδυση θα πρέπει να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ μέσα σε 14 μήνες (Σεπτέμβριος 2013-Δεκέμβριος 2014) εκδόθηκαν 531 άδειες.

Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως η ζήτηση για «χρυσές βίζες» θα αυξηθεί στο μέλλον καθώς τα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα στις αναπτυσσόμενες χώρες πληθαίνουν. Εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος της ζήτησης πιθανώς θα προέλθει από την Κίνα και την Ινδία, όπου ο αριθμός των πλουσίων μεγαλώνει ταχύτατα, και πολλοί από αυτούς επιθυμούν είτε να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό είτε να ταξιδεύουν πιο εύκολα ή να έχουν ανοικτές εναλλακτικές λύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider