ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Δεν γλιτώνουν την πώληση οι σύγχρονες μονάδες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Δεν γλιτώνουν την πώληση οι σύγχρονες μονάδες

Οι πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά δεν θα γλιτώσουν την πώληση, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Γιώργος Αδαμίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα ενώ το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατηγόρησε τη διοίκηση της επιχείρησης για απραξία και ευθυγραμμίστηκε με την πρόσφατη δήλωση του κ. Σκουρλέτη ότι «υπάρχουν βαποράκια συμφερόντων στην Τρόικα που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη ΔΕΗ».

Ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι «αν η αξιολόγηση είχε κλείσει τον Δεκέμβριο τώρα δεν θα ετίθετο θέμα πώλησης». «Πρέπει να ξέρουμε προς τα πού πάρει η διαπραγμάτευση. Ο κ. Σταθάκης δεν έχει δώσει απαντήσεις», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ούτε οι βουλευτές ούτε οι καταναλωτές γνωρίζουν τι σημαίνει η πώληση της ΔΕΗ.

Όπως υποστήριξε η πώληση μονάδων και δη των τριών καλύτερων μονάδων (Μεγαλόπολη 4, Αγ. Δημήτριος 5 και Μελίτη 1) δεν είναι λύση και σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει «ποινική ευθύνη» για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Παράλληλα τόνισε ότι από το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» πάμε στην πώληση της μισής ΔΕΗ.

Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στις μονάδες με περιορισμένο χρόνο ζωής, οι οποίες αργά ή γρήγορα βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, όπως είναι οι μονάδες Καρδιά 1,2, το Αμύνταιο 1,2 και 3,4 πιο μακροπρόθεσμα.

Αναφερόμενος στις μονάδες που θα έμεναν στη ΔΕΗ (Μελίτη, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη και Αγ. Δημήτριος 5), σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς ότι η ΔΕΗ χειραγωγεί την αγορά με 1.600 μεγαβάτ συνολικά».

Σχετικά με τις μονάδες πώλησης, ο κ. Αδαμίδης εκτίμησε ότι στο market test του Σεπτεμβρίου θα αποδειχθεί ότι κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε λιγνιτικά καθώς είναι μεγάλα τα κόστη και όσο και να τα μειώσει σε καμία περίπτωση η τιμή δεν μπορεί να πέσει κάτω από εκείνη την ΝΟΜΕ.

Τι θα γίνει με τα υδροηλεκτρικά

Όπως ανέφερε, τα υδροηλεκτρικά θα συμπεριληφθούν στο πακέτο προς πώληση και ένας λόγος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι τώρα είναι ότι υπάρχει νομικό κώλυμα . «Έχουμε πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων. Υπάρχει νομικό ζήτημα για αυτό δεν μπήκαν και τα υδροηλεκτρικά», σημείωσε. Αναλύοντας την πορεία της αγοράς σε περίπτωση εκμετάλλευσης των υδροηλεκτρικών από τρίτους ανέφερε ότι θα άλλαζε ο τρόπος εκμετάλλευσής τους και θα έπεφταν οι τιμές καθώς θα μειώνονταν τα εργατικά κόστη και θα αξιοποιούνταν τα παραποτάμια ύδατα τα οποία τώρα τα εκμεταλλεύονται χωρίς κόστος οι αγρότες κλπ.

Η λύση που προτείνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντί της πώλησης

Το βασικό επιχείρημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά της πώλησης είναι ότι η ΔΕΗ έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα και ακόμη και στην περίοδο των capital controls κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό, το οποίο ενδεχομένως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να κάνουν, όπως σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.

Αναφορικά με τη μείωση του μεριδίου, ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι το μερίδιο που αναφέρεται τώρα δεν είναι αυτό το οποίο ουσιαστικά ισχύει.«Η ΔΕΗ έχει το 87% αλλά αν αφαιρέσουμε το 24% των τιμολογίων που κανένας εναλλακτικός πάροχος δεν θα έπαιρνε (κοινωνικό τιμολόγιο, βιομηχανικά κλπ), το μερίδιο πέφτει κάτω από το 65%», είπε.

Σχετικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το μόνο μέτρο που έχει υιοθετηθεί μέχρι τώρα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι «Δεν υιοθετούμε τη διαδικασία, των ΝΟΜΕ. Η αγορά έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αλλιώς χωρίς να χρειαστεί να πουληθούν μονάδες. Υπάρχουν συγκεκριμένα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα τα οποία μπορούν να τα λειτουργήσουν ιδιώτες».

Ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι το άνοιγμα της αγοράς με τον τρόπο που επιχειρείται δεν εγγυάται ότι θα επιφέρει χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές και ότι είναι άτοπο να γίνεται σύγκριση με τις τηλεπικοινωνίες καθώς εκεί απαιτούνται πολύ μικρές επενδύσεις. Αντίθετα, στην ηλεκτρική ενέργεια τις επενδύσεις δεν μπορούν να τις κάνουν από μόνοι τους οι ιδιώτες ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα τιμολόγια για το ρεύμα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. «Πρέπει να γίνει επιλογή ποιες κατηγορίες καταναλωτών θα έχουν χαμηλότερα τιμολόγια, η χαμηλή τάση ή οι βιομηχανίες, όπως συμβαίνει στην ΕΕ όπου η υψηλή τάση έχει πιο ελκυστικά τιμολόγια. Αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης και δεν γίνεται και οι δύο κατηγορίες να έχουν φθηνό τιμολόγιο», ανέφερε.

Καρράς: Δεν στηρίζουμε τον πρόεδρο της ΔΕΗ

«Δεν στηρίζουμε τον πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος είναι άφαντος αυτή τη στιγμή. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εξαφανιστεί. Ο κ. Παναγιωτάκης ήταν παλιός συνδικαλιστής, είναι δύο χρόνια τώρα στη θέση του προέδρου και δεν έχει προσφέρει τίποτα», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Αντώνης Καρράς.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο ούτε τώρα ούτε τότε που γινόταν λόγος για τη «μικρή ΔΕΗ» και σημείωσε ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ και κανένα σχέδιο για μια βιώσιμη ΔΕΗ. «Όλα είναι θέατρο. Η πολιτική του αλαλούμ ήταν εσκεμμένη για να φθάσει η εταιρεία στο σημείο που έχει φθάσει τώρα», είπε.

Περί παραίτησης Παναγιωτάκη

Σχετικά με το εάν η ΓΕΝΟΠ ζητά την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, ο κ. Αδαμίδης έσπευσε να διευκρινίσει ότι «Δεν ζητάμε αυτή τη στιγμή την παραίτηση Παναγιωτάκη, δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε αποφασίσει. Βέβαια, αναμφισβήτητα η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ευθύνες γιατί διαχειρίζεται θέματα ενέργειας. Αν φύγει όμως ο Παναγιωτάκης κανείς δεν εγγυάται ότι ο αντικαταστάτης του ο οποίος θα οριζόταν από την κυβέρνηση θα έκανε κάτι διαφορετικό. Το ζήτημα είναι πολιτικό», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider