Σκληραίνει η κόντρα για την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληραίνει η κόντρα για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των τεσσάρων προσφορών που έχουν υποβληθεί για την Εθνική Ασφαλιστική με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα μετά και την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς. Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες για το που θα κριθεί η «κούρσα» και για το ποιος τελικά θα επικρατήσει σε αυτήν πληθαίνουν μέρα με την ημέρα.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει επίσημα ότι η διαδικασία εξέτασης των προσφορών είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον επικρατέστερο επενδυτή είναι πρόωρη και αναληθής. Όμως πηγές κοντά στη διαδικασία σημειώνουν ότι από τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές οι πιθανοί είναι δύο και συγκεκριμένα η κινέζικη Fosun και η κοινοπραξία της Calamos Investments του ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος και της Exin Partners. Τα υπόλοιπα δύο κινεζικά funds που έχουν υποβάλει προσφορές (Gongbao και Wintime) εμφανίζονται πιο πίσω στην κούρσα.

Οι λεπτομέρειες είναι και αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Βασικός παράγοντας είναι το ποιος επενδυτής θα προσφέρει το υψηλότερο τίμημα για τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι πληροφορίες θέλουν την Fosun να έχει υποβάλει καλύτερη προσφορά. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση προωθείται έντονα το ελληνοαμερικανικό σχήμα, σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια απέναντι στις φωνές της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων που κάνουν λόγο για «αφελληνισμό» της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον ελληνοαμερικανικών κεφαλαίων για την Εθνική Ασφαλιστική είχε κάνει, άλλωστε, και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Υπό αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν είναι και η χθεσινή συνέντευξη στο Reuters του διευθύνοντος συμβούλου της Calamos Investments και επίσης ελληνοαμερικανού Τζον Κουδούνη, ο οποίος πρόβαλε τους εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς του σχήματος Calamos-Exin με την χώρα ως συγκριτικό πλεονέκτημα της προσφοράς που έχουν υποβάλλει.

«Ξέρουμε την ασφαλιστική αγορά και ξέρουμε και την Ελλάδα. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές που θέλουμε να μείνουμε στην χώρα», τόνισε ο κ. Κουδούνης προσθέτοντας ότι «το πλήρες πακέτο που φέρνουμε στο τραπέζι με αυτή τη διαδικασία θα είναι ασύγκριτο».

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι την εξέλιξη της συμφωνίας την παρακολουθούν και άλλοι Ελληνοαμερικάνοι επενδυτές που είναι «έτοιμοι να στοιβάξουν επενδύσεις» στην Ελλάδα. Αλλά και ότι το σχήμα Calamos-Exin θέλουν κάνουν και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Υπό αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες δεν αποκλείουν την πιθανότητα η Εθνική Τράπεζα να μην ανακηρύξει αμέσως προτιμητέο επενδυτή και να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους. Σε κάθε περίπτωση είναι δηλωμένη πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει την συμφωνία και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider