Πετρέλαιο: Κέρδισε μια μάχη όχι όμως και τον πόλεμο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Κέρδισε μια μάχη όχι όμως και τον πόλεμο

Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να κέρδισε μια μάχη, δεν κέρδισε όμως και τον πόλεμο, καθώς η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και η άνοδος της τιμής του κατά 3,5% δεν δείχνουν να πείθουν την αγορά.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ) ανακοίνωσε ότι τα εγχώρια αποθέματα υποχώρησαν κατά 5,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαϊου. Η πτώση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τα 1,8 εκατ. βαρέλια που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αυτό έδωσε ώθηση στην τιμή του πετρελαίου η οποία και πάλι δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 50 δολάρια παρά τη συμφωνία των κρατών του ΟΠΕΚ και τη στήριξη και των εκτός ΟΠΕΚ χωρών για μείωση της παραγωγής.

Ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει η αγορά τις πρωτοβουλίες για να δοθεί ώθηση στο αργό απορρέει από το γεγονός ότι στην πράξη δεν δείχνουν να έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αποφασίσει στις 25 Μαΐου για την παράταση της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής και οι απόψεις για άλλη μια φορά διίστανται ενώ βαρόμετρο για τις εξελίξεις εξακολουθεί να αποτελεί η αμερικανική παραγωγή από σχιστόλιθο.

Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η αγορά είναι γεμάτη από αμερικανικό αργό και θεωρείται από πολλούς ότι ακόμη και αν γίνει μια μεγάλη μείωση των αποθεμάτων τόσο στο πετρέλαιο όσο και στην βενζίνη, οι επιπτώσεις θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες και ουσιαστικά θα αποτελέσουν ένα «τρικ», το οποίο θα διαρκέσει για λίγο.

Από την άλλη, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η επέκταση της συμφωνίας για πλαφόν στην παραγωγή θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια άνοδο στην τιμή υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τόσο οι χώρες του ΟΠΕΚ όσο και οι εκτός ΟΠΕΚ θα πρέπει να κάνουν γερές μειώσεις στην παραγωγή.

Οι ΗΠΑ πάντως ακολουθούν τη δική τους πολιτική και ήδη οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για τις εξορύξεις το 2017, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγής θα εξακολουθήσει με εντατικούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider