Smith: Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στα όριά του

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Smith: Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στα όριά του

«Ο ΟΠΕΚ έχει χάνει πολλά τιμολογιακά λάθη, έχει χάσει την ισχύ του στην αγορά και η μόνη λύση είναι να διατηρήσει την τιμή σε χαμηλά επίπεδα για να παράξει περισσότερο». Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων ο James Smith από το Πανεπιστήμιο Cox του Ντάλλας μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο για την ενέργεια που διοργάνωσε στην Αθήνα το HAEE.

«Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στα όριά του. Αν αυξήσει την τιμή και μειώσει την παραγωγή, χάνει σε πωλήσεις. Νομίζω ότι εδώ και 25 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είναι ο παλιός καλός ΟΠΕΚ. Έχουν θυσιάσει πολύ πλούτο. Πρέπει να εστιάσει στην αιχμή του πλούτου. Εδώ και 25 χρόνια έχει διαπράξει τιμολογιακά λάθη. Αυξήθηκαν ξαφνικά πολύ οι τιμές του πετρελαίου και μειώθηκε έτσι η αξία των ορυκτών. Οι Σαουδάραβες μείωσαν την παραγωγή για ένα στόχο των 60 δολαρίων το βαρέλι κάτι που θα σήμαινε ότι η τιμή θα αυξηθεί στα 700 δολάρια το βαρέλι στο μέλλον. Δεν ξέρω αν θα συμβεί αυτό. Δεν ξέρω πόση ζήτηση θα υπάρξει το 2050», σημείωσε ο κ. Smith.

Aναφερόμενος στην προσφορά και τη ζήτηση, σημείωσε ότι αυτή δεν είναι τόσο ελαστική. «Ο ΟΠΕΚ έχει χάσει την ισχύ του στην αγορά. Μπορεί βέβαια να επηρεάσει την τιμή. Αυτό που έχει νόημα είναι να υπερασπιστεί τη χαμηλή τιμή γιατί η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά έχει αλλάξει», ανέφερε.

Ο καθηγητής πρότεινε η τιμή να φθάσει τα 60 δολάρια και να γίνουν επενδύσεις σε νέες δυνατότητες. Ακόμη, ανέφερε ότι το καρτέλ θα μπορούσε να μειώσει την τιμή και να προσαρμοστεί στο σχιστολιθικό αέριο. «Οι άλλες χώρες θα έπρεπε να ακολουθήσουν την αγορά και όχι τον ΟΠΕΚ», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider