Η «ώρα της κρίσης» για την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «ώρα της κρίσης» για την Εθνική Ασφαλιστική

Τις αποφάσεις του για την Εθνική Ασφαλιστική πρόκειται να πάρει κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Η μονομαχία μεταξύ της κοινοπραξίας ελληνοαμερικανικών και ολλανδικών συμφερόντων Calamos – Exin Partners και της κινεζικής Fosun για τον έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής, μετά από πολλές ανατροπές, φθάνει στο τέλος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο «μνηστήρες» κατέθεσαν βελτιωμένες προσφορές μετά από αίτημα της Εθνικής Τράπεζας ανεβάζοντας σημαντικά το προσφερόμενο τίμημα. «Και εκεί έγινε η μεγάλο ανατροπή», σημειώνουν στο insider.gr πηγές που βρίσκονται κοντά στην διαδικασία, καθώς ενώ αρχικά η Fosun είχε υποβάλει την καλύτερη οικονομική προσφορά, η κοινοπραξία Calamos – Exin πραγματοποίησε ισχυρή «ρελάνς» και υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά που ξεπερνά ακόμη και τις προσδοκίες της αγοράς. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η προσφορά που υπέβαλε η κοινοπραξία γύρω από την επενδυτική εταιρεία του Ελληνοαμερικάνου επενδυτή Τζον Κάλαμος ανεβάζει την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έως και κατά 40% σε σχέση με την λογιστική της αξία.

Επίσημα τα στελέχη τόσο της Εθνική Τράπεζας όσο και της Εθνικής Ασφαλιστικής δηλώνουν ότι τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί. Ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τις τελευταίες ώρες και καθώς πλησιάζουμε προς το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας δείχνει σαφώς υπέρ της κοινοπραξίας Calamos – Exin. Ένα από τα πράγματα που μένουν να καθοριστούν είναι το ποσοστό που θα έχει ο νέος μέτοχος στην Εθνική Ασφαλιστική. Η τράπεζα πρέπει να πουλήσει τουλάχιστον το 75% των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας και οι πηγές που βρίσκονται κοντά στην διαδικασία αναφέρουν ότι κάπου εκεί θα κινηθεί η τελική συμφωνία. Έτσι η Εθνική Τράπεζα θα μείνει με ένα ποσοστό 20%-25% στην Εθνική Ασφαλιστική.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ως ιδιαίτερη σημαντική την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Εθνική Τράπεζα. Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση της τράπεζας ολοκληρώνει –εντός του χρονοδιαγράμματος– το μεγαλύτερο κομμάτι των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές Αρχές (DG Comp) κατά την διάρκεια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Έχει προηγηθεί βάσει του ίδιου σχεδίου μια σειρά άλλων πωλήσεων μη-βασικών τραπεζικών εργασιών του ομίλου της Εθνικής (π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης) και θυγατρικών του εξωτερικού ( π.χ. Finansbank στην Τουρκία, UBB στη Βουλγαρία). Έτσι, η Εθνική Τράπεζα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει και βελτιώνει την κεφαλαιακή της θέση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει στις 15:30 το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ δεν είναι σίγουρα να θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις κατευθείαν ή την Τρίτη (καθώς την Δευτέρα είναι του Αγίου Πνεύματος). Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όλες οι πλευρές, οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες, οι διαμεσολαβητές και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα σε μια αγορά που αναμένεται να αλλάξει άρδην μετά από αυτή την συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider