Προβάδισμα Calamos για την Εθνική Ασφαλιστική 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβάδισμα Calamos για την Εθνική Ασφαλιστική 

Μια «ανάσα» από την απόκτηση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται η κοινοπραξία ελληνοαμερικανικών και ολλανδικών συμφερόντων Calamos – Exin Partners, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητκό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προτίμησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τη συγκεκριμένη προσφορά έναντι αυτής της κινεζικής Fosun.

Πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν πως το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατέληξε σε προτιμητέο επενδυτή. Ωστόσο, δεν αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις άμεσα, καθώς παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες που μένει να κλείσουν. Kύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Κάπως έτσι μπαίνει στην τελική του φάση ένα πολύμηνο σίριαλ με πολλές ανατροπές. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία, η κινεζική Fosun είχε προσφέρει αρχικά μεγαλύτερη προσφορά από την κοινοπραξία Calamos – Exin. Όμως όταν ζητήθηκε από τους δύο «μνηστήρες» να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές η κοινοπραξία ανέβασε κατά πολύ το τίμημα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει προβάδισμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά της Calamos ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο ανεβάζει την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας προέκυψαν συνομιλίες μεταξύ των ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης, αλλά και παρέμβαση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ ο οποίος με επιστολή του είχε ταχθεί υπέρ της ελληνοαμερικανικής πρότασης.

Calamos- Exin

Το κοινοπρακτικό σχήμα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής αποτελείται από την Calamos Group του ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος με τη συμμετοχή του Exin Group, ενός ολλανδικού ομίλου που δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα, καθώς μαζί με την N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. ελέγχουν την ασφαλιστική AIG Hellas. H Calamos Asset Management είναι μια επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προτίμησή τους για το συγκεκριμένο σχήμα έχουν εκφράσει ανοιχτά πολιτικοί παράγοντες από την κυβέρνηση.

Η επόμενη ημέρα για την τράπεζα και την ασφαλιστική

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντική την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Εθνική Τράπεζα. Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση της τράπεζας ολοκληρώνει – εντός του χρονοδιαγράμματος – το μεγαλύτερο κομμάτι των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές Αρχές (DG Comp) κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Έχει προηγηθεί βάσει του ίδιου σχεδίου μια σειρά άλλων πωλήσεων μη-βασικών τραπεζικών εργασιών του ομίλου της Εθνικής (π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης) και θυγατρικών του εξωτερικού ( π.χ. Finansbank στην Τουρκία, UBB στη Βουλγαρία). Έτσι, η Εθνική Τράπεζα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει και βελτιώνει την κεφαλαιακή της θέση.

Όλες οι πλευρές, οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες, οι διαμεσολαβητές και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα σε μια αγορά που αναμένεται να αλλάξει άρδην μετά από αυτή τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider