Κέρδη ρεκόρ για την ΙΟΝ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κέρδη ρεκόρ για την ΙΟΝ

Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η ελληνική σοκαλατοποιϊα ΙΟΝ η οποία πρόσφατα ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους 55,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας μακροπρόθεσμο το 90% των βραχυπρόθεσμων δανείων της.

Οι πωλήσεις της βιομηχανίας το 2016 ανήλθαν σε 112,59 εκατ. ευρώ, από 108,47 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 3,8% ενώ τα καθαρά της κέρδη εκτινάχθηκαν στα 4,14 εκατ. ευρώ από 1,54 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 168,8%.

Tο 28% των διεθνών πωλήσεων, προήλθε από ευρωπαϊκές αγορές και το 72% από αγορές τρίτων χωρών, σημειώνοντας αύξηση, καθώς κινήθηκαν ανοδικά στην Aλβανία, την Kύπρο, τη Bουλγαρία, τον Λίβανο, τις HΠA και την Aίγυπτο.

Η ΙΟΝ μετρά πάνω από 85 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Η ιστορία της ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα μετόχων δημιούργησαν ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί.

Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της Κυβερνήσεως’.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1935, η ΙΟΝ ενώνεται με την ΝΑΣΚΟ, μία εταιρία που φτιάχνει καραμέλες. Η ΝΑΣΚΟ ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο.

Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος (θείος του μέχρι χθες προέδρου της ΙΟΝ) δεν άργησε να αποδειχτεί η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Στην συνέχεια ο πόλεμος στην Ελλάδα, άλλαξε ριζικά τα πράγματα στην Ελλάδα. Όμως η ΙΟΝ κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της γρήγορα, χάρη κυρίως στο πιο αναγνωρίσιμο προϊόν της, την σοκολάτα Αμυγδάλου, που λανσαρίστηκε το 1947.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή. Οι δύο ιδιοκτήτες, φίλοι από μικρή ηλικία. δίνουν όρκο τιμής και αναλαμβάνουν από κοινού τον έλεγχο της ΙΟΝ, του πιο αναγνωρίσιμου brand της ελληνικής αγοράς.

Οι δύο συνεργάτες, επεκτείνουν το εργοστάσιο και τις δυνατότητές του, εξαγοράζουν τη μία μετά την άλλη όλες τις αξιόλογες ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών (Ιντέρια, Mabel κ.α.), ιδρύουν την δική τους εταιρεία διανομής και προωθούν στην αγορά επαναστατικά προϊόντα: Πάστα φουντουκιού με κακάο (η γνωστή μας «πραλίνα φουντουκιού»), σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, σοκολατάκια με ολόκληρο φουντούκι (Noisetta) και πολλά ακόμη.

Οι γεύσεις της ΙΟΝ σημάδεψαν όλες τις γενιές της μεταπολίτευσης. Όπως για παράδειγμα, οι γκοφρέτες Σαφάρι, που περιείχαν συλλογή καρτών με άγρια ζώα. Ή τα πασχαλινά αυγά της Mabel. Και βέβαια οι καραμέλες υγείας, οι πρώτες καραμέλες για τον λαιμό. Όλα αυτά ήταν προϊόντα της Ίον!

Για τους Κωτσιόπουλο και Καρκαζή, το επόμενο μεγάλο στοίχημα, ήταν η κατάκτηση και των ξένων αγορών. Και το πέτυχαν καταφέρνοντας να εξάγουν τα προϊόντα ΙΟΝ σε χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Μέσα στην διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της η ΙΟΝ έγινε στόχος εξαγοράς από πολλές πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η Kraft και η Nestle.
Οι ιδιοκτήτες όμως αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται να πουλήσουν καθώς όπως υποστηρίζουν η βιομηχανία πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider