Σε εξέλιξη τα διεθνή έργα φυσικού αερίου με ελληνική συμμετοχή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εξέλιξη τα διεθνή έργα φυσικού αερίου με ελληνική συμμετοχή

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα διεθνή έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο κ. Δημήτριος Μανώλης, επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ μιλώντας την Τετάρτη το μεσημέρι στο Athens Energy Gas Forum του ΤΕΕ. Τα περισσότερα έργα έχουν ανακηρυχθεί ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (και εθνικού) και έχει ήδη τεθεί το θεσμικό πλαίσιο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν (ή να «ξεκολλήσουν» σε κάποιες περιπτώσεις) οι διαδικασίες.

Ο κ. Μανώλης αναφέρθηκε στα έργα IGI Poseidon, East Med, IGB και στον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργα που συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της πολλαπλότητας των πηγών προμήθειας.

Ο αγωγός East Med (Eastern Mediterranean Pipeline) έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της ΕΕ και το σχέδιο περιλαμβάνει την εξαγωγή φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. Για το σχέδιο αυτό τον Απρίλιο, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ιταλία υπέγραψαν παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση του East Med. Στο σχετικό κείμενο μεταξύ άλλων προβλέπεται η προώθηση στρατηγικής για τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα θα φθάνει μέσω του αγωγού IGI - Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ), που θα συνδέεται με τον EastMed στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας. Από τον Ιούλιο του 2014, η διαχείριση του Έργου ανήκει στην θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ - ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Edison. Όπως σημείωσε ο κ. Μανώλης, πρόκειται για ένα μεγάλο project και έκανε λόγο για νέες πύλες από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και αναφερόμενος τόσο στον East Med όσο και στον IGI Poseidon είπε ότι από το 2011 η ΔΕΠΑ είχε αναλάβει μόνη της το project ενώ τώρα γίνεται με τη βοήθεια Ευρωπαίων εταίρων.

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες και από το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η κατασκευή του οποίου όπως ανέφερε ο κ. Μανώλης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και το πρώτο φυσικό αέριο αναμένεται ότι θα βγει στο τέλος του 2022. Το έργο έχει αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων κρατών ως σχέδιο εθνικής προτεραιότητας, έχει εγκριθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων και έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και μέσω αυτού προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.

Τον Οκτώβριο οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών για τον IGB

«Η ολοκλήρωσή του θα είναι ορόσημο για την ασφάλεια και την ενίσχυση του ανταγωνισμού και θα αποτελέσει ένα τέλειο παράδειγμα συνεργασίας. Η Ελλάδα θα συνδεθεί με τα ευρωπαϊκά δίκτυα», σημείωσε ο κ. Μανώλης και ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2017 θα γίνουν οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών για το management και την προμήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider