Τα νέα λογιστικά πρότυπα «stressάρουν» τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα λογιστικά πρότυπα «stressάρουν» τις τράπεζες

Η ουσιαστική διαφορά στα stress tests του 2018 δεν είναι ότι θα γίνουν νωρίτερα, αλλά ότι θα γίνουν με βάση τα νέα λογιστικά πρότυπα, υπογραμμίζει στο insider.gr κορυφαίο στέλεχος του τραπεζικού κλάδου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα νέα λογιστικά πρότυπα είναι πιθανό να αυξήσουν τις προβλέψεις των τραπεζών έως και 8-10 ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο –εάν συμβεί– θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα πιστωτικά ιδρύματα που βρεθούν στο «χείλος» της κεφαλαιακής ανεπάρκειας.

Σημειώνεται ότι το 2018 τίθενται σε εφαρμογή τα πρότυπα IFRS 9 και αυτή η αλλαγή αναμένεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται υπό τη σκιά των κόκκινων δανείων και δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους για επίσπευση της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Θυμίζεται ότι για τα «αδύναμα» κράτη της Ευρωζώνης, ή τα μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας είναι 12%, με τις ελληνικές τράπεζες έχουν «αέρα 3-4 μονάδων (στο 15-16%), σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο. Εάν, όμως, τα IFRS 9 διογκώσουν σημαντικά τις προβλέψεις, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να καλύψουν τη διαφορά από την κερδοφορία τους, κινδυνεύουν να θεωρηθούν υποψήφιες για ανακεφαλαιοποίηση.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για επιμερισμό της διαφοράς αυτής ώστε να μην βρεθούν οι τράπεζες αντιμέτωπες με μια τεράστια «τρύπα» στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το «κλειδί» της κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στην κερδοφορία των τραπεζών το 2017, καθώς και το α’ τρίμηνο του 2018, προκειμένου να διαφανεί εάν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά.

Όπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος, τα stress test λαμβάνουν υπόψη ακραία σενάρια, τα όμως δεν είναι γνωστά –ούτε τι επίπτωση θα έχουν αυτά στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, εάν η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών υποχωρήσει κάτω από το όριο του 12%, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP), η οποία επιτρέπει «ειδικούς χειρισμούς» για κάθε τράπεζα χωριστά ώστε να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να αποφύγουν μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.

Στη δεδομένη συγκυρία, η έκβαση αυτής της διαδικασίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας, αφού από τις «επιδόσεις» των τραπεζών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider