Μπασιάς-ΕΔΕΥ: Να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπασιάς-ΕΔΕΥ: Να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για το πετρέλαιο

Να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια για την πορεία της ζήτησης του πετρελαίου και των αποθεμάτων τα επόμενα χρόνια και να λάβει τα αντίστοιχα μέτρα κάλεσε τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Επιχείρησης Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο συνέδριο «The Athens Conference on European Energy Law and Policy».

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων από την Ελλάδα και την Κομισιόν και βασικά θέματα που έχουν τεθεί είναι οι προοπτικές της περιφερειακής συνεργασίας, τα γεωπολιτικά ζητήματα, η ενωσιακή αγορά υδρογονανθράκων, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού και των βασικών αρχών της ενεργειακής ρύθμισης.

Ο κ. Μπασιάς σχολιάζοντας το μέλλον της ζήτησης πετρελαίου σημείωσε ότι οι αναλύσεις βασικών φορέων κάνουν λόγο για δύο πιθανά σενάρια. Το ένα υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο peak της ζήτησης και το άλλο υποστηρίζει ότι αυτό θα συμβεί δύο δεκαετίες αργότερα. Επομένως, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει όλα τα σενάρια και να λάβει μέτρα και σε νομικό επίπεδο ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μια αγορά αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς όπως αυτή συμπορεύεται με την παγκόσμια οικονομία.

Αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο, ο κ. Μπασιάς επανέλαβε ότι σε λίγες εβδομάδες αναμένεται η δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου ενώ τόνισε τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας ως πέρασμα από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Η ΕΔΕΥ, όπως επεσήμανε, έχει τμηματοποιήσει τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ανάλογα με το ρίσκο, τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά, το έδαφος, το βάθος (στις θαλάσσιες περιοχές) και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται προέρχεται από επιχειρήσεις (μεγαλύτερες ή μικρότερες) οι οποίες παρουσιάζουν αντίστοιχες εξειδικεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider