Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη για τη ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη για τη ΔΕΗ

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο συνεχίζονται οι διαξιφισμοί για τη ΔΕΗ με αφορμή τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 39 βουλευτές της ΝΔ με θέμα “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποφασίζει συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της ΔΕΗ”.

Όπως ανέφερε ο υπουργός «εμείς επιδιώκουμε να διατηρήσει το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό παραγωγής για λόγους ασφάλειας κτλ. Για αυτό και η διατήρηση του 50% ως πυρήνα είναι το βασικότερο». Για άλλη μια φορά διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα για τα υδροηλεκτρικά σημειώνοντας ότι η Η ΔΕΗ αντιμετώπιζε δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι η δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Διαφοροποιούμαστε από τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία ήταν και υδροηλεκτρικά. Να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν ιδεολογική εμμονή ή κάτι άλλο. Τα υδροηλεκτρικά είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι. Συνεπώς η προστασία τους έχει και μια βασική οικονομική λειτουργία για τη ΔΕΗ».

Σχετικά με το πακέτο που θα διατεθεί προς πώληση και το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας ότι «έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεν θα σας αποκαλύψω τι ακριβώς συζητάμε τώρα, δώστε λίγο χρόνο να ολοκληρωθεί».

Για το θέμα της βιωσιμότητας της επιχείρησης ο κ. Σταθάκης είπε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να βελτιωθούν κατά το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου και παρέπεμψε στη διοίκηση της επιχείρησης η οποία απέδωσε τη μειωμένη κερδοφορία στις ΝΟΜΕ, την ενεργειακή κρίση και τον ΕΛΑΠΕ.

«Το επιχείρημα της καταστροφολογίας στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι υπερβολική. Τι κάνει και τι δε μπορεί να κάνει η ΔΕΗ; Η ΔΕΗ θα σωθεί, πρέπει να σωθεί, θα είναι ο πυρήνας του συστήματος για πολλά χρόνια», σημείωσε απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης ο κ. Σταθάκης.

Σημειώνεται ότι η σχετική επίκαιρη επερώτηση υπογράφεται από τους βουλευτές Κ. Σκρέκα, Κ. Κατσαφάδο, Σ. Βούλτεψη, Ν. Παναγιωτόπουλ, Κ. Χατζηδάκη, Κ. Κοντογεωργό, Β. Οικονόμου, Α. Μπούρα, Ι. Αντωνιάδη, Χ. Μπουκώρο, Α. Γεωργιάδη, Α. Κατσανιώτη, Ι. Βρούτση, Ι. Φωτήλα, Ι. Κεφαλογιάννη, Μ. Κόνσολα. Σ. Κεδίκογλου, Α. Ασημακοπούλου, Ν . Κεραμέως,Χ. Κέλλα, Γ. Βλάχο, Λ.Αυγενάκη, Χ. Αθανασίου, Θ. Καράογλου, Γ. Κουμουτσάκο, Β. Γιόγιακα, Γ Βαγιωνά, Δ. Κυριαζίδη, Ο. Κεφαλογιάννη, Σ. Γιαννάκη, Μ. Αντωνίου, Γ. Καρασμάνη, Ι. Ανδριανό, Γ. Κασαπίδη, Α. Καββαδά, Γ. Γεωργαντά, Κ. Βλάση, Κ. Τζαβάρα, Κ. Τσιάρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider