Moody’s: Οι τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Οι τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA

Διπλός πρέπει να είναι ο στόχος των ελληνικών τραπεζών το επόμενο διάστημα, να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους από το ELA και να προσελκύσουν καταθέσεις, αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody’s.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, οι τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στην ΕΚΤ και τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) για χρηματοδότηση, την ώρα που οι καταθέσεις παραμένουν μακριά από τα γκισέ τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ωστόσο, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να επιδράσει θετικά στο κλίμα.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, η Εθνική Τράπεζα έχει τη χαμηλότερη έκθεση στον ELA στο 5% περίπου του συνολικού ενεργητικού της, ενώ η Alpha Bank έχει την υψηλότερη στο 18%. Ο οίκος εκτιμά ότι η Εθνική μπορεί να τερματίσει την εξάρτηση της στον ELA τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα χρειαστούν ένα ή δύο χρόνια περισσότερο.

Ειδικά για την Εθνική σημειώνει ότι παραδοσιακά γνωρίζει μια ισχυρή καταθετική βάση και είναι σε καλή θέση να το αξιοποιήσει αυτό. Η πώληση της τουρκικής Finansbank το 2016 και άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων βοήθησαν την Εθνική να μειώσει σημαντικά τον ELA. Ο οίκος περιμένει νέες πωλήσεις αυτό το έτος και το επόμενο.

Αναφέρει τέλος ότι η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμη, ωστόσο οι προοπτικές για την άντληση χρηματοδότησης βελτιώνονται.

Με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «περιμένουμε οι τράπεζες σταδιακά, ολοένα και περισσότερο, να κερδίζουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές καλυμμένων ομολόγων και στις κεφαλαιαγορές, τους επόμενους 12 με 18 μήνες, με την Εθνική να προηγείται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider