Ενεργειακός «κρίκος» ΕΕ - Κύπρου η Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακός «κρίκος» ΕΕ - Κύπρου η Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον ενεργειακό «κρίκο» ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη και για το λόγο αυτό απαιτείται εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου όχι μόνο σε θέματα ενέργειας αλλά και σε θέματα άμυνας. Ο πρόεδρος της ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας την Δευτέρα στην ημερίδα «Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που πραγματοποιείται στην Αθήνα ανέφερε ότι «πρώτο βήμα είναι η εντατικοποίηση τριμερών συνεργασιών Κύπρου και Ελλάδας με χώρες όπως είναι ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Παλαιστίνη.

Το σημαντικό όφελος δεν είναι το οικονομικό αλλά το στρατηγικό για το φυσικό αέριο για Κύπρο (αναβάθμιση ρόλου εντός ΕΕ, σχέση διασύνδεσης μέσω της Ελλάδας και σύναψη συμμαχιών με χώρες ΕΕ όπως Γαλλία, Ιταλία και άλλες όπως η Αίγυπτος, Ισραήλ).

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η άμεση υλοποίηση σχεδιασμών και η προώθηση συνεργασίας και η Ελλάδα συμβάλει στη διασύνδεση Κύπρου με ΕΕ, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Να διαμορφώσουμε μια κοινή πολιτική, υπάρχουν χώρες που θα εναντιωθούν όπως η Τουρκία, να λάβουμε σχετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τουρκικές επιδιώξεις. Να λάβομε και άμεσα μέτρα εναντίον εταιρειών που θα προχωρήσουν σε παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε.

Μεγάλο το οικονομικό κόστος τον καθυστερήσεων και στην Κύπρο

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο πάγωμα της υλοποίησης της συμφωνίας με την Αίγυπτο προς την οποία θα κατευθύνονταν οι εξαγωγές φυσικού αερίου ενώ σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις κατά το διάστημα 2013-2018 στις έρευνες κόστισαν στον κυπριακό λαό περί το 1 τρις ευρώ σε εξοικονόμηση.

Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σημείωσε ότι «το 2013 επιβεβαιώθηκαν κοιτάσματα στο πεδίο Αφροδίτη αλλά χάσαμε 4 χρόνια. Από το 2015 είχαμε τη συμφωνία με Αίγυπτο αλλά έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει . Το 2013-2015 είχαν διακοπεί οι γεωτρήσεις λόγω της προκλητικής στάσεωςτης Τουρκίας. Από το 2015-2017 κάναμε συζητήσεις αλλά ήταν μικρή η αξιοποίηση των αποθεμάτων. Βασικός λόγος εκτός από το Κυπριακό ήταν και το θέμα των εξαγωγών του φυσικού αερίου. Θεωρούμε ότι μοναδική επιλογή για Κύπρο είναι η Αίγυπτος για εξαγωγή αποθεμάτων, η οποία θέλει διακαώς εξαγωγή όσον αφορά τα δικά μας αποθέματα (έχει δυο τερματικά που υπολειτουργούν και μέσω των δικών μας αποθεμάτων μπορούν να επαναλειτουργήσουν, τουλάχιστον το ένα από τα δυο). Δεν χρειαζόμαστε έτσι τα αποθέματα του Ισραήλ ή τη συνεργασία άλλης τρίτης χώρας για να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος τερματικός», σημείωσε.

Αποχώρησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι όσον αφορά στη συνεργασία με την Αίγυπτο μελλοντικά υπάρχουν προοπτικές χάρη στον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου και την πιθανότητα νέων ανακαλύψεων.

«Δεν προχώρησε συμφωνία με Κύπρο λόγω αναποφασιστικότητας δικής μας πλευράς. Λόγω της καθυστέρησης οι ισραηλινές εταιρείες που ήθελαν να επενδύσουν στην Κύπρο απέσυραν το ενδιαφέρον τους και έχουν ξεκινήσει αυτή τη στιγμή να συζητούν με την Τουρκία για κατασκευή αγωγό κάτι που πιστεύω ότι θα προκαλέσει προβλήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Απογοητευτικά τα στοιχεία από τον Ονησίφορο

«Είχαμε νέες ανακαλύψεις αλλά στον Ονησίφορο τα αποτελέσματα δεν ήταν σε τέτοια επίπεδα για να προσφέρουν εμπορική χρήση, το σημαντικό είναι όμως ότι βρήκαμε φυσικό αέριο σε μια περιοχή του ΖΟΡ που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι στο διπλανό τεμάχιο (10) όπου θα γίνουν γεωτρήσεις το 2018, εκεί θα έχουμε ανακαλύψεις», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος ενώ για τις εξαγωγές εκτίμησε ότι «ενώ έχουμε σημαντικές ενδείξεις για ανακαλύψεις δεν πρόκειται να πετύχουμε το στόχο για εξαγωγές το 2018».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider