«Ξεφορτώνουν» τα παλιά κόκκινα καταναλωτικά οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεφορτώνουν» τα παλιά κόκκινα καταναλωτικά οι τράπεζες

Με κούρεμα που αγγίζει έως και το 90% σπεύδουν οι τράπεζες να ρυθμίσουν τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και όρια υπερανάληψης για τις οποίες έχουν μηδαμινές αξιώσεις για πλήρη αποπληρωμή.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου, ουσιαστικά πρόκειται για λογαριασμούς που έχουν να κινηθούν πάνω από μία δεκαετία –όταν, δηλαδή, ακόμη διανύαμε την εποχή των «παχιών αγελάδων».

Υπό την πίεση της δραστικής συρρίκνωσης των επισφαλειών τους, οι τράπεζες κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να εισπράξουν έστω ένα 10% της απαίτησής τους, προτείνοντας στους κακοπληρωτές να καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσό, το οποίο μπορεί να ανέρχεται έως 500 ευρώ για τα μεγαλύτερα δάνεια -ύψους 7.000 ευρώ- που συνήθως περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Το πρώτο βήμα έκανε τον Οκτώβριο η Eurobank, η οποία πώλησε στην Intrum κόκκινα καταναλωτικά και κάρτες λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μόλις το 3% της αξίας τους. Η πώληση αυτή είναι ενδεικτική των ελάχιστων αξιώσεων που έχουν οι τράπεζες επί της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων.

Ένα ενδιάμεσο βήμα προτού προχωρήσουν, λοιπόν, στις πωλήσεις με discount άνω του 95% είναι να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν όσο μεγαλύτερο τμήμα των «ξεχασμένων» δανείων μπορούν, προσφέροντας δελεαστικό κούρεμα που αγγίζει και το 90%. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται πρόσφατη πρωτοβουλία της Eurobank με αποδέκτες 50.000 – 60.000 δανειολήπτες, οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν το 25-30% της οφειλής τους.

Επόμενο βήμα είναι το «πακετάρισμα» και η πώληση των κόκκινων αυτών δανείων στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί από την τράπεζα της Ελλάδος την τελευταία διετία. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν τέτοια πακέτα και υπολογίζεται ότι τους πρώτους μήνες του 2018 θα έχουν πωληθεί στα funds συνολικές απαιτήσεις 5 δισ. ευρώ.

Προτού προβούν σε ανάλογες πωλήσεις, οι τράπεζες υποχρεούνται βάσει του κώδικα δεοντολογίας να αποστείλουν επιστολές σε όλους τους οφειλέτες προτείνοντάς τους ουσιαστικές ρυθμίσεις με σημαντικό χρονικό περιθώριο έως και έξι μήνες. Αυτό καθιστά χρονοβόρα τη διαδικασία πώλησης των δανειακών απαιτήσεων των τραπεζών, οι οποίες ήδη πιέζονται ασφυκτικά από τις δεσμεύσεις τους έναντι του SSM αλλά τα stress tests που θα ξεκινήσουν τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank απευθύνει κάλεσμα σε 156.000 δανειολήπτες της που χρωστούν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και κάρτες, τα οποία περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκιο ύψους 2,5 δισ. ευρώ το οποίο πρόκειται να πωληθεί στη Venus. Ομοίως, η τράπεζα προσφέρει γενναίο κούρεμα που μπορεί να φτάσει και το 90%

Σε ανάλογες κινήσεις πρόκειται να προβεί και η Εθνική Τράπεζα, η οποία «πακετάρει» κόκκινα συνολικού ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ τα οποία θα πωλήσει το α’ εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η τράπεζα προωθεί κυρίως το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης οφειλών, το οποίο προβλέπει το «πάγωμα» ενός μέρους του κεφαλαίου (συνήθως του 50%) με αναπροσαρμογή της δόσης για το υπόλοιπο μισό της οφειλής. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως δάνεια με εξασφαλίσεις, τα οποία οι οφειλέτες έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να εξυπηρετήσουν. Οι οφειλέτες φαίνεται, μάλιστα, να ανταποκρίνεται σε αυτό το μοντέλο διακανονισμού με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ένα επιπλέον κίνητρο που οι τράπεζες σκέφτονται να παρέχουν στους δανειολήπτες είναι κούρεμα του κεφαλαίου ως επιβράβευση για τη συνέπειά τους μετά από ένα διάστημα π.χ. 10 ετών.

Πιο στοχευμένες, και όχι μαζικές, είναι οι προτάσεις ρύθμισης οφειλών με γενναίο κούρεμα που απευθύνει η Τράπεζα Πειραιώς στους πελάτες της. Η τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση «πακέτου» κόκκινων καταναλωτικών 1,5 δισ. ευρώ και δεύτερου πακέτου ίδιου μεγέθους έναντι μικρομεσαίων οφειλών με εξασφαλίσεις, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider