Καμία παράβαση από τις τράπεζες το 2017 εις βάρος των καταναλωτών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμία παράβαση από τις τράπεζες το 2017 εις βάρος των καταναλωτών

«Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών το 2017».

Αυτό απάντησε το υπουργείο Οικονομίας σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις αυθαίρετες χρεώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το υπουργείο αναφέρει πως μεριμνά για την προστασία του καταναλωτικού κοινού στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 2251/1994 και ειδικότερα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών όσον αφορά σε συναλλαγές τους σε σχέση με την αγορά καταναλωτικών αγαθών, αλλά και την παροχή υπηρεσιών και μεταξύ των άλλων ασχολείται με τη λήψη καταγγελιών, αναφορών και παραπόνων καταναλωτών και ενώσεων καταναλωτών για παράβαση των κανόνων που αποβλέπουν στην προστασία των καταναλωτών στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών.

Στα πλαίσια αυτά λαμβάνει και καταγγελίες που αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών που αφορούν παραβάσεις επί των προαναφερόμενων Υπουργικών Αποφάσεων, τις οποίες χειρίζεται ανάλογα.

«Στο έτος 2017 δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων», τόνισε σχετικά.

Στην ίδια απάντηση σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των αρμοδιοτήτων της για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, έχει θεσπίσει κανόνες πληροφόρησης των συναλλασσόμενων με τα πιστωτικά ιδρύματα για τους βασικούς όρους που διέπουν τις τραπεζικές συναλλαγές.

Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών και επιδιώκοντας την πληρέστερη ενημέρωση των συναλλασσόμενων, η Τράπεζα της Ελλάδος εισάγει στον ιστοχώρο της πίνακες στους οποίους παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία για ορισμένα βασικά προϊόντα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα (επιτόκια στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, επιτόκια καταθέσεων, έξοδα δανείων και προμήθειες-έξοδα λοιπών τραπεζικών συναλλαγών).

Επίσης, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να αναρτούν σε εμφανή θέση με ευκρινή και ευανάγνωστα στοιχεία, πίνακα των προμηθειών που ισχύουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ οι εν λόγω πίνακες είναι αναρτημένοι και στην ιστοσελίδα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider