Κρίσιμο ραντεβού για τα stress tests στη Φρανκφούρτη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο ραντεβού για τα stress tests στη Φρανκφούρτη

Συνάντηση με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, στη Φρανκφούρτη θα έχουν σήμερα Δευτέρα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με το συγκεκριμένο ραντεβού να σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τα stress tests.

Οι τραπεζίτες περιμένουν από τη Νουί να τους δώσει μια εικόνα για τα καλώς και κακώς κείμενα και ειδικά για το τι πρέπει να περιμένουν από τις παραμέτρους που σχετίζονται με το μέτωπο των πλειστηριασμών.

Το πώς θα αποτιμηθεί η ρευστοποιήσιμη της αξίας των ενεχύρων στους πλειστηριασμούς είναι μεγάλο θέμα για την πορεία των stress tests. Οι τράπεζες αγόρασαν πολλά από τα ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό τον προηγούμενο μήνα, πάνω και από την ανώτατη τιμή ώστε να μην αποτυπωθούν οι χαμηλές αγοραίες αξίες στα βιβλία τους.

ΕΚΤ και SSM θέλουν ωστόσο να μπουν στο σύστημα ρεαλιστικές και όχι πλασματικές τιμές και για το λόγο αυτό θα γίνουν συστάσεις στα ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη διαδικασία των stress tests οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιδώσουν μέχρι και το τέλος Μαρτίου στον SSM έκθεση με τις επιδόσεις τους στους πλειστηριασμούς, παράλληλα με τα οικονομικά τους μεγέθη.

Με δεδομένο ότι στα Ειρηνοδικεία οι περισσότεροι πλειστηριασμοί δεν διεξάγονται και εν όψει της οριστικής κατάργησής τους από τις 21/2, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν στοιχεία για τις πωλήσεις ενεχύρων που γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εκτιμάται ότι οι σχετικοί φάκελοι θα υπερβούν τις 2.500. Με τον τρόπο αυτόν, ο επόπτης θα εξετάσει εάν οι εγχώριοι όμιλοι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις που έχουν λάβει από τους δανειολήπτες τους για την ανάκτηση μέρους των ανεξόφλητων οφειλών.

Εάν από τις παρουσιάσεις αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Φρανκφούρτη πειστούν ότι τα πράγματα, ύστερα από πολλά χρόνια αναστολής των εκποιήσεων ακινήτων, έχουν μπει σε τροχιά προς την κανονικότητα, δεν θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στις ασκήσεις προσομοίωσης.

Τραπεζικές πηγές πάντως, με δεδομένο το μικρό δείγμα πλειστηριασμών που θα αξιολογηθεί, χαρακτηρίζουν την οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο των stress tests πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider